121 de programe dedicate Zilelor Judeţului Harghita – ediţia 2022 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Timp Liber » 121 de programe dedicate Zilelor Judeţului Harghita – ediţia 2022
121 de programe dedicate Zilelor Judeţului Harghita – ediţia 2022

121 de programe dedicate Zilelor Judeţului Harghita – ediţia 2022

  • Consiliul Judeţean Harghita, alături de instituţiile subordonate, sub coordonarea Centrului Cultural Judeţean Harghita, organizează ediţia a XVIII-a a Zilelor Judeţului Harghita în perioada 28 mai – 6 iunie 2022

Manifestările dedicate Zilelor Judeţului gravitează în jurul Rusaliilor Catolice şi al celebrului pelerinaj de la Şumuleu-Ciuc, potrivit organizatorilor, oferind vizitatorilor din alte judeţe şi din alte ţări şansa de a participa la acest eveniment, ale cărui origini se regăsesc în anul 1567, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Ferencz Angela, directoarea Centrului Cultural Judeţean, instituţie care coordonează acest eveniment realizat în parteneriat cu alte instituţii subordonate ale Consiliului Judeţean Harghita.

Pentru ediţia din acest an, organizatorii au pregătit 121 de programe, dintre care 19 sunt destinate copiilor, 17 comunitare, legate de casele tradiţionale, 18 concerte şi spectacole muzicale – inclusiv corale şi simfonice, 11 prezentări de carte şi tot atâtea excursii şi drumeţii, zece producţii de diferite genuri: teatru, dans popular, muzică, 10 expoziţii, opt conferinţe şi prelegeri, precum şi alte 17 programe de alte genuri.

Suita de manifestări a fost concepută să cuprindă întreg judeţul. Astfel, în zona Ciuc se vor desfăşura 51 de programe în 15 localităţi, pentru zona Odorhei sunt prevăzute 37 de programe în 17 localităţi, iar în bazinul Gheorgheni se vor derula 33 de programe în 12 localităţi. Fireşte, sărbătorirea Zilei Copilului va avea un loc aparte în cadrul Zilelor Judeţului Harghita.

Centrul Cultural şi de Arte Lăzarea va organiza, între altele, ateliere pentru copii şi tineri, care se vor finaliza cu expoziţii cuprinzând realizările acestora, în localităţile Suseni şi Gheorgheni. Trei formaţii vor susţine concerte la Suseni, Ditrău, Remetea şi Lăzarea, iar la Joseni şi Lăzarea vor fi deschise două expoziţii în aer liber pe tema călătoriei rituale pe jos, care vor ilustra marşul pelerinilor care pornesc din Joseni şi Lăzarea pentru a ajunge la Şumuleu-Ciuc, călătorie reluată în urmă cu 30 de ani. De asemenea, organizează prezentări de carte şi pe teme istorice, cum ar fi Memoriile Reginei Sissi în regiunea noastră, dar şi un eveniment dedicat comunităţii româneşti din zona de nord a judeţului: o conferinţă cu tema patrimoniul imaterial al judeţului Harghita, realizat în colaborare cu Asociaţia „Orizont 2050”, urmată de un spectacol folcloric, iar la Voşlăbeni va fi organizat un recital de cântece şi dansuri tradiţionale româneşti.

„Suita evenimentelor va cuprinde şi evenimente dedicate poetului Petőfi Sándor, de la naşterea căruia se împlinesc 200 de ani, precum şi scriitorului Tamási Áron născut la Lupeni în urmă cu 125 de ani”, a adăugat Biró Barna Botond, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Pentru iubitorii de mişcare şi de sport mai mult sau mai puţin extrem, Serviciul Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean a pregătit pentru actuala ediţie foarte multe excursii: la Harghita Mădăraş, în Cheile Vârghişului, în Cheile Bicazului, căţărări pe stâncă la Băile Harghita şi la Harghita Mădăraş unde este şi un mic traseu de Via Ferrata.

„Vrem să vizităm şi celelalte trasee de Via Ferrata pe care recent le-am amenajat în Cheile Vârghişului, avem deja o clasă care vrea să vină şi în Cheile Bicazului, deci vom organiza şi acolo un program. În afară de acestea vom avea zile deschise la Peşterea Şugău unde îi aşteptăm pe toţi să vină, intrarea va fi liberă pentru toată lumea, la fel şi prezentarea peşterii. Avem şi un program special – în fiecare an vrem să venim cu ceva extra; anul acesta vom avea traseul tematic în zona Vlăhiţei, unde avem mai multe buncăre din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. Multe au fost distruse, dar există câteva care se pot vizita, pe care am început să le curăţăm. Eu cred că este important să vedem ce avem în jurul nostru, pentru că mergem în străinătate şi vedem tot felul de lucruri frumoase, dar ceea ce avem noi aici, în judeţul nostru, nu ştim”, a arătat Fekete Örs, şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo al Consiliului Judeţean.

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului va participa la Zilele Judeţului cu evenimente care încearcă să apropie comunităţile de beneficiarii centrelor de plasament. Dintre acestea, cel mai important va fi sărbătorirea Zilei Adopţiilor, eveniment cu care se doreşte închiderea campaniei de promovare a ideii adopţiei şi de încurajare a oamenilor care doresc să facă acest pas, demarată la începutul acestui an. La Ocland va continua programul de olărit, în cadrul căruia copiii se iniţiază în această meserie, la care vor fi implicaţi şi copiii din comunitatea locală, iar la Bilbor vor fi organizate Zilele Porţilor Deschise, prilej de cooptare a cât mai multor persoane din comunitate, care să intre în centru şi să desfăşoare activităţi comune cu copiii.

Şi tot pentru comunitatea românească, Salló Szilárd, din partea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Harghita a anunţat un eveniment în cadrul căruia va fi prezentată în limba română „Istoria ilustrată a secuilor”.

„În 2022 am pregătit Zilele Judeţului în aşa fel, încât propunerile şi organizarea să vină din partea comunităţilor locale. Alături şi împreună cu ei şi cu colegii instituţiilor aflate în subordinea Consiliului Judeţean, vom avea foarte multe şi variate programe anul acesta. Ne mândrim că în Harghita avem foarte multe comori, foarte multe valori pe care putem să le arătăm şi care, nu în ultimul rând, ne ajută să ne promovăm judeţul din punct de vedere turistic. Vă aşteptăm pe toţi cei care vreţi să ne vizitaţi şi să vedeţi cum trăim noi aici”, a concluzionat vicepreşedintele Biró Barna Botond.

Programul detaliat al celei de-a XVIII-a ediţii a Zilelor Judeţului îl puteţi consulta accesând site-ul: https://visitharghita.com/ro/places/zilele-judetului-harghita.

Zilele Judeţului Harghita a ajuns la cea de-a XVIII-a ediţie, şirul manifestărilor dedicate acestui eveniment anual nefiind întrerupt nici în perioada pandemiei COVID-19, când s-au desfăşurat online.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.