Kelemen Hunor: Orice discuţie despre amnistie şi graţiere trebuie închisă în acest moment | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Politic » Kelemen Hunor: Orice discuţie despre amnistie şi graţiere trebuie închisă în acest moment
Kelemen Hunor: Orice discuţie despre amnistie şi graţiere trebuie închisă în acest moment

Kelemen Hunor: Orice discuţie despre amnistie şi graţiere trebuie închisă în acest moment

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, este sceptic în ceea ce priveşte planurile PSD de a da o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea şi spune că, în acest moment, orice discuţie pe această temă ar trebui închisă

„Graţierea intră în politica penală a fiecărui stat, fiecare decide cum dă, cum nu dă. Se stabileşte care sunt infracţiunile unde se poate da şi unde nu. (…) Problema nu e amnistia în sine, ci dacă se poate discuta raţional, transparent ajungându-se la o soluţie tolerată de societatea românească. Eu am zis că aşa ceva nu se poate acum. Poate peste un an, peste doi”, a declarat Kelemen Hunor într-un interviu pentru un ziar central.

Liderul UDMR spune că orice formulă „light” s-ar da pentru graţiere şi amnistie ar duce la dezbinare în societate. „În acest moment, ura şi dezbinarea în societatea românească sunt atât de mari încât, cu o astfel de discuţie, faci şi mai rău. Ei spun că dom’ne, avem o problemă cu protocoalele secrete. Eu sunt de acord că avem o problemă, chiar una mare. (…) Nu sunt de acord în acest moment să mai introducem un subiect care dezbină societatea şi mai rău”, a mai comentat liderul Uniunii.

Întrebat dacă emiterea unei OUG pe această temă ar afecta relaţia cu PSD, Kelemen a susţinut că nu se poate pronunţa până nu vede textul, dar a adăugat că nu crede că actuala coaliţie de guvernare va da actul normativ în cele din urmă. În context, el a făcut trimitere şi la momentul în care Ion Iliescu l-a graţiat pe liderul minerilor, comentând că atunci lucrurile au luat o anumită turnură şi trebuie reţinut acest lucru.

„Eu nu vreau să discut despre textul acestei OUG, pentru că nu-l cunosc. Dacă se va da, eu nu sunt convins că se va da. Nu intru în speculaţii. Când se va întâmpla, atunci vom analiza şi vom lua o decizie. Când Iliescu l-a graţiat pe Miron Cozma, lucrurile au luat o altă turnură în Parlament, ştiu acest lucru şi e de reţinut. Ştiu că probabil şi cea mai light formă de graţiere va crea confuzie şi dezbinare”, a spus el.

De asemenea, întrebat dacă ar prefera o dezbatere parlamentară privind graţierea şi amnistia, liderul UDMR a exclus şi această variantă: „Repet, în acest moment, orice dezbatere pe amnistie şi graţiere e greşită. Pentru că nu se poate discuta raţional. Orice discuţie despre amnistie şi graţiere ar trebui închisă”. (HotNews)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.