Secretarul comunei Atid şi referentul agricol, trimişi în judecată de DNA Târgu Mureş | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate » Secretarul comunei Atid şi referentul agricol, trimişi în judecată de DNA Târgu Mureş
Secretarul comunei Atid şi referentul agricol, trimişi în judecată de DNA Târgu Mureş

Secretarul comunei Atid şi referentul agricol, trimişi în judecată de DNA Târgu Mureş

Cei doi sunt bănuiţi că au sprijinit o altă persoană, trimisă şi ea în judecată, să obţină nelegal de la APIA fonduri europene şi de la bugetul de stat

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Târgu Mureş au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a secretarului şi referentului agricol din comuna Atid pentru că au sprijinit, în calitatea lor oficială, o altă persoană să obţină nelegal peste 1.200.000 lei de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Potrivit unui comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), făcut public luni, Kis Albert a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

De asemenea, Peter Andrei şi Hajnal Barna, la data faptelor secretar administrativ, respectiv referent agricol în cadrul comunei Atid, judeţul Harghita, sunt judecaţi pentru comiterea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în perioada 2007-2013, inculpatul Kis Albert a depus cu rea-credinţă la APIA mai multe documente false, în scopul obţinerii sprijinului financiar pe suprafaţă, pentru terenuri pe care nu le deţinea în realitate.

„Concret, inculpatul a declarat în mod nereal faptul că deţine în proprietate şi folosinţă suprafeţele de teren pe care, în realitate, le utiliza fără acordul proprietarilor şi fără a avea un titlu privind dreptul de folosinţă asupra acelor terenuri, pentru care a solicitat şi apoi a obţinut, fără drept, subvenţii provenind atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat al României, în sumă totală de 1.245.902 lei. În demersul său infracţional, inculpatul Kis Albert a beneficiat de ajutorul celorlalţi doi inculpaţi (n.n. – Peter Andrei şi Hajnal Barna), care, în calităţile menţionate mai sus, i-au pus la dispoziţie primului mai multe documente folosite ulterior în relaţia cu APIA”, se arată în document.

Pentru campania din anul 2007, Kis Albert a plătit voluntar banii acordaţi de APIA. În această situaţie, APIA s-a constituit parte civilă cu suma de 1.230.071 lei.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Kis Albert şi Peter Andrei.

Potrivit sursei citate, dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Harghita cu propunerea de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.