Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Scădere semnificativă a numărului donatorilor de sânge în contextul pandemiei | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Sănătate » Scădere semnificativă a numărului donatorilor de sânge în contextul pandemiei
Scădere semnificativă a numărului donatorilor de sânge în contextul pandemiei

Scădere semnificativă a numărului donatorilor de sânge în contextul pandemiei

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Harghita au lansat un apel către cei care doresc să facă un act de binefacere şi să îi ajute pe semenii lor internaţi în spitale să se prezinte la sediul din Miercurea Ciuc al instituţiei, în condiţiile în care în ultima lună a scăzut drastic numărul donatorilor de sânge, iar nivelul solicitărilor de componente sanguine din partea unităţilor medicale este similar cu cel din lunile anterioare. Directorul CTS Harghita, dr. Kopacz Ildikó, a declarat publicaţiei noastre că scăderea numărului donatorilor poate fi pusă pe seama restricţiilor introduse în contextul pandemiei, dar şi pe seama suspendării în urmă cu peste un an a deplasărilor în teritoriu pentru acţiunile de colectare de sânge în diverse localităţi. Kopacz Ildikó a precizat că reprezentanţii CTS Harghita ar dori să organizeze din nou acele recoltări mobile şi înţeleg că există riscul infectării cu coronavirus, dar s-a încercat de mai multe ori atragerea atenţiei factorilor de decizie asupra faptului că pericolul contractării virusului SARS-CoV-2 este la fel de ridicat şi dacă donatorii respectivi se prezintă la sediul unităţii din Miercurea Ciuc. Totodată, există şi riscul pierderii unora dintre donatorii fideli, mai ales a celor care s-au obişnuit în anii anteriori că echipele centrului se deplasează pentru a recolta sânge cât mai aproape de locuinţa sau locul lor de muncă, mulţi alegând acum mai degrabă să aştepte reluarea recoltărilor mobile decât să călătorească la Miercurea Ciuc. În plus, a mai precizat Kopacz Ildiko, unii donatori se tem să se deplaseze cu mijloacele de transport în comun, care circulă mai rar sau sunt aglomerate, alţii nu doresc să absenteze de la locul de muncă şi călătoria până la Miercurea Ciuc implică şi costuri, iar odată cu o redeschidere a frontierelor unii oameni care donau de regulă sânge încep să plece la lucru în străinătate.

Doamna Kopacz a menţionat că în perioada de vârf a pandemiei, respectiv atunci când în spitale se făceau operaţii doar pentru urgenţe, numărul donatorilor a fost unul scăzut şi nu au fost nici atât de multe solicitări de sânge, însă după „înverzirea” situaţiei şi reluarea intervenţiilor, nivelul cererilor din partea unităţilor medicale a revenit la cel obişnuit. Aceasta a afirmat că o situaţie mai aparte a fost înregistrată luna trecută, când a fost recoltat sânge doar de la 280 de persoane, mai ales că înainte de pandemie se prelevau lunar între 450 şi 550 de unităţi sau chiar 600 atunci când se făceau şi suficiente deplasări în teritoriu. Directorul CTS Harghita a adăugat că au fost şi zile în care au fost înregistraţi doar între 5 şi 8 donatori, iar stocul de sânge a fost unul scăzut la un moment dat, dar în prezent situaţia s-a remediat puţin şi pot fi onorate anumite solicitări în ceea ce priveşte, în principal, sânge cu RH pozitiv. Kopacz Ildikó a adăugat că ar fi nevoie şi de donatori mai tineri, pentru că în cazul în care cineva depăşeşte o anumită vârstă nu mai poate dona sânge, iar în opinia sa şi faptul că în contextul pandemiei cursurile în multe instituţii de învăţământ s-au desfăşurat mai ales în sistem online, tinerii nu s-au mai întâlnit fizic şi nu au mai discutat ca înainte pentru a se îndemna reciproc să se prezinte la centrul de transfuzii sanguine. Kopacz Ildikó a cerut tuturor care doresc să îi ajute pe cei aflaţi la nevoie să se prezinte la sediul CTS din Miercurea Ciuc şi să încerce donarea de sânge, fiind şi un lucru pozitiv pentru propria sănătate şi a subliniat că până la urmă este vorba, mai ales, despre un act de binefacere.

Şi reprezentanţii unei companii din zonă, care au dezvoltat aplicaţia „hamm”, au decis să se implice în popularizarea importanţei donării de sânge, oferind câte un cupon de reducere. „Este bine să dai de la tine. Poţi dona şi altora sângele tău sănătos. Nu te costă aproape nimic şi poate salva viaţa altora. Donează sânge! Dorim să le mulţumim tuturor donatorilor voluntari de sânge cu un cupon simbolic de reducere în valoare de 10 RON pentru fapta lor eroică care salvează vieţi”, se arată într-un mesaj distribuit şi pe pagina de Facebook a CTS Harghita.

Pe pagina respectivă se arată şi că donatorii vechi şi persoanele care vor să ajute bolnavii din spitale pot să se prezinte la donare la sediul CTS din Miercurea Ciuc, în fiecare zi de la 07:30 până 12:30 şi la Odorheiu Secuiesc în fiecare marţi, la Policlinică, de la 07:30 până la 11:30.

Emil GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.