„Educaţie media” pentru zeci de elevi din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Învățământ » „Educaţie media” pentru zeci de elevi din Bălan
„Educaţie media” pentru zeci de elevi din Bălan

„Educaţie media” pentru zeci de elevi din Bălan

Zeci de elevi din oraşul Bălan vor fi iniţiaţi în „educaţie media”, în cadrul unui proiect lansat de Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Hăşmaşului”, activităţile derulându-se în colaborare cu Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu” din localitate.

Potrivit unui comunicat al asociaţiei, proiectul „Elevi media literaţi: Iniţierea unei generaţii informate”, se derulează în perioada 15 martie – 14 august, cu scopul dezvoltării abilităţilor de educaţie media ale tinerilor, pentru a-i ajuta să devină mai critici faţă de conţinutul media la care sunt expuşi şi pentru a-i sprijini în ceea ce priveşte formarea propriilor opinii într-un mod informat şi responsabil. Proiectul vizează iniţierea elevilor în educaţia media prin intermediul unui curs, precum şi aprofundarea cunoştinţelor pentru unii dintre aceştia, astfel încât să devină capabili să identifice şi să analizeze conţinutul media dintr-o perspectivă critică. Totodată, se doreşte şi dezvoltarea abilităţilor acestora de a diferenţia între fapte şi opinii, de a identifica „bias”-urile şi propaganda din conţinutul media şi de a utiliza libertatea de exprimare într-un mod responsabil.

În comunicat se arată că activităţile proiectului includ întâlniri cu fiecare clasă de elevi de la Liceul Tehnologic „Liviu Rebreanu”, cu un total de aproximativ 70 de elevi prezenţi la aceste întruniri cu scopul de iniţiere în educaţie media. Dintre aceştia, 30 vor participa la activităţi de aprofundare în weekend-uri şi într-o tabără de 3 zile de educaţie media. Toate costurile privind participarea sunt acoperite din proiect, care este finanţat prin programul Efectiv Civic, dezvoltat de FDSC – Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile în parteneriat cu RAF – Romanian American Foundation şi cu sprijinul CJI – Centrul pentru Jurnalism Independent.

Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Haşmaşului” a fost înfiinţată în 2015 şi s-a dedicat dezvoltării comunităţii oraşului Bălan şi sprijinirii tinerilor, în special elevilor, promovând un stil de viaţă sănătos şi sportiv. De-a lungul anilor, organizaţia a implementat proiecte precum „Halt on losing time”, „Inclusive Digital Democracy” şi „Un mentor în Suflet”, extinzându-şi acţiunile şi în domeniul educaţiei media şi responsabilităţii informaţionale. Cooperând cu parteneri din ţară şi străinătate, precum şi cu personalităţi notabile, asociaţia din Bălan şi-a consolidat poziţia în comunitate şi a contribuit la dezvoltarea tinerilor din fostul oraş minier şi dincolo de acesta.

Programul Efectiv Civic urmăreşte creşterea capacităţii a 15 organizaţii neguvernamentale anual pentru a oferi intervenţii în două domenii importante pentru o democraţie funcţională, respectiv educaţia media şi dialogul intercultural, precum şi dezvoltarea capacităţii organizaţionale a ONG-urilor finanţate în vederea creşterii sustenabilităţii acestora şi îmbunătăţirii abilităţilor de a implementa proiecte. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.