Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Miercurea Ciuc a prezentat cea mai recentă lucrare de amploare care a fost finalizată: Reabilitarea cartierului Octavian Goga | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea Ciuc a prezentat cea mai recentă lucrare de amploare care a fost finalizată: Reabilitarea cartierului Octavian Goga
Primăria Miercurea Ciuc a prezentat cea mai recentă lucrare de amploare care a fost finalizată: Reabilitarea cartierului Octavian Goga

Primăria Miercurea Ciuc a prezentat cea mai recentă lucrare de amploare care a fost finalizată: Reabilitarea cartierului Octavian Goga

  • Urmează renovarea cartierului Pictor Nagy István

După mai bine de un an de la debutul lucrărilor, în urmă cu aproximativ două săptămâni a fost deschis cartierul Octavian Goga. Momentul a fost marcat miercuri de către reprezentanţii Primăriei municipiului Miercurea Ciuc, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, care au organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia au vorbit despre această investiţie, precum şi despre următoarea mare lucrare care se doreşte să se realizeze: reabilitarea cartierului Pictor Nagy István.

Korodi Attila, primarul municipiului, preciza că lucrarea a fost realizată cu un sprijin important din partea Consiliului Judeţean Harghita, care a contribuit cu o co-finanţare de 875.000 de lei dintr-un total de 13,5 milioane de lei, la cât s-a ridicat întreaga investiţie. De altfel, Borboly Csaba, în această idee, spunea că se observă foarte multe rezultate acolo unde între municipiul reşedinţă de judeţ şi consiliul judeţean există „o colaborare deschisă, liniştită, bazată pe dialog şi cu respect reciproc”.

Revenind la lucrare, Korodi Attila amintea că investiţia a demarat în 2017, atunci când s-au făcut primele proceduri. Apoi, în 2019 a fost adoptat studiul de fezabilitate, iar lucrările efective au început anul trecut.

„Noi – spunea edilul – anul acesta, când am preluat această investiţie, am avut un principiu important, acela ca înainte să ajungem la infrastructura de suprafaţă să întrebăm din nou comunitatea din acest cartier dacă mai sunt cerinţe care pot fi gestionate în cadrul proiectului. Şi vă dau un singur exemplu: toată partea din spate a bisericii reformate şi curţile caselor care sunt spre strada Márton Áron au fost conectate la cartier, pentru că iniţial nu aveau ieşire. Asta înseamnă că a devenit mult mai viabilă această zonă”.

Câteva caracteristici a noii feţe a cartierului

Korodi Attila, împreună cu Bors Béla, viceprimarul municipiului, au precizat şi câteva cifre ale noului spaţiu. Dacă iniţial în cartier existau 130 de locuri de parcare şi 178 de garaje din tablă, acum numărul locurilor de parcare a crescut la 316, cu 8 mai multe.

Au fost amenajate 5 locuri de joacă şi un teren de sport pe care se practică fotbal, baschet, volei sau chiar şi tenis.

În premieră pentru oraş, au fost amplasate boxe (construcţii generoase ca dimensiune) pentru biciclete. În total sunt 11, iar în primul an se doreşte administrarea lor de către municipalitate după care există deschiderea predării lor către asociaţiile de proprietari. Pentru a putea folosi aceste boxe, locuitorii din cartier trebuie să depună o cerere la primărie şi pe baza acesteia vor primi o cheie de acces.

Au fost montate 40 de bănci, 17 coşuri de gunoi şi pubele noi pentru colectarea selectivă a deşeurilor.

Lucrările de pe strada Revoluţiei din Decembrie

Korodi Attila a vorbit şi despre lucrările de pe strada Revoluţiei din Decembrie, aflată în imediata vecinătate a cartierului recent reabilitat. Aici, spunea acesta, după amplasarea conductei pentru captarea apei pluviale, inclusiv a celei care provine din cartierul Spicului, s-a refăcut integral şoseaua pe o lungime de 370 de metri. De asemenea, pe unul dintre trotuare, care a fost lărgit cu aproximativ un metru, a fost amenajată şi o pistă de bicicletă a cărei lungime este de 480 de metri, mergând până la intersecţia cu strada Kossuth Lajos. „Am dorit să amenajăm pista pentru că cele de pe strada Kossuth sunt supra-aglomerate câteodată şi neaccesibile şi trebuie să aibă un acces în siguranţă şi elevii de la Şcoala Gimnazială Nagy Imre”, afirma primarul municipiului.

Acesta mai spunea că reabilitarea trotuarului de lângă parcarea din piaţa Gál Sándor va fi inclus într-un proiect separat.

Aleea Pictor Nagy István, strada Inimii şi Lunca Mare

Următoarea mare investiţie avută în plan de către municipalitate este reabilitarea cartierului Pictor Nagy István, care cuprinde aleea cu acelaşi nume şi câte o porţiune din străzile Inimii şi Lunca Mare.

La fel ca în cazul cartierului Octavian Goga, şi în acest caz se vor avea în vedere şi zonele adiacente, nu doar cea centrală, fiind inclusă toată porţiunea de la parohia catolică până la limita cu Bulevardul Timişoarei, precum şi strada Inimii, pe care se va amenaja inclusiv o pistă de biciclete.

Korodi Attila spunea că actualul spaţiu de joacă aflat în apropierea centralei termice va fi eliminat, iar în locul lui se doreşte amenajarea unui skatepark, dar şi a unei zone cu aparate pentru exerciţii fizice.

În ceea ce priveşte finanţarea acestui proiect, primarul municipiului Miercurea Ciuc afirma că a fost depus în programul Anghel Saligny, astfel că, dacă va fi aprobat, co-finanţarea va fi una mult mai însemnată decât în cazul cartierului Octavian Goga.

În privinţa reabilitării acestui cartier, a fost deja organizat un forum public, iar la elaborarea ultimei versiuni proiectantul a ţinut cont de comentariile făcute în cadrul acestuia. Deoarece aceasta include mai multe noutăţi, primăria invită părţile interesate la o nouă consultare publică, dar mai scurtă: observaţiile privind planurile, care pot fi vizualizate la intrările în scările de bloc, precum şi pe un panou amplasat lângă centrala termică din strada Inimii, pot fi trimise la adresa de e-mail: marthytunde@szereda.ro până pe 10 ianuarie 2022.

Un centru de judo

Municipalitatea mai are în plan o investiţie în cartierul Pictor Nagy István. Este vorba de reamenajarea centralei termice într-un centru de judo. Se doreşte ca până la primăvară să se finalizeze expertiza tehnică a clădirii pentru ca în cursul anului viitor să se ajungă la o fază înaintată în ceea ce priveşte proiectele tehnice pentru a putea înainta proiectul către Guvern pentru finanţare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.