Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Autorităţile locale din Bălan solicită înfiinţarea unui post montan de jandarmi în oraş | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Autorităţile locale din Bălan solicită înfiinţarea unui post montan de jandarmi în oraş
Autorităţile locale din Bălan solicită înfiinţarea unui post montan de jandarmi în oraş

Autorităţile locale din Bălan solicită înfiinţarea unui post montan de jandarmi în oraş

Autorităţile locale din fostul oraş minier Bălan solicită înfiinţarea unui post de jandarmerie montană în localitate, în condiţiile în care consideră că acest lucru ar contribui la sporirea siguranţei localnicilor şi turiştilor, dar şi la creşterea eficienţei măsurilor de prevenţie şi de reacţie la eventualele incidente prin diminuarea timpului de intervenţie.

Primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, a declarat publicaţiei noastre că a trimis recent o adresă conducerii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita pentru a solicita sprijin pentru înfiinţarea unei structuri de jandarmerie montană în localitate, în contextul preocupărilor continue pentru asigurarea unui nivel adecvat de siguranţă şi ordine publică. Gheorghe Iojiban a arătat că o astfel de structură a jandarmeriei ar fi necesară pentru acoperirea uneia dintre principalele zone de acces în Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, iar oraşul Bălan beneficiază de un cadru natural deosebit, numărul vizitatorilor şi cel al activităţilor turistice fiind în creştere continuă.

„Acest fapt vine şi cu provocări specifice: distrugerea mediului natural protejat, tăieri ilegale de arbori, furtul de materiale lemnoase şi probleme legate de fauna sălbatică, în special întâlnirile cu urşi şi vizitele acestora în zonele locuite. Prezenţa unei structuri de jandarmi montani în oraşul Bălan ar aduce un plus semnificativ de siguranţă pentru locuitori şi turişti, diminuând timpul de intervenţie şi crescând eficienţa măsurilor de prevenţie şi reacţie la incidente”, a precizat edilul în adresa trimisă conducerii IJJ Harghita. Potrivit afirmaţiilor sale, o altă iniţiativă ar viza şi înfiinţarea unui post de jandarmerie clasic sau detaşarea de patrule de jandarmi în oraşul Bălan, în condiţiile în care situaţiile care necesită intervenţie rapidă şi eficientă sunt diverse şi impun o prezenţă constantă a forţelor de ordine pentru a asigura securitatea cetăţenilor şi a proprietăţilor.

„Primăria oraşului Bălan este pregătită să ofere tot sprijinul necesar pentru implementarea acestor structuri şi asigurarea funcţionării lor optime. Conştientizăm pe deplin importanţa colaborării strânse între instituţiile statului şi comunitate pentru promovarea unui mediu sigur şi liniştit pentru toţi cetăţenii”, a subliniat Gheorghe Iojiban.

Pe de altă parte, inspectorul şef al IJJ Harghita, colonelul Dan Iamandi, a declarat că înfiinţarea unui post de jandarmerie montană în oraşul Bălan nu depinde de instituţia pe care o conduce, ci de rezultatele analizelor efectuate şi de deciziile luate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Acesta a precizat că au mai fost primite solicitări similare din partea autorităţilor locale din Bălan, fiind transmise de fiecare dată către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi apoi către MAI, dar deocamdată nu a fost luată o decizie privind înfiinţarea în localitatea respectivă a unei structuri de jandarmi. Colonelul Dan Iamandi consideră că ar fi oportună înfiinţarea unui post montan de jandarmi în Bălan, având în vedere faptul că zona este din ce în ce mai frecventată de amatorii de drumeţii şi sunt multe grupuri de turişti care se deplasează spre munţii Hăşmaş. În Harghita funcţionează în prezent posturi montane de jandarmi la Harghita Băi, Borsec, Băile Tuşnad şi Lacu Roşu, precum şi un post balneoclimateric la Praid.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.