În Harghita sunt peste 70 de mii de pensionari, inclusiv beneficiari de legi speciale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Societate » În Harghita sunt peste 70 de mii de pensionari, inclusiv beneficiari de legi speciale
În Harghita sunt peste 70 de mii de pensionari, inclusiv beneficiari de legi speciale

În Harghita sunt peste 70 de mii de pensionari, inclusiv beneficiari de legi speciale

Pentru aceştia, în 11 luni, Casa Judeţeană de Pensii a efectuat plăţi de peste un miliard de lei

În ultima şedinţă de Colegiu Prefectural din acest an, Casa Judeţeană de Pensii (CJP) a prezentat un material care analiza plăţile efectuate în perioada ianuarie-noiembrie.

Potrivit raportului CJP Harghita, la sfârşitul lunii trecute, în judeţ a fost asigurată plata pentru 77.778 de beneficiari, din care 3.155 sunt pensionari din fostul sistem de asigurări sociale ale agricultorilor, iar 6.850 de persoane sunt beneficiare de legi speciale, o parte dintre aceştia având şi calitatea de pensionar. Pentru plata acestor drepturi, CJP Harghita dispune de fonduri din bugetul asigurărilor sociale de stat, din bugetul de stat (în cazul pensiilor agricultorilor şi a indemnizaţiilor prevăzute de legile speciale) şi din fondul de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale (în cazul pensiilor de invaliditate, a pensiilor de urmaş). În total, instituţia a efectuat în primele 11 luni din acest an plăţi în valoare de peste un miliard de lei (1.001.776.100 lei).

Detaliind, din bugetul asigurărilor sociale de stat au fost plătite peste 865 milioane de lei: 847,8 milioane de lei pentru pensii, 12,5 milioane de lei pentru ajutoare de deces.

Din bugetul de stat, pentru pensii şi indemnizaţii prevăzute de legi speciale au fost plătite aproape 134 de milioane de lei. Iar din fondul pentru accidente de muncă şi boli profesionale s-au achitat 861.000 de lei pentru pensii şi 44.900 de lei pentru despăgubiri în caz de deces.

De remarcat faptul că tot în primele 11 luni ale anului, pentru toate aceste plăţi, peste 6,5 milioane de lei au reprezentat comisioanele bancare şi cheltuielile poştale.

Pe lângă aceste plăţi, în acest an, CJP Harghita a efectuat o serie de tranzacţii, dintre care amintim: aproape 3.000 de decontări de bilete de călătorie pentru beneficiarii legilor speciale şi aproape 17 mii de decontări de abonamente telefonice pentru beneficiarii legilor speciale.

Nu se va renunţa la plata pensiilor prin poştă

Pentru că în ultima vreme au fost zvonuri care spuneau că din 2019 se intenţionează ca pensiile să fie achitate exclusiv prin transfer bancar, Ban Katalin, directoarea CJP Harghita, spunea că plata acestor drepturi se va face la fel ca şi până acum: prin poştă, iar cine doreşte, prin cont bancar.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.