Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland – reabilitat cu fonduri europene | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland – reabilitat cu fonduri europene
Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland – reabilitat cu fonduri europene

Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland – reabilitat cu fonduri europene

  • Consiliul Judeţean Harghita şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland au semnat, ieri, un contract de finanţare în valoare de aproximativ 3,7 milioane de lei din fonduri europene, pentru îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale

Lucrările de reabilitare şi de intervenţie la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă (CŞEI) Ocland, instituţie subordonată Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, sunt imperios necesare, având în vedere că primele corpuri ale şcolii destinate educării copiilor cu dizabilităţi mintale au fost ridicate în 1930, având la bază concepţiile şi reglementările tehnice ale perioadei respective.

În ultimele decenii nu s-a intervenit asupra infrastructurii clădirilor şcolii, acestea ajungând într-un stadiu avansat de degradare.

„Starea clădirilor, în special a acoperişurilor, nu permite obţinerea autorizaţiei de funcţionare. Nici organizarea funcţională a spaţiilor nu asigură condiţiile optime necesare desfăşurării procesului educaţional”, se precizează în documentele justificative ataşate cererii de finanţare. Doar sistemul de încălzire a fost modernizat.

După mai multe consultări în scopul identificării resurselor necesare creării unui mediu educaţional care să le ofere copiilor şi profesorilor un minim de confort, siguranţă şi să permită desfăşurarea corespunzătoare a procesului instructiv-educativ, consiliul judeţean şi CŞEI au depus un proiect spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 10 – Îmbunătăţirea infrastructurii educaţionale, Prioritatea de investiţii 10.1 – Investiţii în educaţie şi formare, inclusiv în formarea profesională, pentru dobândirea de competenţe şi învăţare pe tot parcursul vieţii.

Valoarea totală a contractului de finanţare este de aproape 3,7 milioane de lei (3.694.590,59 lei), din care suma nerambursabilă maximă acordată se ridică la 1.776.898,76 lei. Valoarea totală a contribuţiei CJ Harghita este de aproape 1,92 milioane de lei (din care valoarea cofinanţării eligibile este de circa 3663,25 lei).

„Educaţia reprezintă o şansă de care trebuie să beneficieze copiii cu nevoi speciale pentru a se simţi incluşi în societate şi pentru a creşte gradul de participare activă a acestora în viaţa comunităţii. Şcoala trebuie să se adreseze nevoilor copiilor pentru a-i ajuta realmente în dezvoltarea lor. Pe de altă parte, prin acest proiect vom crea şi locuri de muncă, deoarece sper ca lucrările să fie câştigate de o societate sau o asociere de societăţi din judeţul Harghita”, a declarat cu această ocazie preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Termenul pentru executarea lucrărilor este finalul lunii martie 2023, acestea urmând să asigure reabilitarea totală a clădirii centrului, de la fundaţie până la acoperiş, a sălilor de clasă şi a grupurilor sanitare.

„Ne dorim de un deceniu să avem o şcoală care să asigure standarde moderne şi condiţii optime pentru un act educaţional în condiţii sigure şi ne bucurăm că în sfârşit, cu ajutorul Consiliului Judeţean Harghita, acest vis va deveni realitate”, a precizat directorul Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Ocland, Mag István.

Şcoala specială de la Ocland este dedicată elevilor pentru care cerinţele unităţilor de învăţământ de masă reprezintă un obstacol în calea dezvoltării armonioase a personalităţii, ea reprezentând mai degrabă un spaţiu de educaţie pentru viaţă, un loc unde sunt însuşite competenţele necesare integrării cu succes în comunitate. Ea este frecventată în prezent de 52 de copii cu nevoi speciale din zonă.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.