S-a așezat în calea ursului, pentru a-și salva copilul | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » S-a așezat în calea ursului, pentru a-și salva copilul
S-a așezat în calea ursului, pentru a-și salva copilul

S-a așezat în calea ursului, pentru a-și salva copilul

  • Un păstor de vite și fiul lui în vârstă de opt ani au fost surprinși de un urs în timp ce se întorceau la stână, după ce coborâseră, de la pășunat, vacile localnicilor din satul Văleni. Bărbatul, care a sta pavăză în fața copilului său, a fost rănit grav

Primarul comunei Feliceni, Zsombori Levente, ne-a povestit că nenorocirea s-a petrecut vineri, după ora 20:00, în fața ultimei case din satul aparținător Văleni.

„Seara, păstorul a adus de la pășune, cum e obiceiul, vacile localnicilor din sat. Era  împreună cu băiatul lui în vârstă de opt ani, când a văzut un urs mare îndreptându-se către ei. I-a strigat copilului să fugă și el a rămas în fața animalului, neclintit, ca să-i dea răgaz fiului lui să se îndepărteze. A avut la el o pungă în care cumpărase pâine, ciocolată și alte dulciuri pentru copii; a îndesat-o în gura ursului, iar apoi i-a pus între dinți, de-a curmezișul, bățul biciului cu care mânase vitele. Între timp, copilul a reușit să se îndepărteze către deal, iar păstorul a fost mușcat de brațul stâng, ursul i-a smuls mușchiul și cu ghearele labei i-a zgâriat fața”, ne-a relatat primarul Zsombori Levente.

Astăzi de dimineață, primarul comunei Feliceni s-a dus la Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, să-l viziteze pe păstorul rănit.

„A fost operat la braț, i-au fost îngrijite rănile și acum să zicem că este bine, cât de bine poți să mai fii într-o astfel de situație… Are trei copii – cel mai mic are un an, iar cel mai mare opt ani – și nevastă, trebuie să se întoarcă la ei, dar medicii spun că încă nu-i dau drumul, că trebuie să mai rămână la spital sub supraveghere; rănile astea nu sunt bune. Nu e prima oară când ursul acesta coboară în satele noastre, la Văleni a fost văzut încă de trei ori, și acum era în intravilan când s-a întâmplat necazul acesta. De fiecare dată a făcut pagube în gospodăriile localnicilor, care au venit la primărie, au făcut plângeri și au depus cereri de despăgubire. Și azi am vorbit cu directorul AVPS din Homorod și ne-a spus că trebuie să facem dosar pentru recoltarea acestui exemplar, fiindcă un urs care coboară de trei ori într-o săptămână în sat, nu se mai întoarce la vânat; e mai ușor să-și găsească hrana în gospodăriile oamenilor”, a arătat primarul comunei Feliceni.   

La stâna de vaci de pe deal soția lui supraveghează alte 50-60 de vite, care rămân la pășunea înconjurată cu gard electric de-a lungul întregii veri.

„Este incredibil ce forță a avut acest om, care și-a apărat copilul stând în fața ursului, fără să se miște. A spus că altfel ursul l-ar fi doborât și l-ar fi omorât. Vorbim în acest caz despre un urs care a atacat mai mulți oameni și problema este că cei care vorbesc despre «mafia ursului », cei care cred și spun că totul este în regulă, consideră că nu trebuie făcut nimic; până când, nu știu, poate până când ursul nu se duce în fața notarului public și semnează un act că zilnic atacă oameni și le devastează gospodăriile. Nicăieri în Europa viața omului nu este pusă în joc ca la noi. Ministrul (Mediului, Apelor și Pădurilor – n.a.), Tánczos Barna a luat măsuri și îl felicit pentru asta, dar societatea trebuie să se trezească, pentru că astfel de evenimente se petrec din ce în ce mai des. (…) Dacă considerăm ca gospodăriile tradiționale, fermele tradiționale, agricultura tradițională trebuie să dispară, foarte bine, dar dacă acestea vor dispărea, nu va mai exista nici biodiversitate și vor dispărea și urșii”, a declarat, sâmbătă, Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

În context, el a reamintit că vineri după-amiază, în Miercurea-Ciuc, municipiul reședință al județului Harghita, a fost semnalată și confirmată prezența unui urs matur în parcarea Spitalului Județean de Urgență, fiind difuzat mesaj RO-ALERT de „situație gravă ce amenință comunitatea”. El a îndemnat locuitorii la prudență, să anunțe 112 de îndată ce observă un urs și să depună acte pentru solicitarea de despăgubiri în cazul daunelor provocate de urși.

„Și trebuie să îi convingem și pe cei care caută scuze și au întotdeauna câte un argument (în favoarea urșilor – n.a.), că nu este de joacă cu viața omului și că pericolul în care trăiesc oamenii din județul Harghita este unul real. Există un Ordin, un normativ în vigoare care permite extragerea urșilor periculoși. Eu nu cred  în relocare, pentru că orice urs care este mutat de aici, va face pagube în altă parte și vor fi puse în pericol viețile altor persoane. Știm foarte bine că un urs care s-a obișnuit cu oamenii, intră în zonele locuite și atacă, niciodată nu va mai putea trăi așa cum o făcea înainte în pădure, sau cum citim în basme. Aici este nevie de decizii concrete. După părerea mea, mafia ursului este compusă din acei oameni care trăiesc bine-mersi, cu fonduri enorme, au publicații și care consideră că nu este nevoie de protejarea vieții omului din Harghita. Pas cu pas vom dovedi, vom demonta și cred că vom reuși să îi convingem să facă un pas înapoi”, a concluzionat Borboly Csaba.

În cazul bărbatului atacat de urs la Văleni, Consiliul Județean Harghita va contacta avocatul care s-a oferit să reprezinte fără plată persoanele din județ care cad victime atacurilor urșilor, pentru a le reprezenta și a le ajuta să obțină despăgubiri din partea statului. Pentru că proprietarul urșilor și responsabilul în ceea ce-i privește este statul român.

DANIELA MEZEY    

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.