Persoanele care încă nu şi-au ridicat cardul de sănătate, mai au timp să o facă! | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 3 octombrie 2023
Home » Sănătate » Persoanele care încă nu şi-au ridicat cardul de sănătate, mai au timp să o facă!
Persoanele care încă nu şi-au ridicat cardul de sănătate, mai au timp să o facă!

Persoanele care încă nu şi-au ridicat cardul de sănătate, mai au timp să o facă!

Dintr-o discuţie pe care am avut-o recent cu domnul Duda Tihamér Attila, preşedintele CAS Harghita, am reţinut că din totalul celor 203.669 carduri naţionale de sănătate ajunse în judeţ, 5.382 au fost returnate Casei de către Poşta Română, din motive diferite. Asta la finele anului trecut, pentru că la finele lunii trecute cifra s-a modificat cu ceva, deoarece, în intervalul dat, 654 de carduri au fost ridicate de către beneficiarii lor şi 330 de către 17 medici de familie, din totalul celor 150 aflaţi în relaţie contractuală cu instituţia judeţeană. Important e că începutul a fost făcut şi că alte carduri sunt pregătite a fi ridicate cât de curând de încă opt medici care, din respect pentru persoanele asigurate înscrise pe lista lor, au făcut o dată în plus dovada că merită tot respectul nostru. Pentru că, din câte am înţeles de la d-l Duda, peste 50 la sută din veniturile lunare ale unui medic de familie provin din tariful per capita, sau mai pe înţelesul tuturor, din suma acordată pentru fiecare om trecut pe lista lui.

Sigur, medicii de familie nu au nici o obligaţie în acest sens, după cum sublinia însuşi preşedintele Casei, dar, dacă mai mulţi ar îmbrăţişa în cazul de faţă soluţia pe care au îmbrăţişat-o unii dintre ei „ar demonstra că le pasă atât de persoanele la a căror sănătate sunt chemaţi să vegheze, cât şi de relaţia medic-pacient”.

Împărtăşesc această părere şi trec mai departe, spunându-vă că, începând cu luna mai, în afară de urgenţe, toate serviciile medicale vor putea fi accesate şi decontate numai pe baza cardului naţional de sănătate, persoanele care încă nu şi l-au ridicat fiind invitate să o facă personal sau printr-un reprezentant al lor, membru de familie, vecin, primar etc., spre a nu lăsa totul pe ultima sută de metri.

În ideea că veţi alege să procedaţi aşa, reţineţi că ghişeul de la parterul clădirii în care se află instituţia are următorul program: luni, marţi şi joi este deschis între orele 08:30 şi 15:00; miercuri – între 08:30 şi 16:30, iar vineri, între 08:30 şi 13:00.

Dar pentru a fi siguri că acolo, la Casă, este şi cardul dumneavoastră, e de dorit ca în prealabil să vă interesaţi fie apelând 0266/31.03.11, respectiv 0266/31.02.60, interior 127 în ambele cazuri, fie consultând site-ul instituţiei – www.cashr.ro.

Revin însă la momentul în care cardul naţional de sănătate va face, ca să zic aşa, legea şi completez informaţia iniţială cu ceea ce obişnuim să numim „excepţie de la regulă”. Şi asta întrucât, e bine să ştiţi, că aici intră, după cum arătam anterior, urgenţele, dar mai intră şi refuzul persoanelor care nu doresc să deţină un astfel de card, din motive care le privesc, respectiv persoanele cărora, la data limită, încă nu le-a fost trimis documentul.

Cu sublinierea că în Harghita s-a înregistrat deocamdată un singur caz de refuz, toţi cei aflaţi într-una din situaţiile la care m-am referit vor primi de la CAS Harghita o adeverinţă valabilă trei luni, pe baza căreia vor putea fi accesate şi decontate toate serviciile medicale de care ei beneficiază.

Cu gândul la doamna R., medicul meu de familie, şi la ceilalţi colegi ai ei, oameni cu chemare pentru o astfel de profesie, ce se bucură de stimă şi respect printre pacienţii lor, eu pun aici un punct provizoriu pentru ca data viitoare să o iau de la capăt cu alte informaţii de larg interes…

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.