Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În baza unui contract de asigurareŞi persoanele care nu au contracte de muncă şi nu sunt asigurate pot beneficia de concedii medicale | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Sănătate »
În baza unui contract de asigurare
Şi persoanele care nu au contracte de muncă şi nu sunt asigurate pot beneficia de concedii medicale
<h5><i>În baza unui contract de asigurare</i></h5>Şi persoanele care nu au contracte de muncă şi nu sunt asigurate pot beneficia de concedii medicale

În baza unui contract de asigurare
Şi persoanele care nu au contracte de muncă şi nu sunt asigurate pot beneficia de concedii medicale

  • În prezent, la nivelul judeţului sunt peste 200 de astfel de contracte încheiate
  • Schimbări legislative în ceea ce priveşte valoarea venitului lunar înscris în contractul de asigurare

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita a emis un comunicat de presă în cadrul căruia aminteşte faptul că persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator şi nu realizează venituri din desfăşurarea unei activităţi în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detaşare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum şi alte venituri asimilate salariilor şi nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare.

Acest contract se încheie între persoana interesată şi casa de asigurări de sănătate la care se află în evidenţă ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în cazul nostru cu CAS Harghita. Durata contractului poate avea o perioadă determinată sau una nedeterminată, iar contribuţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate este de 1% dintr-o sumă aleasă de către persoană.

Această sumă nu poate fi mai mică de valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe ţară. De asemenea, până nu de mult, valoarea maximă era de 12 salarii minime şi aşa se ajungea în situaţia în care se puteau achita concedii medicale de câteva mii de lei.

Potrivit ultimelor modificări legislative, intrate în vigoare la jumătatea acestei luni (este vorba de Ordonanţa de Urgenţă nr. 10/2023), venitul lunar înscris în contractul de asigurare nu va putea fi mai mare decât valoarea a trei salarii minime brute pe ţară pentru orice tip de concediu medical, inclusiv pentru sarcină şi lăuzie. Totodată, venitul menţionat va trebui să fie acelaşi cu cel înscris în declaraţia fiscală depusă în vederea plăţii contribuţiei de sănătate sau, după caz, cu media veniturilor lunare înscrise în declaraţie.

Cei care au contracte intrate în vigoare înainte de această OUG vor fi notificaţi de CAS Harghita pentru semnarea unor acte adiţionale până la data de 1 iunie. Pentru aceste contracte, baza de calcul a indemnizaţiilor de maternitate este media veniturilor asigurate înscrise în contract în ultimele 6 luni ale celor 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.

Potrivit CAS Harghita, la sfârşitul lunii ianuarie, în judeţ erau 221 de contracte de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate încheiate şi active, din care: 109 contracte pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporală de muncă, prevenire îmbolnăvire, îngrijire copil bolnav; 82 contracte pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate; 16 contracte valabile pentru toate tipurile de concedii medicale.

De asemenea, sumele ce au reprezentat indemnizaţii suportate din bugetul FNUASS pentru numărul total de contracte încheiate au fost de 7.059.590 lei, din care 940.945 lei au reprezentat sumele pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, prevenire îmbolnăvire, îngrijire copil bolnav şi 6.118.645 lei pentru concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.