Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Retrospectiva anului 2019 (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Retrospectiva anului 2019 (I)
Retrospectiva anului 2019 (I)

Retrospectiva anului 2019 (I)

Apăreau primele declaraţii legate de vizita papei Francisc, Alexandru Mironov ajungea la Miercurea Ciuc, dosarul Ţăndărei se finaliza la Tribunalul Harghita, o educatoare din Miercurea Ciuc era recunoscută la nivel naţional

Ianuarie

  • Anul a început cu o veste bună în ceea ce priveşte Serviciul de Ambulanţă Judeţean Harghita. Cinci noi ambulanţe au devenit funcţionale în a doua săptămână din an. În momentul prezentării autospecialelor, managerul SAJ Harghita, dr. Péter Szilárd, spunea că „din câte ştiu eu, vom mai primi şapte ambulanţe 4×2 şi alte patru 4×4”.
  • Tot la început de an, Compania Delgaz Grid anunţa un plan de investiţii amplu pentru 2019 la Odorheiu Secuiesc. În valoare de aproximativ 4,4 milioane de euro, programul prevedea modernizarea a peste 15 kilometri de conducte şi branşamente de gaze naturale pe 33 de străzi.
  • Se înregistra o primă „victorie” în lupta cu firma din judeţul Cluj care livra cornuri în şcoli harghitene, în cadrul programului „Lapte şi Corn”. După mai mulţi ani în care s-a discutat mult despre calitatea precară a produselor livrate – cornuri învechite şi chiar mucegăite – şi după mai multe amenzi aplicate, se reuşise rezilierea contractului pentru localităţile Ditrău, Remetea, Lăzarea şi Miercurea Ciuc. Noul furnizor e Harmopan.
  • O parte importantă a ştirilor din prima jumătate a anului s-a referit la vizita Papei Francisc la Şumuleu-Ciuc. Într-o şedinţă a Consiliului Judeţean de la mijlocul lunii ianuarie, Borboly Csaba, preşedintele instituţiei, sublinia că vizita acestuia este „un succes al diplomaţiilor din România şi Ungaria” şi va fi o sărbătoare atât pentru maghiari, cât şi pentru români. De asemenea, spunea că bugetul CJ va fi elaborat ţinând cont de acest eveniment.
  • Deputatul PNL de Alba, Florin Claudiu Roman, le-a cerut oficial Ministerului Finanţelor şi ANAF-ului să investigheze dacă banii pe care Guvernul maghiar îi oferă celor două cluburi de fotbal, Sepsi şi Csikszereda, respectă legislaţia României.
  • „Satul românesc este păstrătorul tradiţiei bisericeşti şi culturii naţionale unde s-au desăvârşit valorile spirituale, culturale şi morale ale neamului românesc. Preoţi cu crucea-n frunte au vegheat ca neamul să nu piară, mai ales în Ardealul nostru străbun, când mulţi lupi vor să ne dezbine. Dezbinarea este o boală care nu lasă să izbândească fapte mari.

(…) În prezent, satul românesc traversează o criză gravă – fiind răstignit între nostalgie şi nepăsare, abandonare practică, între identitate tradiţională şi supravieţuire precară. (…) Locurile natale sunt părăsite de generaţiile tinere, iar solidaritatea dintre oameni este tot mai redusă. Pământul îşi pierde proprietarul. Tradiţiile populare, cu o profundă conotaţie spirituală, sunt date uitării. Marea problemă a noastră este depopularea satelor din cauza fenomenului emigraţiei a tinerilor în străinătate. În multe sate, intelectualul, de multe ori şomer, a rămas preotul şi familia acestuia.” spunea Andrei Moldovan, ierarhul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, în debutul Adunării Eparhiale ce a avut loc la Miercurea Ciuc.

  • La sfârşitul lunii ianuarie au fost vehiculate, oficial, şi primele cifre legate de vizita Suveranului Pontif în judeţul Harghita. În cadrul unei conferinţe de presă, Borboly Csaba spunea că pentru acest eveniment, CJ Harghita are în vedere alocarea a peste 1 milion de lei. De asemenea, atunci a fost prima dată când s-a spus că în zonă vor fi aşteptaţi aproximativ 1 milion de turişti. Până la urmă au fost sub 100.000.
  • Gripa şi virozele respiratorii se făceau simţite şi în şcolile harghitene: aproape o mie de elevi şi preşcolari din judeţ absentau de la ore la sfârşitul lunii ianuarie.
  • Avea loc o nouă ediţie a „Festivalului jocului bucuriei şi prietenei în Salina Praid”, desfăşurat sub genericul „Convieţuire prin joc”. Aflat la a doua ediţie, festivalul are rolul de a promova multiculturalismul, prietenia şi buna convieţuire şi a reunit aproximativ 250 de copii – membrii ai mai multor grupuri folclorice ce reprezintă diverse minorităţi naţionale, dar şi regiuni istorice din România.
  • Aproape 170 de kg de produse alimentare ale unei entităţi comerciale au fost confiscate de la două puncte de lucru din Miercurea Ciuc. Produsele, unele expirate din anul 2015, au fost găsite cu ocazia unor controale realizate de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Harghita. Amenzile în acest caz s-au ridicat la 31.500 de lei.
  • MOL România şi Fundaţia pentru Parteneriat anunţau demararea şi noutăţile din cadrul Programului Spaţii Verzi 2019.

