Se reglementează funcţionarea internatelor sociale | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » Societate » Se reglementează funcţionarea internatelor sociale
Se reglementează funcţionarea internatelor sociale

Se reglementează funcţionarea internatelor sociale

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a anunţat recent adoptarea unui proiect de lege, depus la iniţiativa Uniunii şi a doi parlamentari PSD, care reglementează funcţionarea internatelor sociale.

Potrivit parlamentarului, proiectul de lege a fost depus încă din toamna lui 2015 şi se referă la funcţionarea internatelor sociale, în care copiii proveniţi din familii nevoiaşe sunt îngrijiţi fie de asociaţii şi fundaţii caritabile, fie de instituţii ale statului.

Potrivit sursei citate, prin modificarea legii s-a introdus noţiunea de „internat social”, care înseamnă că părinţii nu doresc să renunţe la statutul de părinte, dar lasă instituţiilor terţe – ale statului, ale fundaţiilor – posibilitatea de a oferi o asistenţă pe termen mai scurt sau mai lung în sistem de internate. „În aceste internate li se oferă o şansă copiilor cu nevoi sociale importante”, a declarat Korodi Attila.

Acesta a adăugat că legea adoptată în această săptămână permite co-finanţarea organizaţiilor care oferă servicii sociale de acest gen. De asemenea, s-a mai introdus un amendament prin care nu doar organizaţiile caritabile, ci şi bisericile, pe cont propriu, pot primi finanţări de la statul român pentru astfel de servicii.

Deputatul UDMR şi-a exprimat speranţa că preşedintele va promulga această lege şi va înţelege necesitatea de la care a plecat amendarea ei.

Conferinţa de presă în care s-a făcut acest anunţ a avut loc la sediul din Miercurea-Ciuc al unuia dintre aşezămintele preotului franciscan Böjte Csaba (foto), care conduce Fundaţia Sfântul Francisc şi care îngrijeşte copii proveniţi din familii defavorizate.

Prezent la conferinţa de presă, senatorul UDMR Tánczos Barna a spus că serviciile oferite de fundaţia părintelui franciscan sunt „un exemplu extraordinar de răspuns la nevoile manifestate la nivelul societăţii şi că aceste lucruri trebuie reglementate şi la nivel de lege, de Hotărâre de Guvern şi trebuie să oferim un cadru legal perfect pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii ale acestor activităţi”.

Reprezentantul Fundaţiei Sf. Francisc, Kolozsvári Tibor, a spus că această organizaţie oferă de 25 de ani servicii sociale copiilor nevoiaşi, iar acum este prezentă în nouă judeţe şi are grijă de aproximativ 2.600 de copii, îngrijiţi în astfel de internate sociale. Acesta a salutat amendarea Legii asistenţei sociale, care face un pas important în sensul integrării sociale a copiilor nevoiaşi.

Lia MATEI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.