În HarghitaŞase creşe vor fi construite prin PNRR | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Învățământ »
În Harghita
Şase creşe vor fi construite prin PNRR
<h5><i>În Harghita</i></h5>Şase creşe vor fi construite prin PNRR

În Harghita
Şase creşe vor fi construite prin PNRR

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei a selecţionat şi cele 60 de creşe care vor fi construite prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), pentru care a fost lansat apelul de proiecte în data de 30 iunie, şi pentru care autorităţile publice locale au depus 228 cereri de finanţare, se arată în cadrul unui comunicat de presă emis de către minister. Acestea li se alătură celorlalte 64 de creşe (proiecte mature) care au primit deja finanţare europeană, ca urmare a semnării contractelor la începutul lunii septembrie.

Conform sursei citate, creşele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie şi apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uşi şi geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puţuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10⁰ Celsius, indiferent de anotimp. În acelaşi timp, aceste creşe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, iar clădirile vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse, şi, în acest fel, cheltuielile vor fi mici.

În funcţie de mărimea lor, noile creşe vor asigura locuri pentru 40-110 copii şi vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivităţi, bucătărie şi spălătorie proprii, cabinet medical, spaţii administrative şi spaţiu de joacă amplu, în aer liber.

Din judeţul Harghita au fost selectate şase creşe, în localităţile Corund, Şimoneşti, Sânsimion, Vlăhiţa, Ciucsângeorgiu, Praid, fiecare având o valoare a proiectului de 2.005.806,54 euro, fără TVA.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.