Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Singurul traseu de Via Ferrata din judeţ, luat cu asalt de sute de turişti | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Timp Liber » Singurul traseu de Via Ferrata din judeţ, luat cu asalt de sute de turişti
Singurul traseu de Via Ferrata din judeţ, luat cu asalt de sute de turişti

Singurul traseu de Via Ferrata din judeţ, luat cu asalt de sute de turişti

Singurul traseu de Via Ferrata din judeţul Harghita, dat recent în folosinţă, este luat cu asalt de sute de turişti, pasionaţi de escaladă sau care vor să încerce experienţe noi.

Traseul memorial „Wild Ferenc”, denumit după un cunoscut alpinist şi salvamontist din Gheorgheni, este situat în masivul Suhardul Mic, din staţiunea Lacu Roşu, are o lungime de 200 metri şi o diferenţă de nivel de 180 metri.

ferrataŞeful Serviciului Salvamont Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita, Fekete Örs, a declarat pentru Agerpres că traseul Via Ferrata este unul special amenajat, fiind prevăzut cu scări metalice montate în stâncă, un cablu fixat din trei în trei metri, de care turistul se ancorează şi un pod suspendat la 160 metri, de unde priveliştea este „extraordinară”. Cei care parcurg acest traseu trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, să aibă condiţie fizică bună şi să fie echipaţi corespunzător, cu cască, un ham şi carabiniere cu care să se ancoreze de cablul fix.

Fekete Örs a precizat că de la inaugurarea sa, în urmă cu o lună, sute de turişti s-au căţărat pe traseul „Wild Ferenc”, iar cei mai mulţi au spus că este cel mai frumos de acest gen din România.

Şeful salvatorilor montani harghiteni a precizat că traseul se parcurge în aproximativ 50 de minute şi va fi deschis şi iarna, dar trebuie să se ţină cont de faptul că scările vor fi alunecoase şi cei care doresc să escaladeze o fac pe propria răspundere. „Dacă se respectă strict regulile, turistul poartă cască şi echipamentul de protecţie şi este foarte atent, atunci va trăi o experienţă extraordinară. Trebuie să se mai înţeleagă că pe podul suspendat poate sta o singură persoană, altfel poate fi foarte periculos”, a explicat Fekete Örs.

Întregul traseu a fost realizat de salvamontiştii harghiteni, cu finanţare din partea Consiliului Judeţean şi a mai multor sponsori, munca depusă de aceştia fiind una foarte dificilă, care s-a întins pe parcursul mai multor luni.

Salvamontiştii harghiteni au reabilitat, în această vară, şi 200 de kilometri de trasee turistice şi au inaugurat trasee de cicloturism cu o lungime de 150 km, în Munţii Călimani şi Munţii Ciucului.

Consiliul Judeţean Harghita a demarat, din anul 2010, programul „Turism montan în siguranţă”, în cadrul căruia s-au reabilitat, în fiecare an, sute de kilometri de trasee turistice şi au fost amenajate altele noi. Salvamontiştii şi partenerii lor au curăţat traseele, au refăcut marcajele vechi sau au montat unele noi, au realizat harta şi fişa traseului. În total, în ultimii şase ani s-au reabilitat circa 2.000 de kilometri de trasee turistice, în unele cazuri finanţările fiind asigurate şi de firme private. (Gina Ştefan)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.