Februarie

  • Trei bărbaţi din Miercurea Ciuc, aflaţi într-o tură cu snowbilele în zona vârfului Pietrosu din Munţii Călimani, au fost surprinşi de o avalanşă. Pentru salvarea lor au intervenit salvamontişti din Harghita, Mureş şi Suceava. O persoană a fost găsită cu suspiciune de fractură la mână, o alta cu atac de panică, iar o a treia persoană, în vârstă de 46 de ani, a decedat.
  • Pe fondul unei producţii reduse de cartofi în vestul Europei şi unui import mai redus, cartofii harghiteni erau la mare căutare. „Până la sfârşitul lunii februarie vând tot. Şi preţul e bun, totul a fost bine anul acesta, începând din decembrie. De 10 ani nu a mai fost o situaţie atât de favorabilă pentru producătorii de cartofi din Harghita.”, spunea un producător din Sânmartin.
  • La Bilbor începeau Colocviile Naţionale „Octavian Codru Tăslăuanu”, ediţia a XII-a.
  • La a doua gală a Asociaţiei Ucenicul Astronom au fost prezenţi unii dintre cei mai recunoscuţi oameni din domeniu: Valentin Grigore, care este şi realizator de emisiuni, Cătălin Beldea, cel care „vânează” eclipse totale de soare prin întreaga lume şi care în fiecare număr al revistei Ştiinţă şi Tehnică are câte 4 pagini dedicate astronomiei, astro-poetul Adrian Dorian Gheorghe şi Alexandru Mironov, senior-editor al revistei Ştiinţă şi Tehnică.
  • Harghita intra în alertă după ce în judeţul Covasna se confirma prezenţa pestei porcine. Prefectul din acea perioadă, Jean-Adrian Andrei, semna ordinul prin care la nivelul primăriilor din judeţ s-au constituit unităţi locale de sprijin, care urmau să ia măsurile specifice pentru prevenirea virusului în comunităţi.
  • Se semna contractul de finanţare dintre oraşul Băile Tuşnad şi ADR Centru prin care se alocau 10 milioane de lei pentru reabilitarea străzilor şi amenajarea pistelor de biciclete.
  • La mijlocul lunii februarie, aproximativ 40 de persoane din Harghita – copii cu sindrom Down şi părinţi ai acestora, adulţi cu diferite dizabilităţi (nevăzători sau persoane ţintuite în scaune rulante) au protestat în faţa prefecturii. Astfel, ei s-au solidarizat cu miile de oameni din ţară care şi-au manifestat nemulţumirea pentru faptul că indemnizaţiile şi cheltuielile cu asistenţa socială urmau să treacă la bugetele autorităţilor locale.
  • Harvíz SA anunţa majorarea preţului la apă, decizia fiind luată după creşterea salariului minim pe economie pe ţară şi a preţului energiei. Pentru persoane fizice, preţul unui metru cub de apă creştea cu 21 de bani, iar serviciul de canalizare se majora cu 25 de bani/mc.
  • La mijlocul lunii februarie, Tribunalul Harghita se pronunţa în cazul dosarului Ţăndărei. Toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi ori s-a constatat că faptele s-au prescris. Procesul, care viza traficul de copii în Marea Britanie, a început la Tribunalul Harghita în 2013 şi au fost 53 de termene.
  • Jurnalistul britanic Charlie Ottley, realizatorul documentarului „Wild Carparthia” a ajuns şi în Harghita, unde a făcut filmări la Harghita-Mădăraş, Băile Harghita şi în Munţii Călimani.
  • Se semna contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru construirea unui corp de clădire la Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc. În acesta va urma să funcţioneze secţiile de boli infecţioase şi pneumologie, ele putând să se mute în următorii 4-5 ani.
  • Primăria Miercurea Ciuc lansa serviciul de programare online. Într-o primă fază, acesta poate fi folosit doar pentru cei care doresc să-şi schimbe sau să-şi facă un buletin, iar din aprilie ar fi trebuit ca accesul publicului la Serviciul de evidenţă a populaţiei să se facă doar pe bază de programare (telefonică sau online).
  • Asociaţia OvidiuRo, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita, lansa un proiect-pilot de lectură în grădiniţe: „Fiecare copil merită o poveste”. În cadrul acestui program, 1.400 de copii din mediul rural au primit „Prima Carte”, iar în 12 grădiniţe din cele mai defavorizate comunităţi din judeţ au fost amenajate centre de bibliotecă pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici.

