„Școala altfel” – o săptămână extrem de bogată | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 iulie 2024
Home » Învățământ » „Școala altfel” – o săptămână extrem de bogată
„Școala altfel” – o săptămână extrem de bogată

„Școala altfel” – o săptămână extrem de bogată

Referindu-se la activitățile desfășurate în județul nostru în cadrul activității „Școala altfel”, desfășurată în perioada 7-11 aprilie, inspectorul școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Harghita, Aurora Parfeni, spunea că ar fi nevoie de o săptămână întreagă numai cu conferințe de presă pentru a vorbi despre ceea ce s-a întâmplat în școlile din județ.

„Imaginația a fost cuvântul cheie – spunea Aurora Parfeni. Activități practice, de plantare, de curățenie, încondeiere de ouă, pregătire de spectacole, activități sportive, excursii (aproximativ 200), vizite, întâlniri, cercuri de lectură, vizionări de filme, toate au avut altfel de forme în fiecare școală.

Obiectivele cele mai diverse au fost: formarea și cultivarea interesului pentru problematica finanțelor; recunoașterea regulilor de circulație; dezvoltarea capacităților de cunoaștere și înțelegere a realității înconjurătoare în scopul formării unei atitudini responsabile față de mediu și față de cei din jur; conștientizarea și sensibilizarea elevilor, a membrilor comunităților locale față de problemele mediului; formarea și dezvoltarea abilităților de comunicare; stimularea potențialului creativ și a sensibilității artistice a elevilor; formarea capacităților de orientare profesională; formarea unor imagini realiste despre diferite profesii etc.”.

Activitățile desfășurate în săptămâna „Școala altfel” au cuprins domenii diverse, precum cel științific – prin organizări de experimente, concursuri sau chestionare; artistic – cu participări la spectacole; vizual – prin participări ori realizări de expoziții foto, picturi, caricaturi; sportiv – prin competiții sportive și mișcare în aer liber.

„Au fost foarte multe parteneriate – spunea inspectorul școlar general adjunct. La Liceul <<Batthyány>> din Gheorgheni au fost, timp de o săptămână, invitați din două școli din Ungaria, de la Liceul „Lauder Reut” din București (liceu particular), de la Liceul „Gheorghe Șincai” din Târgu-Mureș (liceu mixt), de la un Colegiu Economic din Brașov. Au fost peste 100 de invitați, iar săptămâna s-a finalizat cu un spectacol numit <<Multicult 2014>>.

Au fost foarte multe activități artistice. La liceul din Corbu s-a desfășurat <<O zi în lumea basmelor>> pentru cei mici.

<<Terra – izvor de viață și bogăție>> a fost o activitate de ecologie deosebită la Colegiul Național <<Octavian Goga>>”.

Săptămâna „Școala altfel” se desfășoară cu prezența obligatorie, atât a profesorilor, cât și a elevilor. Astfel, profesorii semnează condica, dar monitorizează și absențele elevilor. De asemenea, la unele activități sunt implicați atât părinții, cât și reprezentanți ai comunității locale. Activitățile organizate în perioada 7-11 aprilie au fost discutate în consiliul profesional, au fost trecute prin consiliul de administrație, iar programul lor a acoperit numărul de ore prevăzut în orarul școlii.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.