Pagube produse de sălbăticiuni şi în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 22 iunie 2024
Home » Societate » Pagube produse de sălbăticiuni şi în acest an
Pagube produse de sălbăticiuni şi în acest an

Pagube produse de sălbăticiuni şi în acest an

  • Autorităţile au primit, de la începutul anului, peste 70 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în diverse localităţi ale judeţului, iar 8 exemplare au fost împuşcate de vânători

Autorităţile de specialitate harghitene au emis, de la începutul anului şi până în prezent, aproape 30 de autorizaţii pentru împuşcarea unor urşi în diverse zone ale judeţului, însă procedurile nu au fost duse la îndeplinire în toate cazurile. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita, Domokos László, a declarat publicaţiei noastre că instituţia pe care o conduce a emis anul acesta, în conformitate cu reglementările în vigoare, 27 de autorizaţii de capturare/recoltare a unor astfel de animale sălbatice şi au fost recoltate prin împuşcare 8 exemplare de urs brun. Acesta a precizat că recoltarea trebuie efectuată de vânători în termen de 15 zile de la primirea autorizaţiei, iar în caz contrar trebuie depusă o nouă cerere şi nu toate procedurile pot fi duse la îndeplinire, din diverse motive, pentru că „aşa este la vânătoare, nu se potrivesc toate cu socoteala de acasă”.

Domokos László a mai spus că până în prezent comisia pentru evaluarea pagubelor provocate de animalele sălbatice a fost convocată în 63 de cazuri, mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 58 de astfel de situaţii. Cele mai multe pagube au fost provocate anul acesta de urşi, dar au fost şi situaţii în care problemele au fost cauzate de castori sau de vulpi. Animalele sălbatice au ucis animale mici şi păsări aflate în gospodăriile oamenilor, dar şi vite, cai, oi şi capre, fiind distruşi şi stupi de albine.

Anul trecut, comisia pentru evaluarea pagubelor produse de animalele sălbatice a fost convocată de 652 de ori, în 596 de cazuri fiind vorba despre probleme cauzate de urşi. Din cauza pagubelor provocate de lupi, comisia de specialitate a fost convocată în 22 de cazuri, iar în alte 34 de situaţii problemele au fost cauzate de cerbi sau mistreţi.

Animalele sălbatice au ucis atunci 154 de bovine şi 364 de ovine, dar şi 227 de alte vieţuitoare mai mici aflate în gospodăriile animalelor. Totodată, au fost înregistrate pagube şi pe o suprafaţă totală de 744 de hectare de terenuri agricole cultivate cu porumb, cartofi sau sfeclă. De asemenea, în 2021 au fost emise mai multe autorizaţii de capturare şi de extragere a urşilor din diverse zone ale judeţului, dintre care 13 pentru recoltare, respectiv pentru împuşcare, iar 9 pentru relocare.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, Gheorghe Suciu, a precizat pentru publicaţia noastră că de la începutul anului au fost înregistrate la nivelul dispeceratului instituţiei peste 70 de apeluri, efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa ursului în apropierea zonelor locuite, în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie.

E.G.

***

În acest sfârșit de săptămână au fost 3 apeluri, toate sâmbătă, care semnalau prezența unui urs: în Borsec (două apeluri la un interval de aproximativ două ore și jumătate), și în Lacu Roșu.

De asemenea, vineri după-amiază a fost semnalată prezența unui urs și în parcarea Spitalului Județean Miercurea-Ciuc.

Tot vineri, dar seara, un păstor de vite și fiul lui în vârstă de opt ani au fost surprinși de un urs în timp ce se întorceau la stână, după ce coborâseră, de la pășunat, vacile localnicilor din satul Văleni. Bărbatul, care a sta pavăză în fața copilului său, a fost rănit grav.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.