Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a finalizat modernizarea staţiei de tratare a apei şi staţiei de epurare ale oraşului Bălan, obiectivele fiind puse deja în funcţiune | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 18 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » S-a finalizat modernizarea staţiei de tratare a apei şi staţiei de epurare ale oraşului Bălan, obiectivele fiind puse deja în funcţiune
S-a finalizat modernizarea staţiei de tratare a apei şi staţiei de epurare ale oraşului Bălan, obiectivele fiind puse deja în funcţiune

S-a finalizat modernizarea staţiei de tratare a apei şi staţiei de epurare ale oraşului Bălan, obiectivele fiind puse deja în funcţiune

  • Până la jumătatea anului viitor se preconizează că se vor finaliza şi lucrările de reabilitare şi extindere a reţelei de apă şi canal

Staţia de tratare a apei şi staţia de epurare ale oraşului Bălan au fost puse recent în funcţiune, după ce au fost reabilitate şi modernizate, astfel au fost evitate multe neplăceri după ce ministerul de resort avertizase autorităţile publice locale că până în anul 2021 obiectivele numite trebuie aduse la standarde europene, a informat primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban.

„Atât staţia de tratare a apei, cât şi staţia de epurare ale oraşului au fost construite în anii ’60-’70, de atunci ele funcţionând fără să beneficieze de modernizări sau investiţii. Cu trecerea timpului, în mod firesc, echipamentele s-au deteriorat, la fel şi clădirile aferente, fără ca vreo administraţie să găsească soluţii şi să intervină aşa cum s-ar fi cuvenit. Un alt inconvenient era acela că, utilizând tehnologii foarte vechi, inclusiv consumul de energie, apă brută şi substanţe de tratare era foarte mare în comparaţie cu staţiile unde tehnologiile au fost modernizate. Utilizarea unor echipamente atât de vechi produc, de asemenea, inclusiv riscuri de mediu şi respectiv pentru sănătatea populaţiei”, a declarat Gheorghe Iojiban.

Primarul a spus că, datorită degradării semnificative a acestor staţii, oraşul a primit de la ministerul de resort inclusiv o avertizare UE de infringement. „Cu alte cuvinte, dacă până în anul 2021 nu aduceam aceste staţii la standardele europene, eram nevoiţi să închidem sistemul şi să plătim nişte amenzi foarte mari, până la remedierea problemelor”, a spus edilul.

Conform sursei citate, în ultimii trei ani de zile s-a reuşit atât atragerea finanţării necesare, cât şi execuţia lucrărilor de reabilitare, modernizare şi dotare a staţiei de tratare a apei şi a staţiei de epurare a oraşului.

„Astăzi echipamentele au fost înlocuite cu tehnologii noi, costurile au fost reduse, au fost introduse tehnologii de automatizare (senzori, transmitere electronică a informaţiei, dozaje automate etc.). De asemenea, au fost identificate o serie de lucrări suplimentare necesare, care nu au fost incluse în proiectul iniţial (un exemplu ar fi necesitatea construirii unor rezervoare noi la staţia de tratare). Pentru toate acestea am procedat la elaborarea temei de proiectare şi, în viitor, intenţionăm să facem partea de proiectare tehnică şi să accesăm finanţările necesare, astfel încât să ajungem să îmbunătăţim cât de mult posibil sistemul general de apă-canal al localităţii noastre.

Astăzi îndeplinim standardele UE de funcţionare (am scăpat de pericolul infringementului), beneficiem de echipamente şi tehnologii noi, am redus semnificativ costurile de operare, iar datorită automatizărilor putem realoca resursele umane pentru alte zone prioritare”, a spus Gheorghe Iojiban.

Modernizarea şi dotarea staţiilor sunt incluse într-un proiect prin care se reabilitează întregul sistem de apă şi canal al oraşului. Proiectul „Reabilitarea şi extinderea sistemului de alimentare cu apă, reabilitarea şi extinderea reţelei de canalizare, reabilitarea staţiei de tratare şi a staţiei de epurare în oraşul Bălan” este finanţat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală.

Valoarea totală a proiectului este de 13.434.792 lei, din care 11.491.749 lei sunt fonduri nerambursabile şi 1.943.043 lei sunt fonduri asigurate din bugetul local al oraşului Bălan.

Contractul de finanţare a fost semnat în luna aprilie 2018, iar lucrările au început un an mai târziu şi ar urma să se finalizeze în luna iulie a anului 2021.

În momentul de faţă, mai sunt finalizate peste 50% din lucrările de reabilitare şi extindere a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.