Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean : sprijin pentru dezvoltare şi servicii | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean : sprijin pentru dezvoltare şi servicii
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean : sprijin pentru dezvoltare şi servicii

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean : sprijin pentru dezvoltare şi servicii

Fodor Zoltán este noul consilier judeţean UDMR validat pe locul rămas vacant în urma demisiei dnei Dajka Tünde şi va activa în Comisia pentru Protecţia Mediului şi Turismului a Consiliului Judeţean (CJ). Fodor Zoltán este informatician la o firmă din Miercurea Ciuc, activează în organizaţii civile şi timp de opt ani a fost consilier local la Mihăileni.

Spaţii şi imobile date în administrare, bunuri, echipamente şi stimulente pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc

Mai multe spaţii aflate în incinta Policlinicii din Miercurea Ciuc au trecut din domeniul privat în cel public şi au fost date în administrare deplină Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU). S-a reglementat şi situaţia celor patru containere mobile achiziţionate de Consiliul Judeţean (CJ) la începutul stării de urgenţă, în contextul pandemiei COVID-19, care formează în prezent spitalul mobil de la Şumuleu Ciuc. „Aceste containere pot fi folosite în mai multe situaţii, de exemplu: formarea unor locuinţe temporare de izolare, tratarea persoanelor infectate, adăpost sau punct de lucru pentru cadre medicale, mini spitale etc. (…) Este firesc să fie date în folosinţă, respectiv în administrare Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc”, se precizează în Referatul care însoţeşte proiectul de hotărâre aprobat de consiliu.

S-a încuviinţat şi acordarea de stimulente financiare în luna mai Comitetului director al SJU şi altor şapte angajaţi ai spitalului judeţean, echivalente cu unul sau două salarii minime pe economie de persoană, după caz, ca modalitate de „stimulare şi recunoaştere a muncii prestate, având la bază analizarea performanţelor lunare”, la propunerea managerului şi cu avizarea listei de către Comitetul director şi Consiliul de administraţie al instituţiei. „Este vorba despre oameni care au lucrat în prima linie, au muncit foarte mult ca să primească donaţiile, au făcut multe lucruri ale căror rezultate se vor vedea în viitor”, a precizat şeful administraţiei publice judeţene.

Pentru spitalul judeţean au mai fost achiziţionate şi transmise în folosinţă gratuită, pentru o perioadă de cinci ani, bunuri şi echipamente în valoare totală de peste 5.300 de lei, între care şi lămpi UV.

∗∗∗

Vila 24 de la Băile Homorod, aflată în proprietatea publică a judeţului până de curând, a trecut, în urma votului consilierilor judeţeni, în domeniul public al oraşului Vlăhiţa. Primăria intenţionează să transforme imobilul şi împrejurimile acestuia într-un centru de agrement de tip Wellness, pentru valorificarea resurselor naturale minerale şi geotermale ale zonei, printr-un proiect depus în cadrul Programului guvernamental pentru dezvoltarea investiţiilor în turism denumit „Masterplanul investiţiilor în turism”.

∗∗∗

După doi ani de insistenţe, CJ a dat curs rugăminţilor primarului Ilie Trif şi au aprobat transmiterea dreptului de administrare asupra drumului judeţean 174/B, împreună cu terenul aferent acestuia, Consiliului Local al Comunei Bilbor, pentru realizarea lucrărilor de modernizare. Dreptul de administrare este valabil până la recepţia finală a lucrărilor. DJ 174/B orientat spre sud-est, la est de Borsec spre Tulgheş, se desfăşoară pe o lungime de 18 kilometri (11 kilometri pe raza comunei) de-a lungul văii Bistricioarei, între Bilbor şi Capu Corbului şi este aproape impracticabil autoturismelor, fiind optimizat pentru exploatarea lemnului. În perioada imediat următoare, Primăria Bilbor va demara procedurile de obţinere a finanţării lucrărilor. Odată modernizat, drumul va permite punerea în valoare a potenţialului natural generos al celei mai nordice localităţi, aşezată la cea mai înaltă altitudine din judeţ.

„Având în vedere că se transportă cantităţi mari de lemn, reparaţia pe drumul judeţean spre Bilbor, de la DN 15 spre localitate, se va face după ce se va finaliza majoritatea lucrărilor. Avem rugămintea să ne ajutaţi să fim înţeleşi de firme, de localnici, să cunoască motivul pentru care nu îl reparăm acum”, a transmis preşedintele CJ Harghita autorităţilor locale din comună.

În context, Borboly Csaba a anunţat că lucrările înaintează pe DJ 174C, Bilbor – limita cu judeţul Suceava, o rută importantă care leagă Transilvania de Moldova, în curând urmând să fie turnat primul strat de asfalt. Cu acest prilej, preşedinţii consiliilor judeţene Harghita şi Suceava (dacă Gheorghe Flutur s-a însănătoşit – n.a.) se vor întâlni, la limita judeţelor, iar Borboly i-a invitat şi pe consilierii judeţeni la eveniment, pentru a „putea dezbate mai amplu” subiectul.

