„Sărbătoarea naţională” de 15 martie, respinsă în Senat | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » „Sărbătoarea naţională” de 15 martie, respinsă în Senat
„Sărbătoarea naţională” de 15 martie, respinsă în Senat

„Sărbătoarea naţională” de 15 martie, respinsă în Senat

Comisia pentru drepturile omului a Senatului a adoptat, luni, un raport suplimentar de respingere pentru propunerea privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România: motivul invocat de senatori a fost că deja se sărbătoreşte Ziua Minorităţilor Naţionale pe data de 18 decembrie.

Raportul a fost votat cu cinci voturi pentru respingere, o abţinere (Marius Nicoară, PNL, preşedintele Comisiei pentru drepturile omului) şi un vot pentru aprobarea propunerii legislative care a aparţinut singurului senator UDMR din comisie.

La discuţii a fost prezent şi secretarul de stat în Ministerul Culturii, Alexandru Pugna, care a spus că „România respectă şi recunoaşte drepturile minorităţilor naţionale, pe care le sprijină în cultivarea identităţii lor”, însă iniţiativa legislativă a UDMR ridică o serie de semne de întrebare. Printre acestea se numără problema asigurării fondurile necesare pentru o astfel de sărbătoare din bugetele locale, dacă este sau nu plătită de către angajatori ziua liberă pentru maghiari şi problema promovării unei astfel de zile de către Radio România.

Membrii Comisiei pentru drepturile omului din Senat au mai propus modificarea Legii care instituie pe 18 decembrie Ziua Naţională a Minorităţilor. Prin urmare, Parlamentul vrea să stipuleze în această lege abrogarea Legii nr. 453/2006 privind consacrarea zilei de 13 decembrie ca sărbătoare a etniei tătare din România. În plus, Legislativul vrea şi abrogarea Zilei comunităţii rome, pentru a nu se crea o discriminare.

Senatorul PSD, Emanuel Botnariu, a spus în şedinţa de luni a Comisiei, că oferirea posibilităţii sărbătoririi Zilei Maghiarilor pe 15 martie ar fi practic o sărbătoare a Ungariei, nu a României.

Senatorul UDMR Karoly Zsolt Csaszar a afirmat că, în perioada post-decembristă, de mai mult de 25 de ani, se sărbătoreşte această zi ca fiind o sărbătoare a comunităţii maghiare. „De-a lungul anilor lideri politici, preşedinţi, miniştri au trimis adrese, salutări la adresa comunităţii maghiare în această zi de 15 martie”, a precizat senatorul UDMR, care este şi unul dintre iniţiatori.

În dezbaterile din plen, fostul preşedinte al României, acum senator, Traian Băsescu, a declarat că parlamentarii UDMR, iniţiatorii iniţiativei legislative prin care se propune ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, urmăresc să-i umilească pe români şi să facă din această dată o zi naţională a României. „Nu voi relua argumentele de la intervenţiile mele trecute cu privire la lipsa de oportunitate a acestei legi, la umilinţa pe care o aducem chiar memoriei celor care au căzut când Ungaria voia să se facă mare pe seama Ardealului. V-aş mai sublinia însă un lucru, dragi colegi de la UDMR. Mai acum câteva luni spuneaţi că pentru voi Ziua Naţională a României nu este o sărbătoare, ci o zi de doliu. De ce vreţi să ne faceţi nouă zi de sărbătoare una din cele trei zile naţionale de sărbătoare ale voastre? Este doar o întrebare, la care nici măcar nu aştept răspuns”, a spus senatorul PMP Traian Băsescu în timpul dezbaterilor din plenul Senatului pe marginea acestei propuneri legislative.

„Cât am fost preşedinte nu am avut nici o înţelegere cu voi, cu UDMR. Aduceţi-vă aminte că la toate alegerile şi la toate referendumurile aţi susţinut bolşevismul biruitor. Şi acum faceţi acelaşi lucru. Tot timpul voi avea respect pentru comunitatea maghiară, ca pentru orice altă minoritate, dar niciodată nu voi permite unei minorităţi să umilească românii. Iar voi, cu propunerea de a face zi naţională în România din ziua voastră, de 15 martie, asta urmăriţi, să umiliţi românii în timp ce le spuneţi de la vârful partidului că voi urâţi ziua naţională a românilor. Vreau să ştiţi că nu puteţi să păcăliţi pe nimeni. Ştiu că vă aşteaptă Viktoraş (Viktor Orbán), căruia i-am spus la Tuşnad: atâta autonomie în ungurime câtă la Caracal. Vă aşteaptă să rânjiţi: I-am păcălit pe români, le-am pus ziua în care îi omoram prin Ardeal să fie şi ziua lor naţională. Mulţumiţi-vă că vă spunem: La mulţi ani! de zilele pe care vi le autodeclaraţi ca fiind zilele voastre naţionale. Nu ni le daţi şi nouă, că avem ziua noastră”, a mai spus Băsescu.

La rândul său, senatorul PSD Ecaterina Andronescu a subliniat că „umilirea oricărui cetăţean român de orice cetăţean este de neacceptat”.

Senatul a respins, în şedinţa plenului de luni, iniţiativa legislativă a UDMR prin care se propunea ca ziua de 15 martie să fie consacrată ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, iar angajaţii maghiari să primească o zi liberă pentru a participa la manifestări. În favoarea respingerii au votat 82 de senatori, 11 s-au abţinut şi 8 au fost împotrivă.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, cu rol decizional în acest caz.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Aprecieri pentru poziția de bun simț a domnului T.Băsescu. Dacă UDMR venea în Parlament în 1990 cu această propunere, era ceva, dar acum, când și-au impus-o singuri, peste capul Parlamentului, doresc oficializarea ei. E prea multă obrăznicie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.