Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

S-a dat liber la vânzări… | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » S-a dat liber la vânzări…
S-a dat liber la vânzări…

S-a dat liber la vânzări…

Nu cu foarte mult timp în urmă şi nu într-un ritm foarte susţinut, a debutat şi în judeţul nostru campania agricolă de primăvară, printre primii ieşiţi la treburile câmpului numărându-se a fi şi membrii, şi asociaţii familiei inginerului Török Eugen, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, specialistul care ştie să ia bine pulsul vremii şi pulsul vremurilor, atunci când vine vorba despre agricultură. Acum, după părerea sa, acolo unde se poate lucra e bine să se lucreze pentru a fi prins astfel momentul optim al însămânţărilor.

Important e că, exact cu acelaşi gând, şi-au făcut intrarea în campanie destui fermieri din zonele Ciucului şi Odorheiului care, pe suprafeţe mai mari sau mai mici au pus deja sub brazdă grâu de primăvară, ovăz şi chiar cartofi. Să fie într-un ceas bun, aşa cum bună ar fi acum şi o ploaie care să contribuie la recuperarea deficitului de apă din sol. Şi asta întrucât, arăta inginerul Török, în lunile septembrie, octombrie şi noiembrie 2013, cantităţile înregistrate au fost sub media multianuală, iar în decembrie, ca şi în februarie anul curent, „robinetul” a fost complet închis, norii intrând prima oară în vacanţă de sărbători, a doua oară, foarte probabil, în „recuperări”, după ce în ianuarie au lucrat normal, producând pentru Harghita atâta zăpadă cât să protejeze culturile de îngheţ, iar pentru alte judeţe ale ţării, atâta cât să-i acopere pe oameni sub nămeţi.

Acum, crede directorul direcţiei agricole, ar fi nevoie să plouă toată săptămâna, dar liniştit, fără averse, pentru a se acumula în sol cel puţin 40-50 de litri de apă pe metru pătrat.

Dincolo de însămânţări, s-a trecut la efectuarea arăturilor pe suprafeţele rămase din toamnă şi la pregătirea patului germinativ.

Cât priveşte culturile aşezate pe toate cele 10.661 hectare, care şi-au primit sămânţa în anul trecut, se poate spune că au ieşit frumos din iarnă, au o stare de vegetaţie bună şi o densitate corespunzătoare, fără urme că ar suferi de mucegai.

În sfârşit, dacă până în acest moment m-am limitat cu povestea mea la ceea ce a fost, respectiv la ceea ce se doreşte a fi, din acest moment încerc să supun atenţiei dumneavoastră, cititorii noştri fideli, două noutăţi. Prima are în vedere subvenţionarea motorinei prin APIA şi pentru actuala campanie agricolă, a doua are în vedere vânzarea terenurilor agricole către cetăţeni străini, reglementată şi mult simplificată prin legea care a fost promulgată, în prima decadă a lunii în curs, de către domnul Traian Băsescu. Spun simplificată şi completez acest lucru aducând în prim-plan relaţia proprietar de terenuri-cetăţean străin şi, în mare, procedurile ce se impun pentru finalizarea tranzacţiei, în care un rol determinant joacă şi primăria. În ce mod?! Simplu, după cum susţine însuşi ministrul Agriculturii, domnul Daniel Constantin, care a afirmat că, dacă vânzătorul primeşte o ofertă de la un cetăţean al altui stat, el trebuie să se prezinte cu ea acolo şi să depună o cerere care, dincolo de preţul cerut, trebuie să mai cuprindă datele personale ale vânzătorului (nume, prenume, adresă de domiciliu), amplasamentul terenului, suprafaţa vizată, categoria de folosinţă şi, anexat, documentele cadastrale, răspunsul demersului său urmând a-l primi prin poştă. În cazul în care totul este în ordine şi tranzacţia e posibilă, atunci trebuie ştiut că toate taxele ce trebuie achitate cad în sarcina primăriei la care au fost depuse actele la care m-am referit.

Dar mai trebuie ştiut ceva, şi anume ceea ce ţine de ordinea priorităţilor, adică a dreptului de preempţiune, ordine în care pe primul loc se situează coproprietarii, apoi arendaşii, respectiv proprietarii vecini şi, nu în ultimul rând, statul român, prin Agenţia Domeniilor Statului.

În sfârşit, cu titlu de curiozitate, închei prin a vă spune că, potrivit datelor centralizate la Ministerul Agriculturii, cea dintâi poziţie în clasamentul pe ţări, ai căror cetăţeni au cumpărat deja terenuri agricole în România, este ocupată de Italia (24,29% din total), urmată de Germania şi Ţările arabe, undeva pe la mijloc situându-se Ungaria (8,17%), Spania, Austria, Danemarca (…) şi Turcia (0,78%), lista urmând a fi completată, foarte probabil, de alţi investitori al căror interes faţă de agricultura din ţara noastră a fost stimulat de vicepremierul Liviu Dragnea, cu ocazia vizitei efectuate recent în China…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.