S-au reluat recoltările mobile de sânge care fuseseră suspendate în urmă cu peste un an în contextul pandemiei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 31 iulie 2021
Home » Sănătate » S-au reluat recoltările mobile de sânge care fuseseră suspendate în urmă cu peste un an în contextul pandemiei
S-au reluat recoltările mobile de sânge care fuseseră suspendate în urmă cu peste un an în contextul pandemiei

S-au reluat recoltările mobile de sânge care fuseseră suspendate în urmă cu peste un an în contextul pandemiei

Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) Harghita consideră că decizia luată luna aceasta privind reluarea recoltărilor mobile de sânge, care au fost suspendate în urmă cu peste un an din cauza pandemiei de coronavirus, reprezintă un lucru pozitiv, care va contribui la asigurarea necesarului de componente sanguine, în contextul unei cereri ridicate din partea unităţilor medicale.

Directorul CTS Harghita, dr. Kopacz Ildikó, a declarat publicaţiei noastre că astfel de recoltări au avut loc deja în Topliţa şi Vlăhiţa şi se intenţionează efectuarea unor deplasări şi în zona Ghimeşului, la Odorheiu Secuiesc precum şi în alte localităţi ale judeţului. Aceasta a precizat că deşi se doreşte organizarea unor astfel de recoltări de sânge şi în Gheorgheni, spaţiul nu este deocamdată unul corespunzător, existând promisiuni din partea reprezentanţilor administraţiei locale privind amenajarea unei locaţii potrivite.

Kopacz Ildikó a spus că înainte de suspendarea recoltărilor mobile, în afară de unele locaţii fixe, se efectuau deplasări în peste 20 de localităţi în fiecare lună, între care Vlăhiţa, Topliţa, Remetea, Ditrău, Zetea sau Casin şi este bine că s-a primit permisiunea pentru reluarea acestor acţiuni deoarece în perioada pandemiei mulţi donatori anunţaseră că nu se deplasează la Miercurea Ciuc şi că aşteaptă sosirea reprezentanţilor CTS. Potrivit afirmaţiilor sale, reprezentanţii unităţilor medicale doresc să meargă în întâmpinarea donatorilor, dar este nevoie şi de spaţiu corespunzător, precum şi de implicarea unor persoane care să popularizeze aceste acţiuni în comunităţile respective şi să îi anunţe pe oameni unde şi când vor avea loc.

Kopacz Ildikó a mai spus că a fost o perioadă în care s-a înregistrat o lipsă de sânge, dar zilele trecute au fost înregistraţi mai mulţi donatori şi situaţia s-a îmbunătăţit oarecum, nivelul solicitărilor din partea spitalelor fiind însă unul ridicat pentru că activităţile care au fost afectate în contextul pandemiei au fost repornite, au fost reluate intervenţiile chirurgicale care fuseseră suspendate şi sunt în continuare mulţi pacienţi cu afecţiuni grave sau persoane implicate în accidente. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.