Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

O nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » O nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului
O nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

O nouă rectificare a bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului

Componenta „venituri” a bugetului judeţului s-a majorat cu aproape un milion de lei (994.300 lei) reprezentând fonduri de la Uniunea Europeană, pentru programele operaţionale ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) finanţate din cadrul financiar 2014-2020.

Bugetul de venituri şi cheltuieli (BVC) s-a modificat şi prin virări de credite între subcapitole, între altele prin diminuarea cheltuielilor de personal la subcapitolul „Autorităţi executive” cu suma de un milion de lei, la „Bunuri şi servicii” cu suma de 3,093 milioane de lei şi la „Active nefinanciare” cu 930.640 de lei; la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanelor a judeţului – transferuri între unităţi ale administraţiei cu suma de 100.000 mii lei; la Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean Harghita – Cheltuieli de personal cu suma de 40.000 de lei mii lei şi la Bunuri şi servicii cu suma de 100.000 de lei; la Agenţia de Dezvoltare Judeţeană Harghita s-au redus cheltuielile de personal cu suma de 40.000 de lei, iar suma alocată pentru Bunuri şi servicii cu 77.000 de lei.

De asemenea, au fost reduse bugetele la diferite titluri în cazul Bibliotecii Judeţene „Kájoni János”, Şcolii Populare de Artă şi Meserii „Vámszer Géza”, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita, Centrului Cultural Judeţean Harghita, Centrului Cultural şi de Arte Lăzarea, Editurii „Harghita”, consolidării şi restaurării monumentelor istorice şi altele.

Rezerva bugetară la dispoziţia autorităţilor locale, în sumă de 9.198.560 de lei, va fi utilizată pentru lucrări de investiţii şi cheltuieli de întreţinere la drumuri judeţene (2,45 de milioane de lei), pentru cheltuieli curente şi de capital la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Harghita (6,117 milioane de lei), cheltuieli curente pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita (180.000 de lei), pentru cheltuieli cu dobânda aferente datoriei publice interne (250.000 de lei), dar şi pentru cheltuieli curente la Centrul Militar Judeţean Harghita, pentru investiţii în aparatul propriu, pentru majorarea creditelor bugetare ale investiţiei „Construire locuinţe de serviciu pentru medici (proiectare şi execuţie)”, majorarea bugetului Programului de colaborare în vederea derulării activităţilor cultelor religioase ş.a.m.d.

  • Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita: „Avem încredere că în baza guvernării UDMR vor veni sursele care încă ne lipsesc. (…) Pe de altă parte solicităm UDMR şi funcţionarilor guvernamentali să ne ajute ca acele 11 milioane de lei din linia de credit să ne fie aprobate”

„În elaborarea bugetului am făcut foarte multe consultări în ultimele două luni, am avut foarte multe discuţii, mai multe procese au fost iniţiate, au fost şi neînţelegeri – unii au crezut că acum au un atu să se folosească de această situaţie. Avem încredere că în baza guvernării UDMR vor veni sursele care încă ne lipsesc şi aici mă gândesc în primul rând la DGASPC, deoarece are acoperire până la mijlocul lunii octombrie. Pe de altă parte, solicităm UDMR şi funcţionarilor guvernamentali să ne ajute ca acele 11 milioane de lei din linia de credit să ne fie aprobate, pentru ca acele investiţii pe care nu le-am finalizat să nu fie periclitate. (…) Eu le mulţumesc tuturor că ne-au ajutat la elaborarea acestui buget, nu am niciun sentiment negativ în ceea ce priveşte activitatea ultimelor două luni. Un lucru este sigur: cred că toată lumea a înţeles foarte bine, şi cei care au înţeles mai puţin această dinamică şi structură a bugetului; toate informaţiile au fost puse pe site-ul consiliului judeţean şi acolo pot fi urmărite”, a arătat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului a fost votată de majoritatea consilierilor, un vot împotrivă şi patru abţineri.  

Suma de 70.000 de lei din bugetul judeţului a fost alocată Direcţiei Judeţene de Sport şi Tineret Harghita pentru cofinanţarea concursului „Turul Ciclist al Ţinutului Secuiesc – 2022”, competiţie ajunsă la cea de-a XVI-a ediţie. Concursul cu participare internaţională se va desfăşura în perioada 10-13 august, startul festiv al primei etape fiind programat în 10 august, la ora 12:45, în Piaţa Trandafirilor din Târgu Mureş. Cea de-a doua etapă va începe în data de 11 august, startul festiv urmând să fie dat în Piaţa Libertăţii din Miercurea-Ciuc.

