Primăria Topliţa – bilanţ la jumătate de mandat (II) | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 7 septembrie 2024
Home » Societate » Primăria Topliţa – bilanţ la jumătate de mandat (II)
Primăria Topliţa – bilanţ la jumătate de mandat (II)

Primăria Topliţa – bilanţ la jumătate de mandat (II)

  • La doi ani de mandat, împreună cu dl Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa, vorbim despre investiţiile finanţate din bugetul local începute în acest an şi ale celor în curs de finalizare până la finele lui 2022

În materialul de astăzi continuăm cu Investiţiile finanţate din Bugetul local începute şi în curs de finalizare în 2022.

Una dintre nemulţumirile topliţenilor a fost starea deplorabilă a infrastructurii pietonale. Pentru remedierea situaţiei, primăria a demarat în septembrie 2020 lucrările de asfaltare pe mai multe străzi ale municipiului: 1 Decembrie 1918, Văii, Lungă, Dealului, Mesteacănului, Murelor, Călimani, în prezent finalizate în proporţie de 65%.

De asemenea, au fost terminate lucrările de reparaţii şi de consolidare a punţii pietonale de acces dinspre str. Nicolae Bălcescu spre str. Apelor şi s-au executat lucrări de reabilitare şi de modernizare la şase poduri rutiere aflate pe raza municipiului.

Pentru fluidizarea traficului, sporirea siguranţei şi nivelului de confort al cetăţenilor, dar şi pentru buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, în octombrie 2021 Primăria municipiului Topliţa a demarat un proiect de reconfigurare a străzii Dealului, care a inclus, între altele, organizarea şi marcarea locurilor pentru parcarea autovehiculelor. În acest sens a fost executată o nouă sistematizare a cartierului, prin impunerea circulaţiei în sens unic, dinspre centru (DN 15) şi reconfigurarea parcărilor. Lucrările de reconfigurare a str. Dealului au fost finalizate în iunie anul acesta.

Iluminatului public a fost extins în zonele în care acesta era deficitar: în zona lăturalnică a străzii 1 Decembrie 1918, în zona podului de fier, în zona Monumentului Eroilor – strada 1 Decembrie 1918, la blocurile ANL de pe străzile Izvoarelor şi Sportivilor, în zona Bisericii de lemn şi a izvorului Vâgani, la parcarea de pe strada Albinelor, pe strada Speranţei spre strada Teiului în zona terenului de sport din parcul Eroilor, în zona podului peste râul Mureş – strada Luncani, în zona Bisericii ortodoxe din Zencani, pe strada Plopilor, dar şi în zona staţiei meteo.

Iar Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul primăriei a fost dotat cu pompe noi, performante de intervenţie.

„În Topliţa mai avem şi foarte multe, zeci de podeţe colmatate, care nu au fost curăţate de materialul aluvionar depus de apele curgătoare în ultimii 30 de ani, poate niciodată. Anul trecut a fost demarată acţiunea de decolmatare, dar merge foarte greu, din cauză că este o muncă de ocnaş. Am reuşit până acum să decolmatăm în jur de opt-nouă podeţe”, a adăugat Dumitru Olariu, primarul municipiului Topliţa.

În ultimii doi ani s-au executat şi lucrările de reparaţii care se impuneau la cei 281 de stâlpi de iluminat fotovoltaici ridicaţi cu mai mulţi ani în urmă, printr-un proiect cu finanţare europeană şi lăsaţi apoi în voia sorţii.

Sistemul de supraveghere al municipiului, unul modern în 2012, la momentul implementării, dar uzat în ultimul deceniu din punct de vedere fizic al tehnologiei, a fost adaptat nevoilor actuale. Contractul privind extinderea şi modernizarea sistemului de supraveghere al oraşului, în valoare de 112.559,15 lei a fost semnat în septembrie 2021 şi s-a finalizat în martie 2022. În afară de repararea şi înlocuirea echipamentelor defecte, a modalităţii şi tehnologiei de comunicare între camere şi dispecerat, de stocarea imaginilor capturate, celor 60 de camere video existente li s-au adăugat încă 51 de camere noi, care au fost dispuse în alte 27 de locaţii de interes public: spaţii de joacă, pubele de gunoi şi în diferite puncte de interes, pe căile de comunicaţii ale oraşului, alese pentru sporirea nivelul de siguranţă şi de confort al cetăţenilor şi pentru a descuraja comportamente inadecvate şi acte de vandalism in spaţiile publice. Camerele noi sunt dotate cu senzor de 4MP şi tehnologii moderne de compresie, înregistrează imagini cu rezoluţie şi calitate superioară, necesitând doar o fracţiune din volumul de stocare al camerelor existente, dispun de bune performanţe pe timp de noapte, de detecţie de mişcare şi sunt special concepute pentru funcţionare continuă.

