Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean Harghita
Şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean Harghita

Şedinţă de îndată a Consiliului Judeţean Harghita

  • Bugetul de venituri şicheltuieli s-a modifi cat pentru ultima oară în acest an, prin adăugarea sumei de 5,7 milioane de lei alocată judeţului Harghita din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului

Din acest motiv, Direcţia generală tehnică a propus modificarea listei programelor de investiţii la lucrări vizând cinci drumuri judeţene.

„Noi punem această sumă la investiţiile pe drumurile judeţene, cele cinci drumuri pentru care facturile s-au adunat: Ditrău-Tulgheş, Inlăceni, pentru surparea de la Tibod (comuna Dealu – n.a.), între Şiclod şi Atid, respectiv drumul către Harghita-Băi. Sunt drumuri din toate cele trei regiuni pentru care alocăm aceşti bani. Din păcate nici această sumă nu este sufi cientă”, a spus Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Potrivit unui calcul estimativ efectuat de şeful administraţiei publice judeţene, valoarea lucrărilor rămase neplătite se ridică la 6-7 milioane de lei.

„Tocmai am discutat cu directorul economic, dacă am mai putea strânge cureaua, dar sumele rămase (din bugetul judeţului – n.a.) au fost deja strânse de peste tot. Niciodată până acum nu s-a întâmplat să trecem în anul viitor cu asemenea datorii, dar asta este”, a adăugat Borboly Csaba.

O altă modifi care a bugetului judeţului a vizat alocarea sumei de 53.000 de lei, de la CAS, Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita.

În contextul votării bugetului naţional, joi dimineaţă, de către Parlament, Borboly Csaba a precizat că bugetul de anul viitor al Consiliului Judeţean Harghita se află în dezbatere publică şi că la mijlocul lunii ianuarie se doreşte aprobare acestuia, în cadrul unei „şedinţe maraton”. Pe lângă aprobarea acestuia, se doreşte votarea şi încuviinţarea tuturor programelor, fi nanţărilor şi cotizaţiilor pentru anul 2022. Potrivit preşedintelui Borboly, bugetul judeţului va fi unul care necesită cumpătare.

„Va fi o şedinţă de câteva ore. În ceea ce priveşte bugetul, negociem şi discutăm paralel cu asociaţiile, cu unităţile subordonate şi, evident, toată lumea ar dori o sumă dublă pentru anul viitor. Pentru asta nu vom avea posibilităţi, nu vom primi bani în plus, cum am primit de exemplu anul trecut pentru spitale. Din acest punct de vedere nu avem prea multe posibilităţi să creştem bugetul”, a explicat preşedintele CJ Harghita.

În acest sens, el a solicitat „solidaritate” şi „înţelegere” din partea consilierilor.

„Ştiu că pentru unii consilieri o anumită Asociaţie de Dezvoltare sau o instituţie este mai dragă decât celelalte, dar nu vom creşte, ci va trebuie să scădem cotizaţiile comparativ cu anul acesta. Şi la instituţiile subordonate trebuie să strângem cureaua, pentru că avem facturi neplătite la investiţii şi, deşi am primit promisiuni că vom primi 90% pentru Protecţia Copilului, nu ştiu în ce măsură se va îndeplini. Deci nu va fi un buget din care toată lumea îşi va realiza visele mari. Din acest motiv, anterior vă solicit solidaritate, înţelegere şi sprijin. Bugetul judeţului pentru anul viitor nu va fi dublu, aşa cum susţin unii, nu va fi nici măcar cât cel din acest an. Avem discuţii neplăcute, incomode, pentru că vom da cotizaţiile în funcţie de performanţe”, a concluzionat Borboly Csaba.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.