Trecerea la euro, numai după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state UE | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Economic » Trecerea la euro, numai după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state UE
Trecerea la euro, numai după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state UE

Trecerea la euro, numai după ce veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state UE

Premierul Sorin Grindeanu a declarat că trecerea la moneda euro va fi posibilă numai după ce veniturile obţinute de români vor fi aproape de cele ale cetăţenilor din alte state membre ale Uniunii Europene. „Să ne asigurăm că această convergenţă monetară se face în paralel şi cu convergenţa veniturilor. Trecerea la euro se poate face numai după ce, credem noi, şi veniturile românilor vor fi aproape de cele din alte state membre ale Uniunii Europene”, a afirmat Grindeanu, la reuniunea Comitetului interministerial pentru trecerea la moneda euro, organizată la Palatul Victoria.

Prim-ministrul a amintit că Europa traversează o perioadă cu numeroase dezbateri privind viitorul construcţiei europene, acestea trebuind văzute, în opinia sa, drept o oportunitate, şi nu un obstacol. „S-a ajuns la o discuţie despre o Europă cu mai multe ritmuri, dar aceste ritmuri nu trebuie să ne diferenţieze, ci tocmai să arate că noi, cu toţii, mergem în aceeaşi direcţie. Trebuie să demonstrăm că România e hotărâtă să susţină în continuare politicile de coeziune în interiorul Uniunii şi să arătăm că toţi avem acelaşi scop – Uniune mai puternică, în care statele membre au aceeaşi ţintă”.

Premierul a punctat că sarcina autorităţilor române este de a face trecerea la moneda euro „cât mai lină pentru cetăţeni”. „Trebuie să învăţăm din practica ţărilor care au trecut deja la euro pornind dintr-o poziţie similară cu a ţării noastre. Noi vorbim de o schimbare majoră care, în mod natural, întâmpină o rezistenţă, o reticenţă la schimbare, dar tocmai de aceea suntem azi şi vom fi şi în viitor aici, pentru a se pregăti acest proces cât mai riguros”, a mai spus Grindeanu.

La reuniunea de la Palatul Victoria a participat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, dar şi miniştri, precum cel al Finanţelor, Viorel Ştefan, sau al Economiei, Mihai Tudose. (Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.