În perioada menţionată a mai fost achiziţionată şi montată o centrală termică pentru sala de Sport din str. Sportivilor şi au fost supuse reparaţiilor capitale mai multe spaţii de joacă pentru copii: în Cornişa, pe strada Sportivilor, în parcul Eroilor.

Şi dacă tot vorbim de parcuri, nu putem să nu amintim de primul ansamblu Parkour – o iniţiativă a primarului municipiului, înfiinţat în iunie anul acesta, în Parcul Eroilor.

„Este primul din ţară de acest gen şi este proiectul de suflet al primarului. Ideea i-a venit după ce a discutat cu tinerii din Topliţa care practică acest sport, doi dintre ei fac parte dintr-o mare trupă de cascadori la nivel internaţional, care este chemată la filmări şi la Hollywood. Foarte mulţi tineri făceau antrenamente pe scările casei de cultură şi erau, inevitabil, multe accidentări. Ansamblul este funcţional, accesul este liber şi urmează să afişăm şi un regulament, pentru ca fiecare să ştie ce are de făcut şi să se protejeze, pentru că parkour este un sport cu multe riscuri”, a povestit administratorul public Ciprian Rugină.

Între altele, a fost elaborat şiun studiu de prefezabilitate şi unul de fezabilitate pentru construirea de pârtii de schi.

„Am identificat un versant al munţilor Călimani unde s-ar putea amenaja trei pârtii de schi – una de 600 de metri şi două de peste un kilometru şi urmează proiectul tehnic”, a afirmat edilul municipiului Topliţa.

Investiţiile de anul acesta se ridică la aproximativ 8 milioane de lei, epuizând bugetul, chiar şi o parte din extrabuget.

Un grup de specialişti a elaborat caietul de sarcini pentru noul Plan Urbanistic General al municipiului Topliţa, care va fi realizat cu finanţare prin PNRR.

„Când dl primar Dumitru Olariu a preluat mandatul, PUG era expirat. Am făcut demersuri să reuşim să prelungim perioada de realizare a noului PUG, iniţial am primit o prelungire pe 6 luni – era absolut hilar. Acum avem timp, am pregătit inclusiv banii necesari în buget şi un an de zile am umblat la diferite universităţi, la profesori, arhitecţi şi la alţi specialişti, ca să reuşim să evităm în PUG-ul nou erorile pe care le avem în momentul de faţă. Caietul de sarcini este gata, urmează să-l scoatem la licitaţie. Odată ce s-a ivit ocazia, am depus cerere de finanţare şi pe PNRR – măcar să fie şi atunci folosim fondurile pentru alte investiţii – avem şanse mari să-l câştigăm. În procedura de realizare a PUG-ului am prevăzut şi digitalizarea acestuia şi acum suntem în procedură de achiziţie a unei prime digitalizări de transpunere a PUG-ului vechi în sistem GIS şi de acolo vom începe construirea reţelei de astăzi, canalizare, parcuri, spaţii verzi şi alte date. Până la sfârşitul lui 2022 vom reuşi să transpunem PUG-ul vechi în sistem GIS şi continuăm cu PUG-ul nou. Legat de PUG, am solicitat sume de la bugetul local pentru achiziţionarea unei drone, dar cerea a fost respinsă din diverse motive şi atunci am aplicat pe PNRR pentru achiziţionarea a trei drone mari, profesionale:una pentru paza păşunilor, una pentru Gospodărirea Municipală pentru intervenţii la urs şi la alte animale sălbatice şi alte lucrări şi una pentru Cadastru, în condiţiile în care şi specialiştii care au întocmit noul PUG ne-au recomandat acest lucru. Zona Banffy intră în PUG-ul nou, este prevăzută ca o extindere a intravilanului municipiului. Vom avea consultări publice: dl primar, cu cei de la Cadastru, cu cei de la Urbanism şi cu cei care fac PUG-ul, o consultare reală cu toţi locuitorii. De asemenea sunt prevăzute foarte multe extinderi ale intravilanului; e un aspect foarte important, pentru că avem zona Măgheruş, avem zona Banffy şi zona Lomaş, unde există dorinţă de dezvoltare şi nu putem să facem nimic, din cauză că nu sunt în intravilan. Avem situaţii de case vechi, de 50 de ani, care se află pe jumătate în intravilan şi pe jumătate în extravilan – merită întrebaţi colegii de la Taxe şi impozite cum le calculează impozitul anual”, a explicat Ciprian Rugină, administratorul public al municipiului Topliţa.

