Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Secretele din spatele autonomiei „ţinutului secuiesc” Dezvăluiri şocante ale unui fost deputat UDMR: „O sperietoare care poate fi vândută uşor” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » (Inter)Național »
Secretele din spatele autonomiei „ţinutului secuiesc”
Dezvăluiri şocante ale unui fost deputat UDMR: „O sperietoare care poate fi vândută uşor”
<h6><i>Secretele din spatele autonomiei „ţinutului secuiesc”</i></h6> Dezvăluiri şocante ale unui fost deputat UDMR: „O sperietoare care poate fi vândută uşor”

Secretele din spatele autonomiei „ţinutului secuiesc”
Dezvăluiri şocante ale unui fost deputat UDMR: „O sperietoare care poate fi vândută uşor”

Csutak István: Niciodată în secuime nu aţi văzut o mişcare împotriva comunismului. S-au dus pe organizarea vechilor scaune… un fel de organizare tribală

Mult trâmbiţata autonomie maghiară a zonei cuprinsă între cele trei judeţe româneşti Covasna, Harghita, Mureş este, de fapt, un mijloc politic în spatele căruia se află interese despre care cetăţenii români şi maghiari din zonă nu au habar.

Un fost deputat UDMR a rupt tăcerea şi arată lucruri neştiute despre intenţiile politicienilor maghiari din România şi din Ungaria în legătură cu această situaţie.

Explicaţia fostului deputat UDMR, Csutak István,porneşte de la faptul că solicitările de autonomie ale politicienilor de etnie maghiară invocă faptul că în România şi în special în acea zonă, gradul de sărăcie este unul dintre principalele motive.

Potrivit fostului lider maghiar, aceste lucruri sunt invocate artificial din momentul în care situaţia economică din România este mai bună, fapt arătat şi în documentele Institutului Naţional de Statistică.

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru transparentnews.ro, Csutak István dezleagă „iţele” din spatele adevăratei „lupte” pentru obţinerea unei autonomii inutile.

„În momentul în care Viktor Orbán s-a înţeles cu Traian Băsescu asupra posibilităţii acordării cetăţeniei maghiare, povestea cu autonomia s-a terminat. Gândiţi-vă cum se poate explica faptul că, în mijlocul unei ţări, 300.000-500.000 de cetăţeni ai unei alte ţări doresc autonomie teritorială. Dacă aş vrea să pun beţe în roate, aş omite faptul că au dublă cetăţenie.

Ungaria a avut acelaşi raţionament pe care l-a avut România acordând cetăţenie celor din Moldova, respectiv completarea lipsei de populaţie sau atenuarea scăderii populaţiei. Românii din Moldova se vor acomoda mult mai uşor în România pentru că au aceeaşi cultură, aceeaşi limbă, aceleaşi obiceiuri, aceeaşi religie şi sărbători, deci se vor acomoda mult mai uşor decât cei care vin dintr-o zonă cu o cultură mai îndepărtată.

Aceeaşi logică este şi în cazul Ungariei. Populaţia se diminuează şi este mai uşor să atragi tineri, dacă se poate bine instruiţi, fără familie. În faza de formare a unei familii să vină, să treacă graniţa şi să se stabilească în cealaltă ţară, ar fi bine. Asta pentru că acei oameni vor fi asimilaţi de respectiva societate mult mai uşor decât oamenii mai în vârstă.

Deci, aceasta este logica. Într-o logică chimică se rezolvă şi marile probleme pentru că dacă pleacă destui tineri din România, atunci, cantitatea cât şi calitatea comunităţii maghiare de aici va scădea. Pe de altă parte, dacă autonomia ar fi atât de dorită, atunci partidele politice, structurile finanţate din Ungaria, ar lua tot ce mişcă (n.r. ca susţinere), cel puţin în secuime.

Dar nu au luat. Orbán a fost obligat să-şi caute o altă strategie de a duce pe linie moartă UDMR, ceea ce a cam şi reuşit, şi anume, să renunţe la ostilităţile deschise şi să treacă la a cumpăra elita politică. Deci, povestea asta cu autonomia, ţine pentru că majoritatea românilor nu cunosc, aşa cum nici majoritatea maghiarilor din România nu cunosc dedesubturile sau modul de gândire al românilor, şi nici românii nu cunosc, habar nu au de realităţi”, a spus Csutak István.

De asemenea, fostul deputat UDMR a mai spus că nici maghiarii din judeţele Harghita şi Covasna nu şi-ar dori cu adevărat această autonomie. Iar cei care apleacă urechea la îndemnurile politicienilor sunt, de fapt, masă de manevră electorală căreia nu i se spune niciodată adevărul.

