Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Se conturează ediția din 2019 a festivalului ARTmania | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Se conturează ediția din 2019 a festivalului ARTmania
Se conturează ediția din 2019 a festivalului ARTmania

Se conturează ediția din 2019 a festivalului ARTmania

Organizatorii unuia dintre cele mai importante și vechi festivaluri de muzică rock din România, apărut în 2006, în Sibiu, a anunțat primele formații care vor cânta la sfârșitului lunii iulie 2019 în Piața Mare, dar și prețul primelor o mie de abonamente.

Pentru ediția cu numărul 14 au fost confirmate Opeth, Madrugada, Wardruna și Myrkur.

Opeth va reveni la festivalul de la Sibiu după 10 ani, atunci cântând în premieră în România. Fiind unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, formația suedeză, înființată în 1990, „a redefinit un întreg gen, a demontat convențiile muzicale și nu au încetat să își surprindă fanii”, precizează organizatorii ARTmania Festival în cadrul unui comunicat de presă.

În prezent, Opeth are 12 albume și se numără printre cele mai bune proiecte muzicale din lume. Dintre recompensele primite de-a lungul timpului, amintim un premiu Grammy pentru Cea mai bună prestație Hard Rock din Suedia și prezența în topul Bilboard 200.

„Norvegienii de la Madrugada – se precizează în carul comunicatului – sunt actorii unei duble premiere: vor ajunge pentru prima dată România și se vor reuni pentru prima dată după o pauză de 10 ani, trupa alegând ca ARTmania Festival să facă parte din turneul lor de revenire”.

Madrugada, care înseamnă ora albastră în spaniolă și portugheză (perioada gri-albastră care precede răsăritul), a fost înființată în 1993 în oraşul norvegian Stokmarknes. Numele le-a fost sugerat membrilor trupei de unul dintre prietenii lor, un poet care compunea și texte ale pieselor. În cei peste 13 ani de existență, trupa a lansat șase albume, unele ajungând cele mai vândute albume din Norvegia și aducându-le cinci premii în cadrul anualei „Spellemannprisen”, echivalentul norvegian al premiilor Grammy (la categoriile „Cel mai bun album rock”, „Cel mai bun cântec” și „Cel mai bun Spellemann al anului”), două premii „Alarm awards” și numeroase trofee pentru vânzările obținute de lucrările lor – se mai arată în comunicatul de presă emis de organizatorii ARTmania Festival.

Tot din Norvegia va veni la Sibiu și Wardruna, o formație care a devenit mai cunoscută și datorită serialului Vikings. Stilul abordat de Wardruna este neo-dark, explorând adâncimile și misticismul culturii tradiționale nordice, reinterpretate într-un stil contemporan, cu accentuate note de mister. Formația s-a înființat în 2003, de Einar Kvitrafn Selvik, iar albumul lor de debut („Gap var Ginnunga”, primul din trilogia muzicală „Runaljod”, ce stă sub semnul a 24 de rune) a impresionat iubitorii neofolk-ului. După debutul discografic, a urmat o perioadă în care formația s-a axat pe adaptarea pieselor la versiunea live, iar acest pas a fost încununat de succesul pe care l-au cunoscut într-o serie de show-uri ce a culminat cu reprezentația susținută la Muzeul Norvegian de Nave Vikinge, în fața lui „Gokstad”, un vas vechi de 1.100 de ani.

La Sibiu, Wardruna va cânta și melodii de pe ultimul album discografi (Skald, care va fin lansat în această lună).

Myrkur va reveni în România, în cadrul ARTmania Festival la sfârșitul lunii iulie, cu un concert special care va face parte din cadrul turneului acustic intitulat Folkesange. În cadrul acestuia, alături de un grup de tineri instrumentiști și de un cor de fete, artista va interpreta melodii din folclorul nordic și compoziții proprii reinterpretate în versiune acustică, ambele tipuri de piese fiind incluse pe cel mai recent album, Mareridt.

În islandeză, Myrkur înseamnă „întuneric” și reprezintă proiectul muzical de black-metal și alter ego-ului artistei și fotomodelului danez Amalie Bruun. Myrkur combină intensitatea brută a energiei masculine cu tonalitățile black metal și cu muzicalitatea vocilor feminine, sofisticate și delicate pe alocuri. Albumul de debut, „M” (coprodus cu Ulver, în colaborare cu membri din Mayhem, Nidingr și Arch Enemy), a adus Amaliei Bruun premiul pentru „Cel mai bun album hard rock” la Gaffa Awards, în 2015, premiul pentru „Trupa anului” și cel pentru „Metal album of the Year” la competiția High Voltage Awards. A fost îndelung lăudată de critică (Steppeulven – Asociația Daneză a Criticilor Muzicali), a avut turnee alături de nume cunoscute, precum Behemoth sau Opeth și a urcat pe scenele unora dintre cele mai mari festivaluri, ca: Hellfest, Graspop sau Wacken Open Air Festival.

Primele o mie de abonamente

Organizatorii evenimentului din Sibiu au anunțat și prețul abonamentelor pentru ediția din acest an. Primele 1.000 de abonamente se pot achiziționa la prețul de 190 de lei, oferta fiind valabilă până la epuizarea acestora, dar nu mai târziu de 30 noiembrie. Acestea pot fi achiziționate de pe website-ul oficial al evenimentului, www.artmaniafestival.ro.

Ediția a 14-a a ARTmania Festival, gândit ca o platformă culturală menită să ofere publicului cât mai multe evenimente și moduri de a experimenta forme variate de expresie artistică, precum: concerte, expoziții, lansări de carte sau proiecții de film, va avea loc în perioada 26-27 iulie 2019.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.