Consilierii au aprobat luni şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita la 30 iunie 2022. La secţiunea funcţionare a bugetului, veniturile programate pentru trimestrul al II-lea al anului 2022 se ridică la 87.908.220 lei, iar cele încasate la 87.631.940 de lei, gradul de realizare a veniturilor fiind de 99,68%. La partea de cheltuieli, plăţile efectuate ajung la 71.214.620 de lei, rezultând un excedent de 16.409.630 de lei, iar la secţiunea de dezvoltare gradul de realizare al veniturilor este de 73,69%, rezultând un excedent bugetar de 907.870 de lei.

Un număr de 33 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea-Ciuc, a căror activitate „depăşeşte semnificativ volumul şi condiţiile normale de activitate”, excedând obligaţiilor curente prevăzute în fişa postului, vor beneficia de stimulente financiare în valoare totală de 51.523 de lei acordate pentru luna iulie, conform listei propusă de managerul unităţii sanitare şi avizată de Comitetul director al SJU.

Judeţul Harghita va participa, prin Consiliul Judeţean şi Agenţia de Dezvoltare Judeţeană, la realizarea proiectului 2022-RO-CAP-ACT („CAPactivities 2022 – Information measures to make CAP more accessible and popular”). Obiectivul general al acestui proiect este de a transforma informaţiile legate de Politica Agricolă Comună (PAC) în mesaje mult mai accesibile şi uşor de înţeles şi are ca scop informarea populaţiei din zonele participante cu privire la Politica Agricolă Comună. Grupul ţintă vizat de proiect este publicul larg, în special fermierii, micii producători, producătorii de produse tradiţionale şi consumatori. Proiectul se desfăşoară pe durata a 12 luni (01.08.2022-31.07.2023) şi are o valoare totală de 240.194,67 de euro, iar finanţarea este asigurată de Uniunea Europeană într-un procent de 60%. Bugetul proiectului aferent Agenţiei de Dezvoltare Judeţeană Harghita este de 168.150,50 euro, iar bugetul aferent Consiliului Judeţean Harghita este de 72.044,17 euro.

În vederea creşterii capacităţii primăriilor de a acţiona eficient pentru restabilirea condiţiilor normale de circulaţie în cazul producerii unor blocaje în traficul rutier pe drumurile judeţene care le traversează, care pot împiedica accesul autospecialelor unităţilor de salvare, de pompieri sau ale forţelor de ordine şi intervenţia lor pentru siguranţa vieţii sau a bunurilor cetăţenilor, s-a aprobat în regim de urgenţă proiectul de hotărâre prin care s-a propus darea în folosinţă gratuită a unor bunuri aflate în domeniul privat al judeţului Harghita care vor servi acestui scop următoarelor unităţi administrativ-teritoriale: Bălan, Ciucsângiorgiu, Corund, Cozmeni, Cristuru Secuiesc, Dealu, Leliceni, Lueta, Lupeni, Mărtiniş, Remetea, Sărmaş, Sâncrăieni, Şimoneşti, Topliţa, Tuşnad, Ulieş, Vărşag, Vlăhiţa şi Voşlăbeni.

„Dăm generatoare, moto-generatoare, sisteme de tăiere, drujbe, compresoare”, a precizat Borboly Csaba.

În cadrul şedinţei ordinare de luni s-a aprobat şi repartizarea sumei de 200.000 de lei comunei Ciceu din fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul 2022, pentru realizarea investiţiilor „Extinderea, modernizarea şi înfiinţarea infrastructurii de apă uzată în zona ADI Bogat” şi „Reamenajarea şi extinderea Şcolii Gimnaziale Kájoni János” din localitate, precum şi transmiterea în folosinţa gratuită, pe o perioadă de 5 ani, a autoutilitarei marca DACIA Duster Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Csomád-Bálványos”.

De asemenea, s-a aprobat alocarea unui sprijin financiar în sumă de 4.000.000 lei unităţilor de cult, în cadrul Programului de sprijinire a cultelor religioase recunoscute de lege – 2022.

„Acest program va fi executat aşa cum a fost aprobat la începutul anului. Cultele aşteaptă foarte mult aceste resurse. Putem construi drumuri, putem pune ţevi, dar dacă nu există o coeziune în comunitate şi nu există încredere reciprocă, atunci este mult mai greu să valorificăm aceste investiţii”, a concluzionat preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.