Secuii nu au manifestat niciodată împotriva „regimului”

„Preşedintele Băsescu a dorit să facă o reformă administrativă şi UDMR s-a împotrivit. La un moment dat, Băsescu a oferit ca reforma administrativă să fie făcută aşa cum şi-a imaginat-o dumnealui, cu excepţia celor două judeţe care să rămână separate, Harghita şi Covasna. UDMR s-a opus.

Dacă domnul Băsescu ar fi avut informaţii viabile şi nu temeri înnăscute, ar fi spus: deci vreţi împreună, bine, aveţi 6 luni de zile să decideţi unde va fi capitala administrativă. Dacă în 6 luni nu ar fi izbucnit un război civil între secui, s-ar fi îmbulzit delegaţiile denunţătoare împotriva celorlalţi, pentru că nimeni nu vrea să-şi amintească de 1968, când în Harghita lumea a ieşit în stradă, au fost manifestaţii foarte puternice, nu împotriva regimului, nu împotriva comunismului, nu împotriva asupririi naţionale şi nu pentru unitatea pământului sau a „ţinutului secuiesc”, ci pentru ca reşedinţa de judeţ să nu fie la Odorheiu Secuiesc, ci la Miercurea Ciuc. Iar ăia din Treiscaune, viitorul judeţ Covasna, au ieşit în stradă deoarece cei din nord au spus că vrem şi noi judeţ (separat de judeţul Harghita, pentru că se colabora strâns cu Braşovul n.r.).

Şi niciodată în secuime nu aţi văzut o mişcare împotriva comunismului. Au fost la Petroşani, la Braşov, Timişoara, dar nu în secuime. Ei au ieşit unii împotriva celorlalţi. Dacă domnul Băsescu ar fi avut această informaţie şi nu ar fi fost frica asta inexplicabilă şi neraţională că… vai, ce se va întâmpla, ar fi zis… bine, aveţi şase luni… şi după şase luni s-ar fi adeverit că singura soluţie viabilă este ca cele două judeţe să fie separat. Nimeni nu-şi aminteşte că, acum vreo 8-10 ani, s-a finanţat din fonduri europene, un proiect denumit Planul de dezvoltare economică a judeţelor Harghita şi Covasna. Dacă ar fi existat o concepţie economică, dacă ar fi existat capacitatea de cooperare dintre cele două judeţe, ar fi putut face un proiect de dezvoltare economică, integrat, pe care apoi să-l fluture şi să zică „pardon”, păi Comisia Europeană a finanţat acest plan, deci vrem să-l dezvoltăm împreună şi să ne dezvoltăm împreună, dar nu.

Niciunul dintre judeţe nu a vorbit despre o dezvoltare economică comună sau un sincron, deci, povestea asta cu autonomia e bună pentru ambele părţi. Dar nu are nicio susţinere economică sau raţională, pentru că nu ar fi în stare aceste scaune medievale, pe care dualismul (Imperiul Austro-Ungar n.r.) le-a desfiinţat, modernizând structura sau organizarea administrativă. Şi după 1990, primul reflex a fost reflexul medieval al scaunelor”, a mai spus Csutak István.

„Îmi amintesc clar când încercam să le amintesc secuilor de aici că organizarea teritorială a UDMR sau a oricărei structuri care reprezintă comunitatea, în mod obligatoriu trebuie să se plieze pe structura administrativă existentă pentru că tot ceea ce mişcă, alegeri locale, parlamentare se vor organiza pe aceste structuri teritoriale, neţinând cont de amintirile din evul mediu.

S-au uitat la mine ca la felul trei şi s-au dus pe structura vechilor scaune, aşa-zis scaune secuieşti, un fel de organizare tribală. Chestia asta cu autonomia nu e fezabilă, nu din cauza României, care vrea să ne taie titluri şi să ne ia viaţa şi spiritul naţional. Marea majoritate a oamenilor nu e interesată de chestia asta… hai, să vedem cum stăm cu partidele ungureşti, câte sunt în Parlament? Dacă îmi dau eu bine seama, nu mai e nici un asemenea partid şi nu pentru că Ungaria a intervenit sau UDMR a dat cu pumnul în masă, ci pentru că majoritatea covârşitoare, adică, 94% din populaţia ţării, versus 6%, în cel mai bun caz maghiari, nu a fost interesată să de-a drumul… că există oameni în diferite partide, acelaşi fenomen există şi printre maghiari.

Deci asta cu autonomia e o sperietoare care poate fi vândută din cauza faptului că nu ne cunoaştem. Deci, noi mizăm pe frica ancestrală, ca să zic aşa, a românilor…”, a conchis Csutak István. (Lucian Ionescu, transparentnews.ro)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.