Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în judeţul nostru pe 4 ianuarie | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Sănătate » Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în judeţul nostru pe 4 ianuarie
Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în judeţul nostru pe 4 ianuarie

Primele doze de vaccin împotriva COVID-19 vor ajunge în judeţul nostru pe 4 ianuarie

  • Tot atunci vor fi vaccinaţi şi primii harghiteni care lucrează în spitale

În cursul zilei de ieri, în România a ajuns cel de-al doilea transport cu vaccinuri împotriva COVID-19, iar după-amiaza – seara acestea au intrat în centrele regionale. Fiecare regiune de dezvoltare este arondată câte unui spital militar, care poate oferi condiţiile necesare de păstrare a acestor vaccinuri la temperatura recomandată de către producător. Judeţul nostru este arondat Spitalului Militar din Braşov, de acolo urmând să fie livrate vaccinurile către spitalele de la noi.

Adrian Pănescu, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita, spunea că primul transport cu vaccin va pleca din Braşov în dimineaţa zilei de 4 ianuarie, iar în aceeaşi zi se vor administra şi primele doze.

Personalul din cinci spitale, inclus în prima etapă de vaccinare

În ceea ce priveşte modul în care se va desfăşura această primă campanie de vaccinare, Adrian Pănescu ne spunea că la nivelul fiecăruia din cele 5 spitale din judeţ (Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Topliţa şi Tulgheş) există personal desemnat care asigură suportul şi care este responsabil de această acţiune. Într-o primă fază, până pe data de 3 ianuarie, angajaţii instituţiilor medicale îşi pot manifesta intenţia de a fi vaccinaţi, iar aceste solicitări vor fi introduse în sistemul electronic de către personalul desemnat. De precizat faptul că va putea fi vaccinat atât personalul medical, cât şi cel auxiliar.

Pe baza acestor solicitări, în cursul zilei de 3 ianuarie se va face comanda către centrul regional din Braşov, iar luni dimineaţă la prima oră se va pune în mişcare transportul cu maşină frigorifică către judeţul Harghita. Întrucât după ce a fost scos din congelatorul special, un vaccin trebuie administrat în cel mult 4 zile, în prima tură se vor trimite doze doar pentru persoanele care se vor vaccina în acest interval de timp. De asemenea, şi programarea personalului din spitale se va face pentru 4 zile.

În judeţ, maşina frigorifică cu care vor fi transportate dozele de vaccin va fi preluată de Direcţia de Sănătate Publică, ulterior luând drumul către spitalele care au făcut solicitări.

13 centre amenajate în judeţ pentru etapa a doua de vaccinare

Etapa a doua de vaccinare este preconizată să înceapă în februarie, iar în aceasta este cuprinsă populaţia cu grad ridicat de risc şi lucrătorii care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.

Pentru această etapă, spunea purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Harghita, la nivelul judeţului nostru s-a decis înfiinţarea a 13 centre de vaccinare, spaţiile urmând a fi amenajate, până în a doua parte a lunii ianuarie, de către primării.

Aceste centre vor fi în Miercurea Ciuc (3 centre care vor deservi municipiul şi localităţile din Ciucul de Jos şi de Sus), în Odorheiu Secuiesc (două centre pentru municipiu şi pentru comunele din jur), la Vlăhiţa (pentru oraş şi pentru localităţile de pe Homorodul Mic), la Cristuru Secuiesc, la Praid (pentru această comună şi pentru Corund, cele două localităţi fiind mari ca număr de locuitori), la Bălan (pentru oraş şi pentru comunele Sândominic şi Tomeşti), la Gheorgheni (pentru municipiu şi 4 comune apropiate), la Remetea (care va deservi şi Ditrăul), la Topliţa (pentru municipiu şi comunele Subcetate, Sărmaş, Gălăuţaş, Bilbor), la Borsec (pentru oraş şi pentru comunele Corbu şi Tulgheş).

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.