∗∗∗

În urma votului favorabil acordat în unanimitate de consiliu, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita va participa la derularea proiectului „Reducerea numărului de copii şi tineri instituţionalizaţi în judeţul Harghita prin furnizarea serviciilor de prevenire a separării copilului de familie şi a serviciilor de tip familial”, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Astfel, copiii cu dizabilităţi grave vor putea beneficia de servicii profesionale. „Proiectul vine în completarea unui proiect anterior. După cum bine ştiţi, construim case şi centre noi la Cristuru Secuiesc, destinate copiilor cu dizabilităţi grave. Momentan aceştia stau în conacul Gyárfás. Din acest proiect, care se referă la resursele umane, vom finanţa noile servicii care vor fi înfiinţate. De obicei, UE nu dă bani pentru salarii, dar în acest caz proiectul de finanţare a fost conceput astfel încât se finanţează şi serviciile resurselor umane timp de un an şi jumătate. Dincolo de cheltuielile de salarizare, avem bani destul de mulţi şi pentru perfecţionarea personalului. Consider că este un aspect pozitiv pentru judeţ”, a detaliat Elekes Zoltán, directorul DGASPC Harghita.

Bugetul alocat Direcţiei în cadrul proiectului depăşeşte 8,2 milioane de lei (cu TVA), iar Consiliul Judeţean s-a obligat să asigure, prin DGASPC, atât suma necesară cofinanţării proiectului, în valoare de aproximativ 2,34 milioane de lei (cu TVA), cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă a proiectului.

∗∗∗

O societate din Bucureşti este dispusă să reabiliteze Vila „Speranţa” din Borsec, parte a monumentului istoric Ansamblu balnear „7 izvoare. Este vorba despre Cooper Beech Hotels & Resort SRL, care a solicitat şi exercitarea dreptului de preempţiune asupra imobilului. Potrivit legislaţiei privind protejarea monumentelor istorice, acest drept îl au, la înstrăinare, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi autorităţile administraţiei publice locale (Consiliul Judeţean şi Primăria Borsec). Ministerul Culturii, prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură Harghita, precum şi Primăria oraşului Borsec au comunicat neexercitarea dreptului de preemţiune, drept urmare Consiliul Judeţean Harghita trebuia să se pronunţe. „Neavând bani nici pentru peticire, n-ar trebui să ne jucăm cu această idee şi rog Consiliul să fie de acord să renunţăm la acest drept”, a afirmat preşedintele Borboly Csaba. În urma votului, Cooper Beech Hotels & Resort SRL a obţinut dreptul la preemţiune în vederea reabilitării şi modernizării Vilei Speranţa. „Se va construi ceva măreţ acolo, după câte am înţeles, această firmă are resursele necesare, iar Borsecul va fi un oraş de care putem deveni din ce în ce mai mândri”, a afirmat, ulterior, Borboly.

Din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit, aflat la dispoziţia CJ Harghita, comunei Frumoasa i-a fost repartizată suma de 150.000 de lei pentru modernizarea structurii rutiere din satul aparţinător Nicoleşti, prin realizarea sistemului de colectare şi evacuare, dirijare a apelor pluviale, execuţia de podeţe şi de trotuare pietonale.

De asemenea, comunei Mihăileni i-a fost distribuită suma de 61.500 de lei, pentru „Extindere reţelei Wi-Fi pe spaţiul public al comunei Mihăileni, sat Nădejdea, sat Livezi”.

„Realizăm un proiect unic împreună cu comuna Mihăileni, prin care vom asigura linie telefonică gratuită acolo unde mulţi politicieni au făcut promisiuni timp de decenii, că vor rezolva problema telecomunicaţiilor”, a punctat şeful administraţiei publice judeţene, iar cu detalii despre acest proiect a venit noul consilier Fodor Zoltán. Potrivit acestuia, satele Nădejdea şi Livezi sunt aşezate într-o vale şi antenele mobile de telefonie nu preiau semnalul de acolo. „Din 2006 se duc tratative cu operatorii de telefonie, să vină şi în Nădejdea, Livezi, unde nu este semnal pentru telefonul mobil, intră doar semnal radio şi ştim sau măcar ne putem închipui cum este în ziua de azi fără Internet. Printr-un program de finanţare, comuna a reuşit să instaleze trei puncte de telecomunicaţii şi am dori să dezvoltăm cu încă opt puncte, care ar permite să asigurăm localităţii semnal Wi-Fi gratuit”, a explicat consilierul judeţean. Un proiect interesant, apreciat în unanimitate de consilierii judeţeni, care au votat fără rezerve suma solicitată.

La final, vă anunţăm că a apărut o nouă comisie la nivelul Consiliului Judeţean – Comisia pentru acord unic (CAU), în vederea obţinerii, contra cost şi în condiţiile legii şi la cererea solicitantului, a avizelor şi acordurilor necesare autorizării executării lucrărilor de construcţii, prin emiterea acordului unic. CAU are caracter permanent şi în situaţiile în care se impune, se întruneşte, în reuniuni de lucru la sediul consiliului judeţean, ori de câte ori este nevoie, pentru emiterea acordurilor unice, cu respectarea termenelor legale.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.