Până la 1 ianuarie 2015, toţi cei care deţin câini de rasă comună sau metişi au obligaţia să-i sterilizeze
O acţiune de sterilizare gratuită a câinilor de rasă comună sau metişi se va desfăşura săptămâna viitoare, între 5 şi 10 mai, la adăpostul de câini de la marginea municipiului Miercurea-Ciuc. Campania este organizată de Asociaţia Bruno Pet din Germania şi Fundaţia Pro Animalia. Intervenţiile vor fi efectuate de o echipă de medici din Germania.
Reprezentanta celor două asociaţii, Buslik Johanna, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că acţiunea de sterilizare doreşte să vină în ajutorul stăpânilor de câini, în contextul în care legea prevede obligaţia acestora de a-şi steriliza patrupedele până cel târziu la 1 ianuarie 2015, pe cheltuiala lor. Astfel, există temerea că anumiţi deţinători de câini de rasă comună sau metişi (rasele pure sunt exceptate) nu îşi pot permite costurile de sterilizare. Aceasta a spus că, în perioada amintită, deţinătorii de câini care doresc să-i sterilizeze nu trebuie să-şi facă programare.
Buslik Johanna a mai precizat că este important să participe la campanie şi stăpânii de câini din satele din apropierea municipiului reşedinţă de judeţ, deoarece de acolo vin în oraş majoritatea câinilor fără stăpân. Reprezentanta Fundaţiei Pro Animalia a mai adăugat că oamenii sunt reticenţi faţă de sterilizarea câinilor pe care îi deţin. Însă trebuie să fie conştientizaţi că există numai beneficii: reducerea numărului acestora pe străzi, problemele comportamentale dispar, animalul este mai docil etc.
Pentru sterilizarea unui câine preţurile aproximative sunt de 100 de lei pentru femele şi 60 de lei pentru masculi. Iar pentru eutanasierea unui câine, taxa este de aproximativ 50 de lei, acelaşi cost fiind şi pentru microcipare. Din 2009, în fiecare an, asociaţia din Germania împreună cu cea din ţară organizează cel puţin o asemenea acţiune, în fiecare zi a campaniei fiind sterilizaţi între 25 şi 30 de câini.
În cadrul aceleaşi conferințe, dr. György Ferencz, din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita, a prezentat Normele de aplicare a ordonanţei ce reglementează gestionarea câinilor fără stăpân. Potrivit cărora toate persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu 1 ianuarie 2015. Iar în privinţa câinilor capturaţi de pe stradă, aceştia sunt ţinuţi în adăposturi timp de 14 zile, fiind obligatoriu sterilizaţi. De asemenea, proprietarii de câini au obligaţia să-i microcipeze şi să-i înregistreze în baza de date a Direcţiei. Iar dacă nu sunt revendicaţi în această perioadă, unitatea respectivă îi poate şi eutanasia. Cei care nu respectă aceste prevederi riscă şi amenzi.
n Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân
Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Szőke Domokos, a prezentat, în cadrul aceleiaşi conferinţe, Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Serviciului specializat pentru gestionarea câinilor fără stăpân, aprobat în ultima şedinţă de Consiliu local. Potrivit acestuia, legea permite în momentul de faţă eutanasierea câinilor vagabonzi. Acesta a spus că metoda de lucru a rămas aceeaşi. Adică, angajaţii Eco Csík prind câinii fără stăpân. Primăria Miercurea-Ciuc va avea un adăpost cu o capacitate de 40 de locuri. Dacă în 14 zile nu sunt revendicaţi, Primăria poate dispune eutanasierea lor, deoarece nu are posibilitatea de a-i ţine. Însă, a explicat viceprimarul municipiului, există o înţelegere cu Fundaţia Pro Animalia, care va prelua câinii, dacă nu vor fi revendicaţi – şi tot ce urmează va fi astfel responsabilitatea asociaţiei.
Referitor la obligativitatea stăpânilor de câini să-i sterilizeze, acesta a spus că dacă măcar o parte dintre locuitorii municipiului ar respecta-o, atunci problema câinilor comunitari va scădea.
Szőke Domokos îi îndeamnă pe locuitorii municipiului şi pe cei din împrejurimi să ducă la sterilizat câinii pe care îi deţin, pentru că şi aceasta este o metodă de a scădea numărul câinilor vagabonzi din Miercurea-Ciuc. „Personal, cred că dacă legea se aplică va avea un efect benefic. Ţinând cont că nu toţi deţinătorii de câini au posibilitatea financiară privind sterilizarea acestora, va fi această acţiune organizată de cele două fundaţii şi oamenii să se prezinte. Prin această metodă de sterilizare vor contribui la scăderea câinilor fără stăpân de pe străzile din municipiu”, a spus viceprimarul. (Şt.P.)