65 de elevi susţin probele simulării Evaluării Naţionale în condiţii speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Învățământ » 65 de elevi susţin probele simulării Evaluării Naţionale în condiţii speciale
65 de elevi susţin probele simulării Evaluării Naţionale în condiţii speciale

65 de elevi susţin probele simulării Evaluării Naţionale în condiţii speciale

  • La proba de Limba Română au absentat 166 de elevi harghiteni, iar la cea de Matematică – 167

Luni a început examenul de simulare a Evaluării Naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, care se desfăşoară, conform informaţiilor furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita, în cele 97 de unităţi de învăţământ preuniversitar cu personalitate juridică din judeţ.

La simularea Evaluării Naţionale s-au înscris 3.067 de elevi din Harghita şi, în scopul asigurării condiţiilor de egalizare a şanselor pentru elevii cu deficienţe care participă la simulare, IŞJ a aprobat cererile unui număr de 65 de elevi, dintre care cei mai mulţi (peste 50 de elevi) sunt cu deficienţe specifice de învăţare, alţi şase suferă de diabet zaharat, restul prezentând deficienţe de vedere, de auz şi de atenţie sau tulburări de spectru autist, care necesită, după caz, mărirea timpului destinat elaborării lucrărilor scrise cu o oră, susţinerea examenului în sală separată, susţinerea probei în prezenţa unui însoţitor sau realizarea probei scrise prin dictarea conţinutului către un profesor de altă specialitate, transmiterea subiectelor prin dictare de către unul dintre profesorii asistenţi, pauze – avându-se în vedere încadrarea în timpul maxim prevăzut pentru elaborarea lucrării, utilizarea tehnologiei asistive pentru citirea subiectelor/pentru redactarea lucrărilor scrise sau asigurarea subiectelor în scriere obişnuită şi cu caractere mărite, potrivit informaţiilor oferite de vicepreşedintele Comisiei de Evaluare Naţională, inspectorul şcolar Miklós Csaba.

Elevii de clasa a VIII-a au susţinut luni, 20 martie, proba scrisă la Limba şi literatura română. Din totalul de 3.065 de elevi înscrişi, s-au prezentat 2.899, iar 165 de elevi au absentat. Simularea a început conform programului stabilit, la ora 09:00 şi, după distribuirea subiectelor, elevii au avut două ore la dispoziţie pentru rezolvarea acestora.

Marţi, 21 martie, conform raportărilor înaintate către Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita la ora 12:00, la proba de Matematică s-au prezentat 2.897 de elevi şi au absentat 167 din totalul celor înscrişi (3.064 de elevi).

Potrivit informaţiilor furnizate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, în primele două zile ale simulării Evaluării Naţionale nu s-au înregistrat cazuri de fraudă soldate cu eliminarea elevilor.

Simularea Evaluării Naţionale se încheie astăzi, 22 martie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Amintim că accesul elevilor în săli este permis începând de la 08:00 şi până la ora 08:30, proba începe la ora 09:00 cu distribuirea subiectelor, iar timpul destinat elaborării lucrării scrise este de două ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor.

Rezultatele obţinute la simularea Evaluării Naţionale vor fi comunicate elevilor în data de 29 martie. Ele nu vor fi afişate şi nu vor fi făcute publice. Potrivit procedurii stabilite de Ministerul Educaţiei, rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate fiecărei situaţii în parte, „pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare ale elevilor”.

Rezultatele obţinute la simulare nu se contestă şi nu se trec în catalog. În situaţii excepţionale, „la solicitarea scrisă a elevului, aceste note pot fi trecute în catalog”, se menţionează în procedura stabilită de Ministerul Educaţiei.

Evaluarea Naţională 2023 are loc în perioada 19-22 iunie.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.