Sfidare | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Cultură » Sfidare
Sfidare

Sfidare

La 15 martie a.c., Consiliul local al municipiului Odorheiu Secuiesc, întrunit în şedinţă extraordinară, a hotărât, cităm „…începerea procedurilor legale privind atribuirea denumirii Biblioteca Municipală Nyirő József Városi Könyvtár bibliotecii municipale din Odorheiu Secuiesc”.

Mai departe, în Hotărârea nr. 82/2018 se spune că procedura de atribuire va urma prevederile Legii nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv ale Ordonanţei nr. 63/2002, aprobată prin Legea nr. 48/2003 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.

În articolul 3, alin. 1 al Legii 48/2003 se spune că „Proiectele de hotărâri ale consiliilor judeţene sau locale, având ca obiect atribuirea ca denumire a unor nume de personalităţi ori evenimente istorice, politice, culturale sau de orice altă natură ori schimbarea unor astfel de denumiri vor putea fi adoptate numai după ce au fost analizate şi avizate de comisia de atribuire de denumiri judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti”.

Reamintim că Nyirő József este binecunoscut opiniei publice pentru conduita sa fascistă, antisemită şi antiromânească. A fost membru în Parlamentul fascist din capitala Ungariei, a scris şi a coordonat ziare de orientare fascistă la Budapesta şi a fost vicepreşedintele unei comisii parlamentare sub Guvernul Szalasi în octombrie 1944, atunci când a avut loc deportarea evreilor din Budapesta la Auschwitz. Precizăm că legislaţia din România interzice simbolurile şi promovarea ideologiilor extremiste în spaţiul public, iar în ceea ce priveşte promovarea cultului lui Nyirő József, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului „Elie Wiesel” a luat o poziţie expresă. (M.G.)

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Nu e de mirare. Încă puțin și ajung să pună și numele lui Stalin, Hitler și Horty! Nesimțire totală.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.