Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita au aplicat, pe parcursul lunii trecute, amenzi în valoare totală de 121.000 de lei pentru diverse abateri constatate în urma efectuării a 131 de controale la agenţii economici din judeţ.
Potrivit unui comunicat al ITM Harghita, 86 de controale au fost efectuate în domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată, iar 45 pe linie de securitate şi sănătate în muncă, fiind sancţionaţi 44 de angajatori. În domeniul relaţiilor de muncă şi muncă nedeclarată au fost aplicate 56 de sancţiuni, valoarea totală a amenzilor fiind de 89.000 de lei. Totodată, a fost depistată o persoană care lucra fără forme legale de angajare.
În acest domeniu, sancţiunile au fost aplicate pentru nerespectarea mai multor reglementări, cum ar fi de pildă cele referitoare la încheierea contractului individual de muncă (CIM), la dovada înmânării CIM, la păstrarea unei copii a acestuia la fiecare loc de muncă, la angajarea pe perioadă determinată, la stabilirea repartizării timpului de muncă, la evidenţa orelor de muncă, la dovada achitării drepturilor salariale, la nominalizarea persoanei care completează şi transmite în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor (REVISAL), la notificarea în scris a ITM Harghita privind încheierea contractului de prestări servicii cu prestatorul de REVISAL, la transmiterea elementelor CIM la angajare în REVISAL sau la transmiterea de date eronate în acest registru.
Pe linie de securitate şi sănătate în muncă au fost aplicate 17 sancţiuni, valoarea totală a amenzilor ridicându-se la 32.000 de lei. Inspectorii de muncă au constatat că în unele cazuri nu au fost elaborate instrucţiuni proprii de securitate şi sănătate în muncă pentru fiecare loc de muncă, schelele nu erau prevăzute cu sisteme de protecţie colectivă (ex.: balustradă solidă suficient de înaltă cu protecţie intermediară), schelele nu erau verificate de personalul cu aceste competenţe la intervalele periodice corespunzătoare sau nu erau asigurate împotriva deplasărilor involuntare, angajatorii nu verificau utilizarea de către lucrători a echipamentului individual de protecţie din dotare, în cadrul şantierelor cablurile electrice nu erau poziţionate corespunzător ori şantierele nu erau semnalizate şi îngrădite corespunzător, lipsea calificarea fasonatorilor, tafiştilor şi mecanicilor în parchetele de exploatare forestieră, dar au fost şi situaţii în care se consumase alcool în timpul programului de lucru.
ITM Harghita a mai informat că, în luna iulie 2022, au fost comunicate 9 evenimente la locul de muncă, care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor si împrejurărilor în care s-au produs.
Luna trecută, în judeţ erau 82.619 de contracte active şi 76.084 de salariaţi declaraţi în sistemul REGES, fiind înregistrate la ITM Harghita 17 contracte colective de muncă. (Emil G.)