Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Incendii de sezon | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Incendii de sezon
Incendii de sezon

Incendii de sezon

Chiar dacă temperaturile sunt peste valorile specifice acestei perioade, cei mai mulţi dintre harghiteni folosesc mijloace de încălzire. Scopul pompierilor este de a preveni situațiile de urgenţă provocate de coşurile de fum necurăţate, sobele cu sau fără acumulare de căldură defecte, centrale termice și instalații electrice cu improvizații etc.

Totuși…

Aseară (4 ianuarie), la ora 20:54, dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre producerea unei explozii urmată de incendiu la centrala termică pe lemne a Bisericii Ortodoxe din localitatea Capu Corbului, strada Principală.

La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Gărzii de intervenție nr. 3 Corbu, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea tavanul clădirii centralei termice, cu pericol de extindere la biserică. S-au luat măsuri pentru răcirea zonei de ardere și stingerea incendiului, acesta fiind lichidat la ora 21:45 . În urma incendiului a ars tavanul centralei termice, pe o suprafață de aproximativ 8 mp, deteriorându-se pereții clădirii.

Cauza probabilă a incendiului a fost o explozie a cazanului de încălzire produsă în urma acumulărilor de gaze datorate centralei termice supraîncălzite. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 500.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la aproximativ 5.000 lei. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

 

La ora 23:06, dispeceratul ISU „Oltul” al judeţului Harghita a fost anunţat despre izbucnirea unei arderi necontrolate la o casă de locuit din municipiul Odorheiu-Secuiesc, strada Lakatas István. La faţa locului s-a deplasat un echipaj de 5 subofiţeri din cadrul Detașamentului de pompieri Odorheiu Secuiesc, cu o autospecială de lucru cu apă şi spumă. La sosirea echipajului de intervenţie, ardea funinginea din coșul de fum. S-au luat măsuri pentru stingerea flăcărilor și scânteilor, incendiul fiind lichidat la ora 23:41.

Din fericire, în urma incendiului a ars doar funinginea din coșul de fum, neînregistrându-se pagube materiale. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul/scânteile din coșul de fum necurățat de funingine, ce au dus la aprinderea acesteia. S-au salvat şi protejat, în urma intervenţiei, bunuri materiale în valoare de aproximativ 480.000 lei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Oltul” al județului Harghita aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că, burlanele şi coşurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere însemnată în această perioadă a anului.

Cauzele producerii unor astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginei depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii.

Pompierii adresează cetăţenilor rugămintea ca în cazul în care constată prezenţa unor astfel de nereguli la propriile locuinţe să procedeze la înlăturarea lor prin respectarea următoarelor condiţii:

  • coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, reparate şi curăţate periodic (în mod obligatoriu la începutul sezonului rece), de persoane specializate şi autorizate;
  • în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile;
  • coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm; în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile;
  • la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puțin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului;
  • nu este permis ca în coşuri să fie încastrate elementele combustibile ale acoperișului, planşeului, etc.;
  • în podul clădirilor şi în încăperi nesupravegheate, pardoseala din dreptul uşiţei de curăţare se protejează cu materiale incombustibile;
  • gurile de evacuare ale coşurilor de fum din clădirile cu învelitori combustibile se prevăd cu dispozitive de protecţie contra scânteilor (grătare din sârmă);
  • se interzice folosirea improvizaţiilor la burlanele metalice de evacuare a fumului cu coturi multiple, montate pe lângă pereţii combustibili sau în apropierea materialelor combustibile.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.