Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În municipiul Miercurea-Ciuc începe joi curăţenia generală de primăvară | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » În municipiul Miercurea-Ciuc începe joi curăţenia generală de primăvară
În municipiul Miercurea-Ciuc începe joi curăţenia generală de primăvară

În municipiul Miercurea-Ciuc începe joi curăţenia generală de primăvară

Primăria Miercurea-Ciuc şi Eco-Csík SRL anunţă că joi, 23 martie, va demara curăţenia generală de primăvară în municipiul reşedinţă de judeţ, care va dura trei săptămâni şi va include toate spaţiile publice, străzile şi trotuarele din oraş.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în acest an curăţenia va începe din centrul oraşului şi va continua către periferie. Conform acestuia, în săptămânile anterioare s-a început prin curăţarea şi strângerea noroiului.

Potrivit programului stabilit de municipalitate, dacă totul se va desfăşura conform planului, curăţenia de primăvară se va finaliza în 14 aprilie la Băile Harghita. În Vinerea Mare şi în a doua zi atât a Paştelui Catolic, cât şi a Paştelui Ortodox nu se vor efectua lucrări de curăţenie. La fel ca în anii anteriori, dacă vremea nu va permite efectuarea curăţeniei într-o zi, atunci aceasta va fi reprogramată după data de 14 aprilie.

Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc a subliniat faptul că este nevoie de parteneriatul locuitorilor oraşului pentru buna desfăşurare a curăţeniei de primăvară. Astfel, în ziua în care este programată curăţenia într-o anumită zonă, locuitorii sunt rugaţi să nu parcheze maşinile pe drumurile, parcările şi trotuarele de acolo. Aceasta deoarece maşinile lăsate acolo vor îngreuna şi încetini foarte mult activitatea, mutarea unui autovehicul putând dura cel puţin o oră. La fel ca în anii precedenţi, maşinile care vor fi parcate în ziua programată pentru curăţenie pe domeniul public vor fi transportate la Secţia Floricolă din strada Topliţa. În acest caz, proprietarul care nu-şi găseşte maşina unde a parcat-o poate suna la numărul de telefon 0744/92.30.31.

Tot în legătură cu parteneriatul amintit, locuitorii pot să cureţe zonele verzi din jurul blocurilor de locuit – adunarea deşeurilor, greblare, defrişări, plantarea florilor, repararea gardurilor. Deşeurile verzi rezultate pot fi depozitate lângă tomberoanele existente, de unde operatorul regional de salubritate Eco-Csik SRL le va ridica şi transporta.

Bors Béla a mai spus că anul acesta a fost achiziţionat încă un vehicul de curăţenie stradală (un aspirator mare de stradă). În acest moment sunt două astfel de utilaje. Însă, în total, pentru curăţenia de primăvară vor fi folosite cinci utilaje: două aspiratoare mari de stradă şi trei mături mecanice. Pe lângă aceste utilaje, 22 de persoane vor presta munca manuală necesară.

Pentru buna desfăşurare a acestei activităţi, programul detaliat va fi afişat la intrarea în fiecare scară de bloc, cu menţionarea datei pentru adresa respectivă, dar şi pe site-ul şi pe pagina de Facebook ale primăriei.

Ca şi în anii precedenţi, în timpul curăţeniei de primăvară în unele zone vor fi restricţii de circulaţie, iar în altele nu. În zonele unde nu vor fi restricţii de circulaţie curăţenia se va desfăşura între orele 08:00 şi 17:00. Pe străzile unde vor fi impuse restricţii de circulaţie, igienizarea se va face între orele 13:00 şi 20:00.

Directorul SC Eco-Csík SRL, Pál Tamás, a explicat cum va decurge curăţenia generală. Mai întâi se vor stropi străzile pentru a nu se ridica praful. După aceea se trece la curăţatul manual, ceea ce înseamnă curăţarea noroiului, inclusiv a zonelor verzi. Apoi se va mătura mecanic, cu utilajele din dotare, după care se va aspira praful cu utilajele mari.

***

Joi, 23 martie, curăţenia de primăvară se va efectua pe str. Márton Áron, Joiţa, Stadion, fără restricţii de circulaţie. Tot joi, dar cu restricţii de circulaţie, se va efectua curăţenia în zona Pieţei Agroalimentară.

Vineri, 24 martie, vor fi vizate str. Petőfi Sándor, Nicolae Bălcescu, Leliceni, fără restricţii de circulaţie. Cu restricţii de circulaţie, vineri se va efectua curăţenia de primăvară pe B-dul Timişoarei I (Piaţa Libertăţii – Piaţa Cetăţii), str. Kőrösi Csoma Sándor. (Şt.P.)

Programul curățeniei generale de primăvară poate fi accesat aici: program curățenie.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.