Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

O zi festivă pentru producătorii agricoli din judeţ

„Şedinţa de azi – spunea preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba – este una extraordinară, este una deosebită prin faptul că ne onorează cu prezenţa reprezentanţii Comisiei pentru produsele secuieşti, sunt prezenţi acei producători cărora le vom decerna azi premiile Vitos Mózes şi trebuie să spun că este prezent şi consulul general al Ungariei la Miercurea-Ciuc, Barna Pál Zsigmond, şi avem promisiunea că va veni şi prefectul judeţului, care este reţinut în acest moment cu alte treburi. Trebuie să amintesc şi faptul că în sală sunt şi foarte mulţi tineri, despre care trebuie să spun că sunt susţinătorii noului membru tânăr al Consiliului Judeţean. Prin noul consilier, Kozma István, care reprezintă asociaţiile de tineret, vrem să se audă mai bine, mai puternic vocea tinerilor în Consiliul Judeţean, chiar dacă şi până acum problema tinerilor a stat mereu în atenţia noastră”.

După această introducere s-a trecut la dezbaterea temelor ordinii de zi a şedinţei ordinare. În debutul şedinţei a fost validat mandatul noului consilier Kozma István Florin, care a depus jurământul, au urmat toate procedurile pe care le presupune cooptarea unui nou consilier, respectiv modificarea Hotărârii 234/2012 privind declararea CJH ca legal constituit, modificarea Hotărârii 236/2012 privind stabilirea componenţei nominale a comisiilor de specialitate. Noul consilier va lucra în comisia economică, acolo de unde a plecat consilierul Raffain Zoltán, acesta alegând să lucreze în zona privată.

Un alt punct pe ordinea de zi: s-a luat act de  încetarea contractului individual de muncă, prin demisie, al d-lui Dobos Alpár, numit temporar în funcţia de şef serviciu la Consiliul Judeţean Harghita – Agenţia de Management Energetic, precum şi numirea, tot temporară, d-lui Barabás Csaba în funcţia de şef serviciu la Consiliul Judeţean Harghita – Agenţia de Management Energetic.

S-a aprobat retragerea CJH din calitatea de membru în Asociaţia „Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozok Szövetsége”, precum şi abrogarea Hotărârii nr. 252/2009. Motivul pentru care s-a luat această hotărâre este aceea de a da posibilitatea membrilor asociaţiei respective de a putea concura pentru obţinerea proiectelor lansate de Consiliul Judeţean cu finanţare nerambursabilă.

S-au aprobat programele anuale de sprijin pe anul 2015 – pentru asociaţiile de pompieri voluntari; de finanţare nerambursabilă a porturilor populare şi tradiţionale; programul special de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti; programul general de finanţare nerambursabilă a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale; programul anual de sprijinire a activităţilor destinate familiilor; de finanţare a activităţilor de tineret; de sprijinire a sportului din judeţ; de colaborare a CJH cu asociaţiile şi fundaţiile cu activitate de turism. Dacă e să le numărăm, sunt 8 programe şi, referindu-se la acestea, preşedintele Borboly a precizat că sumele alocate au crescut peste tot, comparativ cu anul trecut, în unele situaţii sumele au crescut chiar cu 50 la sută. De exemplu, sprijinul pentru activitatea sportivă a crescut de la 270 mii lei în 2014 la 350 mii în 2015, pentru activităţile de tineret sprijinul acordat este de 150 mii lei faţă de 120 mii lei în 2014, de asemenea, pentru programul special de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale ale comunităţii româneşti în anul curent s-a alocat suma de 49 mii lei.

În legătură cu acest program special de finanţare nerambursabilă se impune precizarea că scopul şi rezultatul aşteptat sunt acelea de stimulare şi promovare a vieţii culturale din comunităţile româneşti din judeţ. La atribuirea finanţării vor avea prioritate: sprijinirea activităţii teatrale cu artişti amatori, sprijinirea fanfarelor, cu condiţia să fie alocată obligatoriu, din suma de finanţare, 20 la sută pentru achiziţia instrumentelor muzicale; sprijinirea cursurilor de dans popular, organizarea periodică a seratelor de dans popular şi de spectacole de dansuri în cadrul cărora cursanţii să poată demonstra ceea ce au învăţat. Anul trecut, pentru un număr de 9 proiecte implementate s-a acordat suma nerambursabilă de 29.500 lei. Este vorba despre şase evenimente şi trei activităţi cultural-artistice.

Consiliul Judeţean a aprobat şi derularea programului privind dezvoltarea relaţiilor publice ale Consiliului Judeţean Harghita în anul 2015 şi aprobarea cheltuielilor legate de acest program, iniţiativa aparţinând preşedintelui Borboly, în opinia căruia prin implementarea acestui program se are în vedere continuarea publicării lunare a publicaţiilor „Megyeháza” şi „Comitatus” şi a altor publicaţii cu caracter informativ, instrumente prin care sunt aduse la cunoştinţa publicului informaţii relevante privind activitatea Consiliului Judeţean. Totodată, prin acest program se are în vedere achiziţionarea unor servicii de drept de autor pentru funcţionarii din cadrul aparatului de specialitate al CJH implicaţi în activitatea de relaţii publice, în general, şi în activitatea de elaborare şi editare a publicaţiilor amintite. Prin Hotărâre, pentru acest proiect s-a prevăzut un buget de venituri şi cheltuieli de 40.000 lei. Este de reţinut că în 2014 „Comitatus” şi „Megyeháza” au avut doar trei apariţii, dar distribuirea fiind gratuită, aceste publicaţii au ajuns în 5.000 de gospodării publicaţiile în limba maghiară şi în 10.000 de gospodării cele în limba română. Pentru redactarea celor două publicaţii lunare şi a altora s-a prevăzut suma de 14.000 lei, la fel ca şi pentru drepturile de autor.

Consiliul Judeţean, printre multe altele, a aprobat încheierea unor acte adiţionale la contractele de asociere încheiate între Consiliul Judeţean şi unele unităţi administrativ-teritoriale prin consiliile locale în vederea întreţinerii de iarnă a drumurilor judeţene în perioada 25 noiembrie 2014 – 31 martie 2015.

După epuizarea punctelor de pe ordinea de zi a şedinţei ordinare, s-a trecut la partea festivă a şedinţei prin decernarea premiilor „Vitos Mózes” şi a certificatelor de „marcă înregistrată” unui număr de 35 de producători şi firme, evident, cu felicitările de rigoare pentru obţinerea mărcii comerciale pentru produsele secuieşti.

AURELIA ILUŢ

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.