Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Să fie 5, să fie 9, numai 24 să nu fie! | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 20 mai 2024
Home » Economic » Să fie 5, să fie 9, numai 24 să nu fie!
Să fie 5, să fie 9, numai 24 să nu fie!

Să fie 5, să fie 9, numai 24 să nu fie!

În această lună s-a împlinit un an de când a fost diminuată, de la 24 la 9 la sută, taxa pe valoarea adăugată la pâine.

Ce s-a întâmplat, ce nu s-a întâmplat în acest interval de timp nu pot spune foarte exact, efectele reducerii TVA urmând a fi cuantificate şi anunţate, potrivit ministrului Agriculturii, până la finele lui septembrie. Şi dacă aceste rezultate vor fi pozitive, măsura, susţine vicepremierul Daniel Constantin, va fi extinsă şi la alte produse.

Reprezentanţii patronatului din industria de morărit şi panificaţie au urmărit şi ei fenomenul, concluzia desprinsă de-a lungul unui an fiind aceea că pe de o parte reducerea TVA de la 24 la 9 la sută a majorat producţia fiscalizată la pâine, pe de altă parte a diminuat evaziunea fiscală cu 20 de procente.

Dacă ar fi să luăm însă de bună şi părerea exprimată de unii analişti politici, care susţin că această măsură nu a fost agreată de FMI decât dacă pierderile la buget, cauzate de diminuarea TVA, sunt compensate, atunci trebuie să acceptăm şi explicaţiile lor privitoare la creşterea accizelor şi introducerea unor taxe noi.

Revin însă la declaraţia domnului Daniel Constantin şi mai reţin aici două aspecte ce ţin de întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional. Primul ar fi acela că extinderea măsurii de diminuare a TVA şi la alte produse va fi luată după discuţiile cu ei, actualmente fiind făcute analize-suport pentru carne, lapte, legume, fructe; al doilea care are în vedere menţinerea TVA la pâine de 9%, indiferent de părerea partenerului de dialog.

Nu pot de asemenea să nu amintesc despre solicitarea producătorilor de carne de a se reduce TVA-ul, de la 24 la 9, sau de la 24 la 5%, cum doresc o parte dintre ei, motivându-şi cererea prin cele 300 de milioane euro pierderi anuale pentru stat, cauzate de practicile specifice economiei subterane.

Referitor la situaţia existentă în judeţ, îmi spunea domnul Kedves Emeric, şeful Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita, se poate observa uşor că TVA-ul colectat de la cei 92 de comercianţi din domeniu pe semestrul II 2012 plus semestrul II 2013, respectiv semestrul II 2013 plus semestrul I 2014, înregistrează o scădere de 20.948.117 lei, faţă de 40.543.501 lei TVA declarat înainte de aplicarea măsurii despre care vorbim.

În acelaşi timp, mai evidenţia ec. Kedves, nu poate fi trecut cu vederea faptul că, în perioada ianuarie-august 2014, încasările la bugetul general consolidat au crescut cu 0,61 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, semn că „nu sunt vizibile urme ale recesiunii”.

Noi aşteptăm totuşi cu interes rezultatele referitoare la măsura reducerii TVA la pâine, obţinute pe 12 luni, care ne vor edifica în legătură cu diminuarea evaziunii fiscale şi, cu acelaşi interes, aşteptăm finalizarea discuţiilor cu reprezentanţii FMI privind propunerea Executivului de extindere a măsurii de reducere a TVA şi la alte produse alimentare, ce ar putea avea un efect benefic asupra bugetului fiecărei familii şi, implicit, asupra marelui buget al ţării care, se ştie, trebuie menţinut în echilibru.

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.