Producătorii harghiteni vând cartoful cu 40-50 de bani/kg, dar la comercianţi, preţul se poate tripla | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 27 septembrie 2023
Home » Economic » Producătorii harghiteni vând cartoful cu 40-50 de bani/kg, dar la comercianţi, preţul se poate tripla
Producătorii harghiteni vând cartoful cu 40-50 de bani/kg, dar la comercianţi, preţul se poate tripla

Producătorii harghiteni vând cartoful cu 40-50 de bani/kg, dar la comercianţi, preţul se poate tripla

Preţul cartofului, practicat de producători, rămâne foarte scăzut, pe fondul producţiei record înregistrată în acest an, majorările anunţate în spaţiul public fiind operate de comercianţi, a precizat directorul Direcţiei Agricole Harghita, Török Jenő.

Potrivit sursei citate, producătorii din judeţ vând cartofii cu 40 sau 50 de bani/kg, iar la comercianţi, preţul se poate tripla şi poate ajunge până la 1,5 lei/kg. Török Jenő, el însuşi producător de cartofi, spune că preţul practicat de comercianţi este prea mare, chiar dacă şi aceştia au anumite cheltuieli, care nu se compară, însă, cu cele ale producătorilor.

„Consider că e cam mult faţă de ce obţinem noi, producătorii. În alţi ani, dacă preţul la producători era 70 bani şi comerciantul ridica la 1,40 lei acceptam, dar să nu fie de peste 2 ori mai mare decât la noi. Ştim că şi ei mai au cheltuieli de transport şi ambalare, dar nu atât. Noi am muncit un an de zile pentru 50 de bani”, a explicat Török.

Potrivit sursei citate, producătorii din Harghita nu au vândut nici zece la sută din recolta acestui an, mulţi dintre ei aşteptând ca preţul să mai crească puţin.

În judeţ s-a înregistrat în acest an o producţie record de cartofi, cu o medie de 26,3 tone la hectar, existând unităţi din zonele Ciucului de Jos şi Ciucului de Mijloc care au obţinut şi aproximativ 35 de tone/ha. (L. Matei)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.