Miei destui pentru Paște – cumpărători să fie! | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Economic » Miei destui pentru Paște – cumpărători să fie!
Miei destui pentru Paște – cumpărători să fie!
?

Miei destui pentru Paște – cumpărători să fie!

În Harghita, mieii pentru Paște se vând la prețuri cuprinse între 8 și 12 lei kilogamul în viu și cu 20-21 de lei kilogramul în cazul animalelor tăiate. Oferta este bogată – peste 50.000 de miei de sacrificat pentru Paștele pe care îl vor celebra împreună în acest an credincioșii ortodocși și catolici – însă prea puțini vor ajunge în piața din Miercurea-Ciuc, singura autorizată din județ.

Dr. Püsök László, de la Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita a declarat că în județ au fost autorizate cu caracter temporar patru puncte de tăiere a mieilor: la Nicolești și Ciceu, în apropiere de Miercurea-Ciuc, la Plăieșii de Jos în sud-estul județului și în vestul acestuia în localitatea Ocna de Sus.

„Mieii sunt controlați ante mortem de către un medic veterinar. După sacrificare, carnea este verificată din nou și, dacă ea corespunde normelor sanitar-veterinare, este ștampilată, numai astfel putând fi scoasă la vânzare în raioanele special amenajate, cu certificate sanitar-veterinar pentru carne proaspătă, conform legii”, a precizat dr. Püsök.

Din cauza numărului mic de abatoare autorizate și a condițiilor impuse pentru transportul și comercializarea mieilor tăiați – mașini frigorifice, închirierea de standuri speciale dotate cu vitrine frigorifice și cu sursă de apă curentă pentru vânzarea acestora – dar mai ales din cauza cheltuielilor mari  de transport până la Miercurea-Ciuc, crescătorii de ovine din Harghita preferă să vândă mieii vii în alte județe sau să îi exporte.

„Așa se întâmplă în bazinele Cristur, Odorhei și Gheorgheni, unde se cumpără mieii vii direct de la ciobani. Până acum s-au vândut câteva mii de miei pentru Ungaria și Italia, iar câteva zeci de mii au plecat în alte județe din țară. Au încărcat animalele și au plecat, iar crescătorii au scăpat de cheltuielile de abatorizare, de costul transportului până la Ciuc – vă închipuiți că din nord, de la Tulgheș, și până la Miercurea-Ciuc sunt cam 140 de kilometri – și de cheltuielile pentru închirierea tarabei”, a explicat vicepreședintele Asociației Crescătorilor de Ovine Harghita, Horváth Ferenc.

El a mai spus că cei care nu reușesc să vândă mieii vii pentru Paște, îi vor lăsa să crească și vor vinde animalele mature la toamnă, la un preț mai bun.

„Nimeni nu sacrifică mielul sub 16-17 kilograme, fiindcă nu se cumpără o carcasă de 6-7 kilograme, nu arată bine. Cel mai mult se cumpără carcasele de 12 kilograme, iar cei care nu au atâția bani, iau o jumătate, ca să rămână și cu carne, nu numai cu os, după ce se frige mielul” explică dr. Püsök László.

Datorită iernii blânde, mieii s-au născut devreme și au ajuns la o greutate medie de 20 de kilograme.

În piața agroalimentară din Miercurea-Ciuc, carcasele de miel se vând cu 20-21 de lei kilogramul. Majoritatea vânzătorilor sunt din Plăieșii de Jos și spun că cel mai bine se cumpără jumătățile și sferturile de miel, „din cauză că oamenii nu mai au bani de unul întreg”.  De la ferme, se poate cumpăra miel în viu cu prețuri între 8 și 10 lei kilogramul angro, în funcție de calitate și cu aproximativ 12 lei pentru cei care cumpără doar unul sau 2-3 miei, la înțelegere.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.