Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Sediul a rămas, directorul a dispărut! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Sediul a rămas, directorul a dispărut!
Sediul a rămas, directorul a dispărut!

Sediul a rămas, directorul a dispărut!

Nu cu mult timp în urmă vă informam că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit urmează să se restructureze şi iată că a făcut-o, în momentul de faţă fiind supuse procesului de metamorfozare structurile ei din teritoriu, care, conform prevederilor OUG 41/2014, vor deveni foarte repede Oficii Judeţene pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR), aşa cum Agenţia-mamă a devenit AFIR.

Acum, n-aş putea să vă spun foarte exact ce s-a schimbat acolo, la Centru, dar pot să vă spun ce s-a schimbat aici, la noi. În primul rând a dispărut din organigramă funcţia de director adjunct şi, în al doilea rând, toţi cei 13 angajaţi şi-au păstrat locul de muncă, până în 25 iulie urmând a li se alătura încă 3 persoane ce vor fi preluate de la Compartimentul de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean.

Şi dacă directorul adjunct a dispărut din schemă, sediul instituţiei a rămas acolo unde a fost şi a funcţionat sub denumirea de Oficiu Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (OJPDRP), mai exact pe strada Kossuth Lajos, nr. 24, Miercurea-Ciuc, în incinta lui putând fi acum identificate uşor două servicii: unul de investiţii active şi plăţi directe, celălalt leader şi activităţi nonagricole, fiecare cu compartimentul lui de evaluare şi implementare, de sine-stătătoare fiind compartimentele administrativ şi IT.

Acum că aţi înţeles exact despre ce vorbesc, am să vă mai spun că, potrivit domnului dr. ing. Ioan Hîrb, directorul executiv al OJFIR Harghita, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat prelungirea termenului limită de depunere a proiectelor aferente Măsurii 121 – „Modernizarea exploataţiilor agricole”, până în data de 31 iulie a.c., termenul anterior, prelungit şi el, expirând vineri, săptămâna trecută. Şi pentru că aşa se întâmplă mai de fiecare dată, şi acum au fost depuse cinci proiecte în valoare totală de 305.828 euro, cel de-al şaselea ajungând să fie înregistrat exact în ziua de 18 iulie.

Acestea proiecte au sosit din localităţile Dealu, Păuleni, Cozmeni, Brădeşti, Dârjiu şi Ciceu şi, spre lauda lor, au sosit la timp pentru a prinde trenul de iulie, în cazul în care data anunţată iniţial ar fi rămas bătută în cuie.

Cum însă nu s-a întâmplat aşa, prelungirea venind ca urmare a deciziei Autorităţii de Management pentru PNDR din cadrul Ministerului Agriculturii, alţi potenţiali beneficiari ai fondurilor europene le pot urma exemplul.

Câţi o vor face, e greu de spus, cert este doar faptul că solicitarea, după cum arăta domnul Hîrb, a fost motivată în mai toate judeţele ţării de lipsa timpului necesar obţinerii avizelor şi autorizaţiilor de la instituţiile competente, peste care, în unele cazuri, s-a suprapus campania de recoltare, fapt ce a produs întârzieri în întocmirea dosarului cererii de finanţare.

În sfârşit, cu speranţa că judeţul Harghita va continua să se menţină printre judeţele cu un procent foarte bun de absorbţie a fondurilor europene, nu numai la nivelul Regiunii 7 Centru, ci chiar la nivel naţional, închei prin a vă spune că proiectele se depun la sediul OJFIR Harghita, pentru fermele de familie, şi on-line, pe www.apdrp.ro, dacă nu cumva, până la încheierea sesiunii, şi această adresă va fi modificată. Eu nu cred că se va întâmpla aşa, dar, în cazul în care se va întâmpla, solicitaţi informaţii de la angajaţii Oficiului şi ei vă vor lămuri în legătură cu ceea ce aveţi de făcut. Până una-alta, finalizaţi proiectele respectând instrucţiunile din Ghidul solicitantului şi depuneţi-le măcar cu o zi înainte de termen, întrucât, de această dată, e puţin probabil să se mai ia în calcul o nouă prelungire.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.