Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

ÎPS Ioan a primit cea mai înaltă distincţie a Armatei Române | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate » ÎPS Ioan a primit cea mai înaltă distincţie a Armatei Române
ÎPS Ioan a primit cea mai înaltă distincţie a Armatei Române

ÎPS Ioan a primit cea mai înaltă distincţie a Armatei Române

La hramul Mănăstirii „Sf. Ilie” din Topliţa, cu prilejul marcării a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei

 

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, i-a înmânat, duminică, la Topliţa, Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan, cea mai înaltă distincţie a Armatei Române – Emblema de Onoare.

Evenimentul, care a marcat 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi a numirii în fruntea acesteia a ÎPS Ioan, a avut loc la finalul hramului Mănăstirii „Sf. Ilie” din Topliţa, ctitorită de primul patriarh al României, Miron Cristea.

Pe documentul semnat de ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, se precizează că distincţia a fost acordată înaltului ierarh „în semn de recunoştinţă şi preţuire pentru bogata activitate misionară şi pentru cea de promovare a imaginii Armatei României”.

Ministrul Apărării Naţionale le-a reamintit celor aproximativ 1.500 de credincioşi prezenţi la Sfânta Liturghie că, în cei 20 de ani de când se află în fruntea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan a reconstruit toate bisericile din cele două judeţe, s-a implicat în viaţa socială şi culturală şi a fost un factor de echilibru în zonă.

„În cei 20 ani, Înalt Preasfinţitul a reconstruit toate bisericile ortodoxe din cele două judeţe, în fiecare sat din cele două judeţe, chiar dacă credincioşii ortodocşi sunt puţini, există un preot care le vorbeşte despre românism, despre ortodoxie. În cei 20 ani, Înalt Preasfinţitul a fost un factor de echilibru, a fost un om care s-a implicat în viaţa socială şi culturală a celor două judeţe (…) s-a bătut pentru Biserica Ortodoxă, pentru românii din cele două judeţe, astfel că în cele două judeţe ortodoxia, cultura, dar şi tradiţiile populare româneşti sunt valorificate ca nicăieri în altă parte. ÎPS s-a implicat în activitatea socială, foarte mulţi oameni necăjiţi, copii au fost luaţi sub ocrotirea sa şi au fost sprijiniţi pentru a avea o viaţă mai uşoară, iar pe cei tineri i-a îndrumat spre şcoli, i-a sprijinit financiar şi mulţi dintre ei sunt acum oameni speciali, personalităţi deosebite”, a afirmat Duşa, care i-a mai oferit arhiepiscopului o icoană şi un coş cu flori în culorile tricolorului românesc.

La slujba de la Mănăstirea „Sf. Ilie” au fost prezenţi şi şefii de stat major ai celor trei arme ale Armatei Române, respective forţele terestre, aeriene şi navale.
Şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, general maior Laurian Anastasof, i-a înmânat ÎPS Ioan Selejan o machetă a unui avion F16, care urmează să intre în dotarea Armatei Române. La rândul său, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general maior Nicolae Ciucă, i-a oferit arhiepiscopului un tanc în miniatură, maşina de luptă cea mai importantă pentru forţele terestre, cu scopul de a-l binecuvânta, în vreme ce contraamiralul Alexandru Mîrşu, şeful Statului Major al Forţelor Navale, i-a înmânat înaltului prelat o fregată în miniatură, „din partea celor care merg pe drumurile fără pulbere, a celor care se înalţă la cer scufundându-se în apă, dar întotdeauna vor reveni pe pământul patriei”.

Vizibil emoţionat, ÎPS Ioan Selejan le-a urat militarilor să aibă parte de ocrotire pentru a se întoarce întotdeauna cu pace acasă şi a punctat că Armata şi Biserica au fost mereu împreună pe frontul păcii, iubirii, siguranţei naţionale şi binelui poporului român.

„Vă asigurăm că atât timp cât va fi ortodoxie românească, din cărţile noastre de slujbe nu va lipsi cuvântul Oştirea Română. La fiecare liturghie, mii de preoţi români din mănăstiri şi din bisericile de mir, nu este sărbătoare, duminică, să nu pomenească poporul şi Oştirea Română. Aşa am pomenit de la strămoşi, ca Biserica şi Armata să fie mereu pe acelaşi front al păcii, al iubirii, al siguranţei naţionale şi al binelui poporului român. Dumnezeu să binecuvânteze Oştirea Română”, a afirmat Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei.

La slujba oficiată de Arhiepiscop, alături de aproape 40 de preoţi, stareţi, protopopi din bisericile de pe Valea Mureşului, dar şi din alte judeţe ale ţării, s-au rostit rugăciuni şi pentru sufletele cei 298 de persoane care au murit în catastrofa aviatică din Ucraina, dar şi pentru aviatorii români care şi-au dat viaţa în misiuni.

La Sfânta Liturghie au mai participat Valer Dorneanu, judecător la Curtea Constituţională, prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, primari ai localităţilor româneşti din nordul judeţului, comandanţi ai instituţiilor militare.

Lăcaşul de cult din Topliţa, ridicat de primul patriarh al BOR, a fost sfinţit la 21 octombrie 1928 şi a devenit, în timp, unul dintre cele mai puternice centre monahale ortodoxe din Transilvania, fiind considerat unul dintre simbolurile unirii spirituale a românilor.

Gina ŞTEFAN, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.