Delegaţie din China – în Harghita pentru a documenta dezvoltarea agriculturii din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Politic » Delegaţie din China – în Harghita pentru a documenta dezvoltarea agriculturii din judeţ
Delegaţie din China – în Harghita pentru a documenta dezvoltarea agriculturii din judeţ

Delegaţie din China – în Harghita pentru a documenta dezvoltarea agriculturii din judeţ

 Oaspeţii din regiunea înfrăţită au degustat 12 soiuri de cartofi, la Cozmeni

 

O delegaţie din Regiunea Autonomă Ningxia Hui din China, regiune înfrăţită cu Harghita, a efectuat, ieri, o vizită în judeţ, scopul principal fiind documentarea dezvoltării agriculturii din zonă.

Delegaţia, condusă de preşedintele Regiunii, d-na Liu Huifang, a participat înainte de prânz la o degustare de cartofi în zona Ciuc. Astfel, la Cozmeni, au degustat 12 soiuri de cartofi fierţi. După vizita de la Cozmeni, delegaţia a fost primită de către conducerea Universităţii „Sapientia” din Miercurea-Ciuc. Aici s-a semnat un contract de colaborare între cele două instituţii.

Delegaţia chineză a fost primită, după-amiază, de conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, în frunte cu preşedintele Borboly Csaba. La întâlnire au mai participat prefectul judeţului, Petres Sándor, vicepreşedintele CJ, Barti Tihamér, consilieri judeţeni, reprezentanţi ai autorităţilor judeţene în domeniul agriculturii, producători de cartofi.

Preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, a declarat cu această ocazie că judeţul se bazează, pe lângă turism, pe agricultură. Acesta a apreciat că „trebuie să ne dezvoltăm în acest domeniu”, amintind că există o strategie pentru dezvoltarea agriculturii până în anul 2020. „Deci ştim unde vrem să ajungem”. Borboly Csaba a declarat că autoritatea judeţeană încearcă să-i ajute pe agricultori pentru a se asocia. De asemenea, acesta a fost de părere că se pot atrage fonduri europene pentru retehnologizarea procesului de producţie a cartofului. „Credem că această colaborare cu Regiunea Autonomă Ningxia Hui este benefică pentru dezvoltarea celor două zone”. Preşedintele CJ a apreciat ca pozitiv şi contractul de colaborare semnat de regiunea chineză cu Universitatea „Sapientia”, unde „foarte mulţi tineri” îşi termină studiile superioare. „Aşteptăm turişti din regiunea dvs., deoarece bilingvismul poate fi o atracţie”, a spus în încheiere Borboly Csaba.

Petres Sándor, prefectul judeţului, a declarat la rândul său că „este o onoare şi o plăcere personală să pot participa astăzi la această întrevedere. Întrevedere pe care instituţia pe care o reprezint o consideră foarte importantă. Guvernul României a început să lucreze foarte mult la intensificarea relaţiilor bilaterale cu Republica Populară Chineză. Dovadă în acest sens este şi vizita recentă a premierului Victor Ponta în ţara dvs. Este foarte important să strângem relaţia cu a doua economie a lumii şi care are cea mai mare creştere. În acest context, vizita dvs. este binevenită şi suntem siguri că vor fi relaţii profitabile cu regiunea dvs.”. Acesta a amintit că satisfacţia personală de care vorbea se referea la faptul că a participat la vizitele reciproce care au dus la stabilirea relaţiilor de înfrăţire între judeţul Harghita şi Regiunea chineză. „Puteţi fi sigur că instituţia noastră îşi va da toată silinţa ca, împreună cu CJ, să promovăm această relaţie bilaterală care este una importantă pentru judeţul nostru”, a spus prefectul judeţului.

Preşedintele Regiunii chineze, d-na Liu Huifang, a spus că scopul vizitei delegaţiei constă în a documenta, cerceta dezvoltarea agriculturii în această zonă şi dezvoltarea agriculturii moderne, promovarea tehnologiei noi şi tipuri noi de agricultură. „Prin această vizită dorim să ne cunoaştem mai mult şi să aprofundăm relaţii de prietenie între regiunile noastre. Să dezvoltăm colaborarea în vederea dezvoltării celor două regiuni. Pe parcursul vizitei am văzut şi constatat un teritoriu foarte frumos şi un popor foarte ospitalier”, a declarat Liu Huifang. După ce a prezentat regiunea pe care o reprezintă, aceasta a fost de părere că trebuie extinsă aria de cooperare între cele două zone, amintind de colaborarea în domeniul turismului, precizând că „aşteptăm turişti din judeţul Harghita”. „Aşteptăm proiecte de investiţie din judeţul Harghita. Aşteptăm vizite profesionale ale agricultorilor din judeţ în Regiunea noastră”, a mai spus preşedintele Regiunii.

În cadrul întâlnirii de la sediul CJ a fost prezentat stadiul dezvoltării agriculturii din judeţ, dar şi problemele actuale din acest domeniu. Iar directorul Staţiei de cercetare a cartofului din Miercurea-Ciuc, Gálffi Nándor, a prezentat instituţia şi cu ce se ocupă ea.

La finalul întrevederii a fost semnat un alt contract de colaborare, de această dată între regiunea chineză şi o asociaţie a agricultorilor din comuna Cozmeni.

Contractul de înfrăţire între Regiunea Autonomă Ningxia Hui din China şi CJ Harghita a fost semnat în data de 14 noiembrie 2005. Regiunea chineză are o populaţie de 6,5 milioane de locuitori. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.