S-a schimbat magistratul care judecă procesul preşedintelui Consiliului Judeţean, astfel că procesul ar trebui să se reia de la zero | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 septembrie 2022
Home » Societate » S-a schimbat magistratul care judecă procesul preşedintelui Consiliului Judeţean, astfel că procesul ar trebui să se reia de la zero
S-a schimbat magistratul care judecă procesul preşedintelui Consiliului Judeţean, astfel că procesul ar trebui să se reia de la zero

S-a schimbat magistratul care judecă procesul preşedintelui Consiliului Judeţean, astfel că procesul ar trebui să se reia de la zero

Borboly Csaba a fost trimis în judecată în anul 2013

Procesul în care preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, este cercetat, alături de mai multe persoane pentru mai multe infracţiuni, printre care şi abuz în serviciu, se va relua, cel mai probabil, după ce s-a schimbat judecătorul din această cauză. Potrivit jurisprudenţei, în asemenea situaţii noul magistrat care judecă cauza trebuie să administreze probatoriul.

La termenul de miercuri, doi dintre apărătorii inculpaţilor au cerut judecătorului să transmită Colegiului de conducere al Tribunalului Harghita mai multe adrese pentru clarificarea competenţei magistratului de a judeca această cauză.

„Am făcut o cerere, care a fost încuviinţată, pentru a clarifica circumstanţele în care acest complet a fost specializat. (…) Şi este surprinzător, în această cauză noi am făcut o cerere, nu este la dosar, ca în momentul în care dl Portik (n.n. – judecătorul cauzei) a fost specializat şi el, alături de ceilalţi doi judecători, şi am spus că se încalcă anumite aspecte din regulamentul lor, şi ne-a fost admisă cererea, motiv pentru care completul domnului Portik a fost desfiinţat, adică nu a mai fost complet specializat. Astăzi, constatăm că de luni l-au respecializat. Acum două luni au decis că nu mai e cazul de specializare şi acum l-au specializat. Acum, trebuie să vedem care au fost argumentele iniţiale pentru specializare, care au fost argumentele pentru despecializare şi care sunt argumentele pentru respecializare, ca în funcţie de această situaţie să avem şi noi o poziţie. (…) Acestea sunt motivele pentru care instanţa în mod corect a sesizat Colegiul ca să comunice punctul de vedere şi să vedem”, a declarat la finalul termenului de miercuri apărătorul lui Borboly Csaba, avocatul Sergiu Bogdan.

De asemenea, acesta a mai punctat că procesul durează de foarte mult timp, iar dacă nu se clarifică acest aspect de la început, dacă judecătorul este specializat pentru judecarea faptelor de corupţie, deci completul este competent, atunci va mai continua o lungă perioadă de timp. „Tocmai s-a mai întors şi se mai întorc cauze de la Curtea de Apel Mureş pentru că judecătorul care a judecat nu a fost specializat. (…) Precizez că noi am fost la fiecare termen. Faptul că judecătorii au plecat, s-au specializat, nu s-au specializat, s-au transferat, s-au făcut preşedinţi, nu ne este imputabil în nici un fel. Şi noi am vrea să se termine o dată, suntem de atâta timp într-o stare de incertitudine. Deja din perspectiva CEDO asta am rezolvat-o: procesul nu mai este de durată rezonabilă”, a spus avocatul Sergiu Bogdan, precizând că faptele care se judecă sunt din 2010 şi acum „suntem în 2020 şi noi începem judecata”.

După verificarea competenţei completului de judecată, a mai spus apărătorul lui Borboly Csaba, procesul ar trebui reluat cu magistratul care a preluat cazul.

„În mod normal, este o condamnare a României tocmai pentru că judecătorul care a soluţionat fondul nu a administrat probele nemijlocit, este o practică generalizată în toată ţara şi se practică un astfel de mecanism, deci procesul ar trebui reluat cu judecătorul care va judeca fondul, de la momentul iniţial. Asta s-ar putea invoca din oficiu, ceilalţi judecători au invocat din oficiu, nici nu a trebuit ca noi să invocăm”, a declarat avocatul Sergiu Bogdan.

Acesta a mai precizat că în practica sa nu a mai întâlnit „să se schimbe cinci judecători în aceeaşi cauză”, ţinând cont că este vorba despre un complet cu un singur judecător.

Următorul termen în acest proces a fost stabilit pentru 11 martie.

Borboly Csaba a fost trimis în judecată în anul 2013. Potrivit rechizitoriului procurorilor DNA, preşedintele CJ Harghita este judecat în acest proces pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (câte 3 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată şi calificată (3 acte materiale), două infracţiuni de fals intelectual şi denunţare calomnioasă.

Alături de Borboly Csaba au mai fost trimise în judecată 12 persoane, însă trei dintre ele şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnate. (Şt. P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.