„S-au făcut investiţii mari, mai sunt foarte multe de făcut, iar ce nu putem finaliza anul acesta, vom continua din bugetul de anul viitor. Avem proiecte noi în derulare sau în contractare, pe lângă aceste investiţii mari, avem partea de Gospodărire Municipală, lucrările de întreţinere şi de reparaţii pe domeniul public. Trebuie să ţinem seama de toate problemele semnalate de către cetăţeni şi să le găsim soluţii. Pentru mine nu există un cartier, o stradă prioritară faţă de cealaltă. Puteam să realizăm şi mai multe, însă din cauza unor neînţelegeri politice la nivelul consiliului local, ne-a fost diminuată o cantitate considerabilă de masă lemnoasă, din care puteam să obţinem încă cinci milioane de lei venituri la bugetul primăriei, sumă care ne-ar fi ajutat foarte mult pentru derularea altor investiţii programate şi anul acesta, chiar şi pentru anul viitor. Toate acestea au avut un singur scop: de a pune făţiş piedici. Însă, la fel ca în ultimii doi ani, sunt deschis la dialog, aloc tot timpul necesar pentru a expune şi a motiva deciziile şi propunerile pe care le fac. Trebuie doar să se dorească acest lucru şi din partea opoziţiei. Important este ca topliţenii să fie cei avantajaţi”, a completat primarul municipiului Topliţa.

În ceea ce priveşte proiectul „O şcoală-un laborator”, început în 2020, edilul ne spune că la discuţiile pe buget, în fiecare an li s-a pus în vedere şcolilor să depună la primărie necesarul pentru dotarea laboratorului, dar şi cheltuielile pentru amenajarea acestuia, începând de la parchet, zugrăveală, de la zero tot ce necesită amenajarea laboratorului, indiferent de specializarea lui, mai puţin laboratoare de informatică, pentru care au fost acordate deja finanţări.

„Au adus necesarul, li s-a aprobat, li s-au dat bani extra faţă de ceea ce li se dă în fiecare an, cu condiţia ca până în septembrie-octombrie să finalizeze laboratorul. Până acum fiecare şcoală dispune de cel puţin un laborator, pentru că deja proiectul nostru se poate numi «un an-un laborator pentru fiecare şcoală»”, a afirmat primarul Dumitru Olariu.       

„Clubul pentru toate vârstele” mai are de aşteptat. Primarul relatează că iniţial a propus consiliului local să aprobe achiziţionarea fostului Club 23 August din localitate, scos la vânzare, acesta urmând să devină sediul clubului promis în campanie. „Şi acolo ne-am oprit, domnii consilieri nu ne-au răspuns nici cu da, nici cu nu; de aici reiese că nu se doreşte achiziţionarea acestei clădiri. Între timp s-a vândut şi de atunci căutăm o altă locaţie pentru înfiinţarea Clubului pentru toate vârstele. Era foarte bună clădirea aceea, pentru că acolo puteam face şi clubul, puteam muta şi Biblioteca acolo şi în locul ei să facem o Casă de Căsătorii modernă, amenajată cu alei pentru poze, dar din păcate suntem blocaţi în realizarea acestor proiecte”, a spus edilul.

***

În materialul viitor vă vom prezenta proiectele cu finanţare guvernamentală aflate în lucru, care vizează îmbunătăţirea infrastructurii şcolare, construirea de locuinţe pentru tinerii din comunităţile marginalizate şi a celor proveniţi din grupuri vulnerabile, despre eficientizarea energetică a blocurilor şi reabilitarea termică a spitalului municipal, dar şi despre proiecte care au fost puse pe butuci de scumpirile materialelor şi a manoperei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.