Încă un caz de înşelăciune prin metoda „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut…”, în care unul dintre impostori ar fi din Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » Încă un caz de înşelăciune prin metoda „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut…”, în care unul dintre impostori ar fi din Topliţa
Încă un caz de înşelăciune prin metoda „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut…”, în care unul dintre impostori ar fi din Topliţa

Încă un caz de înşelăciune prin metoda „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut…”, în care unul dintre impostori ar fi din Topliţa

Săptămâna trecută, Poliţia municipiului Topliţa a fost sesizată despre două cazuri de înşelăciune prin metoda „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut mărci germane vechi…”. În prima speţă, cum am relatat, era implicat un anume „János” din Topliţa, iar în a doua, unul dintre impostori s-a recomandat a fi tot din municipiul de pe Mureşul Superior, însă sub alt nume. Şi în acest al doilea caz, persoanele înşelate au fost păgubite cu aproximativ 4.000 de euro (20.000 de lei în primul caz).

Potrivit Biroului de presă din cadrul IPJ Harghita, după ce pe 8 mai a fost reclamată prima înşelăciune, joia trecută a fost sesizată de către o femeie cea de-a doua.

La fel ca în cazul anterior, victima a văzut un anunţ lipit pe un stâlp din apropierea locuinţei, „colecţionar german, cumpăr maşină de cusut mărci germane vechi şi picturi, ofer 63.000-70.000 euro plata pe loc, telefon…” şi, fiind proprietara unei maşini de cusut, a contactat numărul de telefon din anunţ. La fel, persoana care a răspuns s-a recomandat a fi o doamnă din Germania, însă pentru a cumpăra şi transporta maşina de cusut este necesar un act de provenienţă. Pentru obţinerea acestui document, partea vătămată a fost pusă în legătură cu un bărbat, care i-ar fi zis că poate face rost de un asemenea act. Astfel, victima s-a întâlnit, pe raza municipiului Topliţa, cu un necunoscut căruia i-a înmânat 4.000 de euro, pentru un act de conformitate a maşinii de cusut.

„În plus faţă de cazul precedent, partea vătămată a întocmit un proces-verbal cu persoana căruia i-a dat banii, însă a menţionat doar datele furnizate verbal de către necunoscutul în cauză, care a motivat că nu are act de identitate asupra lui întrucât l-a predat spre schimbare. Iar finalul a fost acelaşi, căci femeia păgubită nu a mai putut contacta persoanele respective în vederea finalizării tranzacţiei, dându-şi seama că a fost înşelată”, conform sursei citate.

Poliţiştii harghiteni atrag din nou atenţia asupra măsurilor de siguranţă pe care trebuie să le luăm pentru a-i împiedica pe infractori să profite de credulitatea noastră.

Stimaţi cetăţeni, vă rugăm să avertizaţi bunicii, părinţii, de fapt rudele, indiferent de vârstă, dar şi prietenii, vecinii şi cunoscuţii, să nu dea dovadă de naivitate în faţa diversităţii oportuniştilor ce pot apărea cu tot felul de oferte şi tentaţii, cu o imaginaţie infracţională bogată şi atractivă. Fiţi precauţi! Înainte de a risca să fiţi păgubiţi, chiar şi cu sume mai mici, asiguraţi-vă de legalitatea tranzacţiilor şi de buna-credinţă a persoanelor cu care încheiaţi «afaceri», mai ales atunci când aceştia vă cer bani, bunuri sau alte valori, sub orice motiv, în orice mod”, se afirmă într-un comunicat făcut public vineri de Biroul de presă al IPJ Harghita.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.