Martie

  • Ducând tradiţia mărţişorului mai departe, elevi din clasele I-IV de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc au oferit sute de mărţişoare colegilor mai mari de la Liceul Teoretic Romano-Catolic „Segitő Mária”. Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul proiectului „Primăvara harghiteană a prieteniei”, iniţiat de Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc.
  • Raduly Robert, primarul municipiului Miercurea Ciuc, anunţa, într-o conferinţă de presă, că oraşul are semnate 14 contracte pe proiecte europene care vizează reabilitarea, modernizarea unor şcoli şi blocuri de locuinţe, valoarea totală ajungând la aproape 68 de milioane de lei.

Ar fi trebuit reabilitate şi modernizate 11 instituţii de învăţământ, iar 3 contracte vizau reabilitarea unor blocuri de locuinţe de pe străzile Culmei, Iancu de Hunedoara, Ciocârliei, Avântului, Frăţiei, Kossuth Lajos, Mihai Eminescu.

  • Pentru a ţine în siguranţă personalul medical, dar şi pacienţii şi vizitatorii, Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc a decis să împrejmuiască unitatea medicală cu gard electric.
  • Noul manager al Spitalului Judeţean a devenit dr. Konrád Judit. „Strategia noastră pe termen mediu a devenit strategia noastră pe termen scurt. Modernizarea secţiilor, paşii făcuţi pentru înfiinţarea laboratorului propriu de analize medicale, procurarea unui aparat de rezonanţă magnetică sau completarea personalului, toate acestea sunt criterii care deja au fost rezolvate pe parcurs, dar urmează să mai rezolvăm câţiva paşi, care o să conducă la obţinerea unei categorii mai înalte, la realizarea unui spital clinic”, preciza aceasta în luna martie.
  • Ministrul pentru Mediul de Afaceri din acea perioadă, Ştefan-Radu Oprea, efectuase o vizită de lucru la Odorheiu Secuiesc, unde s-a întâlnit cu antreprenorii din zonă. S-a vorbit despre lipsa forţei de muncă, despre politicile publice ale Guvernului, despre posibilităţile de finanţare, despre oportunitatea de a folosi şi consilieri economici ai României atunci când firmele doresc să meargă pe o piaţă terţă sau despre programul de târguri şi expoziţii.
  • Adina Jurcă, educatoare la Grădiniţa „Liviu Rebreanu” din Miercurea Ciuc, a fost declarată profesor MERITO în cadrul galei de a Bucureşti.

Proiectul MERITO este iniţiat de antreprenori din ţară, iar prin acesta, anual, sunt recunoscute public şi material meritele profesorilor valoroşi ai României – şi apoi bunele practici ale profesorilor MERITO sunt duse mai departe în sistemul de educaţie.

  • Primarul municipiului Odorheiu Secuiesc, Gálfi Árpád, a fost amendat pentru a treia oară în decurs de un an, cu 5.000 de lei, de către prefectul judeţului, după ce nu respectase prevederile legale privind arborarea drapelului României alături de cel al Ungariei, la manifestările de 15 martie.
  • Ajuns la vârsta de 84 de ani, Ilie Şandru a scos cartea cu numărul 24: „Vremuri şi destine”.
  • În timp ce consilierii judeţeni erau şocaţi că un om a fost omorât de un urs, IPJ Harghita oferea câteva detalii, confirmate şi de Asociaţia de Vânătoare din Cristuru Secuiesc: bărbatul se apropiase de bârlog şi a aruncat cu lemne şi alte obiecte.
  • Scriitorul Ştefan Danciu a lansat cel de-al cincilea volum, intitulat „Metamorfoza lupului Omega”. Cartea cuprinde 8 nuvele şi povestiri „ce se constituie într-o literatură autentică, cu profunde rădăcini autobiografice, o literatură dominată de un sentiment puternic de umanitate, de împăcare şi acceptare a destinului” – prof. Ramona Moldovan.

În cadrul aceluiaşi eveniment au mai fost prezentate două volume ale poetei Georgeta Mănilă („Pe urmele poemului” şi „Anunţuri la Mica Publicitate”), dar şi ultimul volum de poezii al lui Ionel Simota – „Sentimente cu păsări. Mirări (II)”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.