SMARTFest 2022 aduce lumea la Borsec | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 martie 2023
Home » Timp Liber » SMARTFest 2022 aduce lumea la Borsec
SMARTFest 2022 aduce lumea la Borsec

SMARTFest 2022 aduce lumea la Borsec

  • Intrare liberă la 33 de ateliere practice, conferinţe, concerte şi multe alte surprize

Organizatorii unuia dintre cele mai tinere festivaluri din Harghita, SMARTFest, au făcut cunoscute detaliile despre ediţia din acest an. La conferinţa de presă dedicată evenimentului au participat Cristina şi Bogdan Colceriu (cei doi care formează nucleul de organizare), Bernhard Moestl şi Diana Sándor, care au sprijinit organizarea celor două ediţii.

Un festival pentru tineri care să-i ajute în dezvoltarea personalităţii

Bogdan Colceriu spunea că SMARTFest este un eveniment gândit în principal pentru comunitatea locală şi că se adresează tinerilor. Prin ceea ce s-a pregătit în cadrul festivalului este vizată dezvoltarea personalităţii tinerilor care vor fi prezenţi la Borsec în cele trei zile.

Pe lângă promovarea ideii de identitate personală, festivalul are în vedere şi importanţa identităţii etnice, fiind unul multicultural, care se adresează deopotrivă etniilor conlocuitoare de pe raza judeţului Harghita.

„Dacă ne dorim să aducem o schimbare reală în societate, să îmbunătăţim ceva în percepţia tinerilor despre societatea actuală, despre zilele în care trăim, atunci trebuie să conştientizăm fiecare individ despre rolul său în ansamblu”, spunea Bogdan Colceriu.

Bernhard Moestl este originar din Viena, un „european cu gândire asiatică”, autor de bestsellers (cărţile lui fiind traduse în 13 limbi), speaker de succes şi zen-coach, fotograf profesionist şi ghid turistic şi care locuieşte, în prezent, în Braşov.

Alături de Cristina şi Bogdan Colceriu, a fost prezent la conferinţa de presă în care au fost prezentate detaliile ediţiei din acest an a SMARTFest. Spunea că, însuşi prin prezenţa sa la Borsec (a fost prezent şi la Izvoru Mureşului, acolo unde, anul trecut, s-a desfăşurat ediţia de debut) festivalul primeşte un caracter internaţional.

S-a alăturat festivalului pentru că i se pare interesant ce propune şi îşi doreşte să poată face ceva prin care lumea să înţeleagă ce posibilităţi sunt în România şi care nu sunt în străinătate.

Şi localitatea aleasă, Borsecul, are o însemnătate aparte pentru Bernhard, deoarece începuturile exploatării apelor minerale de acolo au o strânsă legătură cu Austria, cu imperiul austriac.

Festivalierii vor avea parte de o lume fermecată

Cristina Colceriu a oferit câteva detalii despre modul în care a fost gândit amenajarea spaţiului, precum şi despre invitaţii celei de-a doua ediţii a SMARTFest.

În cadrul evenimentului au fost pregătite momente de artă vizuală, localnicii fiind preluaţi din centrul Borsecului prin intermediul copacilor fermecaţi, într-o manieră magică şi de poveste. Ulterior, intrarea se va face prin poarta festivalului, care va fi străjuită de cele două statui greceşti ca simbolistică pentru stâlpi ai cunoaşterii, a culturii greceşti. Şi se va intra într-un cadru al armoniei zânelor, creându-se o atmosferă unică şi complet receptivă pentru cei prezenţi.

„Traseul – spunea Cristina Colceriu – a fost gândit în asemenea manieră încât doamna Maia Morgenstern să expună publicului propria sa versiune de nosce te ipsum (de autocunoaştere), această modalitate de a ajunge la adevărul conştiinţei pe care o să-l postuleze dl Dumitru Constantin Dulcan, alături de conferinţa susţinută de dl Novák Carol Eduard, în care va dezvălui şi va dezvolta subiectul Mentalitatea şi abilităţilor necesare unui campion, alături de conferinţa susţinută de Bernhard Moestl, care va postula faptul că prin autodisciplină mentală şi spirituală îţi poţi atinge obiectivele ca tânăr”.

Cristina mai preciza că, pe lângă tineri, festivalul se adresează şi acelora care sunt cumva în căutare de sens, de cunoaştere, de adevăr, de bine, de frumos. „Întregul concept se învârte în jurul acestor valori şi ceea ce-şi doreşte este ca pentru cei prezenţi la festival să fie un prilej bun de autocunoaştere, de dezvoltare spirituală, materială, sub toate formele posibile” spunea Cristina Colceriu.

În ceea ce priveşte latura artistică, la Borsec va fi prezentă formaţia The Motans, care a devenit extrem de populară în România, Republic (cunoscuta formaţie din Ungaria), precum şi alţi artişti cunoscuţi pe scena naţională şi internaţională.

„Oferim această posibilitate de a participa la eveniment în mod gratuit şi este vorba de o sumedenie de momente artistice, conferinţe şi ateliere (33 în total), care au menirea de a-i face pe cei prezenţi să devină o mai bună versiune a lor înşişi”, încheia Cristina Colceriu.

Totuşi, cei care vor dori să fie prezenţi la SMARTFest sunt rugaţi să se înscrie prin intermediul paginii de Internet a festivalului (smartfest.ro), prin completarea a două câmpuri: nume, respectiv adresa de e-mail. Ulterior, se va primi, în format electronic, SMARTpass-ul. De asemenea, toţi cei care se vor înscrie vor intra în cursa pentru câştigarea a două invitaţii pentru un zbor cu parapanta.

***

Ediţia cu numărul a SMARTFest se va ţine în perioada 12-14 august, în Borsec, la baza pârtiei de schi Speranţa.

Principalul sponsor şi partener este Romaqua Group Borsec.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.