Sfârşit de an în zvon de colinde | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 21 septembrie 2023
Home » Cultură » Sfârşit de an în zvon de colinde
Sfârşit de an în zvon de colinde

Sfârşit de an în zvon de colinde

Anul Centenar a adus celor din Ansamblul Artistic de Amatori Plaiuri Tulgheşene aniversarea a 10 ani de activitate.

Acum, la sfârşit de an, când numărăm şirul împlinirilor, zicem că suntem bine şi ne pregătim să ne luăm rămas bun de la anul 2018 în zvon de colinde şi paşi de joc – adică… Jocul Caprei Tulgheşene. Încheiem adică şirul deplasărilor menite să facă cunoscute tradiţiile tulgheşene cu participarea noastră la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului de Colinde şi Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la Români”, desfăşurat săptămâna trecută la Sf. Gheorghe şi intitulat, anul acesta, Colindul Unirii.

La Catedrala Ortodoxă din Sf. Gheorghe am luat parte la un concert de colinde alături de fraţii noştri maramureşeni de dincolo de graniţă, din Ucraina – şi de moldovenii de dincolo de Prut. După spectacolul din catedrală am pornit cu toţii în parada portului popular spre esplanada Mihai Viteazul, din centrul municipiului. Printre noi se aflau GPP Rază de soare Sf. Gheorghe, Covasna; Ansamblul Folcloric 60 Plus din Alba Iulia; Ansamblul Speranţa din oraşul Solotvino din Ucraina; Corul Plai Întorsurean, Ansamblul de la Casa de cultură a comunei Pelinei, Republica Moldova; Ansamblul Folcloric Oltul din Hăghig, Covasna; Corul Eclesia al Catedralei Ortodoxe Sf. Nicolae din Sf. Gheorghe; Grupul vocal bărbătesc Pădurenii din Barcani, Covasna şi Grupul de Datini şi Obiceiuri de Anul Nou Răzeşii al Centrului Cultural Tupilaţi Neamţ.

După un spectacol scurt în centru am fost invitaţi la instituţiile din localitate, noi fiind aşteptaţi anul acesta la consiliul judeţean, unde am prezentat colinde şi obiceiul Capra Tulgheşană, iar gazdele au fost foarte încântate. După aceasta am fost acasă la familia Vieru, familie care a vorbit cu organizatorii, din timp, să ne ajute să ajungem neapărat la ei să-i colindăm, pentru că ne mai auziseră cu ani în urmă şi au dorit să ducem în tinda casei lor obiceiurile noastre tulgheşene.

După aceasta am luat parte la spectacolul de gală, unde am avut un program de colinde potrivit tematicii festivalului. Seara s-a încheiat pe melodia colindei Trei păstori se întâlniră, iar noi eram acolo din cele trei provincii istorice româneşti precum cei trei păstori din colind; la final am încins o horă cu toţii, aşa ca la hramurile noastre când se adună acasă toţi pruncii familiei!

Mulţumind edililor comunei Tulgheş pentru întregul sprijin de peste an, închei urându-vă tuturor un nou an mai bun, Crăciunul cu linişte şi pace în suflet şi multă-multă sănătate!

Lăcrămioara Pop, rapsod popular, referent – Căminul Cultural Tulgheş

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.