Festivitate solemnă de înlocuire a Drapelului de luptă al IJJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Societate » Festivitate solemnă de înlocuire a Drapelului de luptă al IJJ Harghita
Festivitate solemnă de înlocuire a Drapelului de luptă al IJJ Harghita

Festivitate solemnă de înlocuire a Drapelului de luptă al IJJ Harghita

„Îmi spunea că în altarul/Patriei nu-i al odor
Mai de preţ decât drapelul/Unui neam biruitor”
(George Coşbuc)

Vineri, 2 noiembrie a.c., la o distanţă de aproape 25 de ani, la sediul comandamentului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a avut loc ceremonialul de prezentare a noului Drapel de luptă al unităţii. La fel ca acum aproape un sfert de secol, în garda port drapel s-a aflat locotenent-colonel Ionel Apetroae, atunci fiind cel ce l-a purtat în faţa formaţiei, azi fiind comandantul gărzii ce a predat vechiul drapel de luptă ce îşi va ocupa locul binemeritat într-un muzeu al Jandarmeriei Române. Concomitent, în faţa formaţiei s-a aflat şi noul drapel de luptă. Ceremonialul a avut loc în prezenţa domnului Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, a colonelului Dan Iamandi, inspectorul şef al IJJ Harghita şi a cadrelor aflate în formaţie. Drapelul de luptă va fi expus într-o vitrină, pe locul său de păstrare.

Dacă vorbim de primul drapel de luptă românesc, nu putem să nu amintim faptul că, pe 19 martie 1863, la solicitarea generalului Ioan Emanoil Florescu, domnitorul Al.I. Cuza hotărăşte printr-un Înalt Ordin de Zi: „Considerând că armata, în urma unirii nu trebuie să aibă decât un singur drapel, având în vedere că adevărata emblemă a României nu poate fi alta decât acvila romană, am decretat şi decretăm ce urmează: acvila romană cu crucea în gură se va pune, ca emblema României, d-asupra drapelelor armatei”.

Drapelul de luptă al unităţii este destinat folosirii la activităţile specifice Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, ca simbol al onoarei, vitejiei şi gloriei militare, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria, de a apăra cu orice preţ unitatea, suveranitatea şi independenţa României.

Noul drapel al unităţii a fost achiziţionat prin programul derulat la nivelul Jandarmeriei Române, „Neamurile trăiesc şi devin eterne prin păstrarea memoriei eroilor ei”, dedicat Centenarului Marii Uniri şi are la bază modificarea stemei din centrul acestuia, drapelul de luptă având pe fâşia galbenă Stema României în culori, brodată cu fir aurit şi mătase, aceasta fiind compusă dintr-un scut mare în interiorul căreia se află acvila încoronată, coroana fiind conformă cu prevederile Legii nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările şi completările ulterioare.

Plt. adj. şef Gheorghe SUCIU, purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.