Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Focarul de pestă porcină africană din Harghita, monitorizat zilnic; a început sacrificarea mistreţilor | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Focarul de pestă porcină africană din Harghita, monitorizat zilnic; a început sacrificarea mistreţilor
Focarul de pestă porcină africană din Harghita, monitorizat zilnic; a început sacrificarea mistreţilor

Focarul de pestă porcină africană din Harghita, monitorizat zilnic; a început sacrificarea mistreţilor

Dezinfectoare individuale au fost instalate la toate intrările şi ieşirile în şi din pădurea din vecinătatea comunei Mărtiniş, unde a fost găsit mistreţul purtător al virusului pestei porcine africane. De asemenea, au fost dezinfectate toate drumurile din comună. În paralel, vânătorii au demarat acţiunea de sacrificare a mistreţilor, 12 exemplare, din cele aproximativ 80 catagrafiate pe fondul de vânătoare 33 Călugăreni, fiind împuşcate în luna decembrie.

Directoarea executivă adjunctă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, Cristina Antal, a declarat ieri că toate măsurile din planul stabilit de Comitetul Local de Combatere a Bolilor au fost aplicate de îndată, întreaga zonă afectată fiind supusă unui proces intens de dezinfecţie, iar populaţia informată cu privire la restricţionarea circulaţiei tuturor animalelor în majoritatea localităţilor din bazinul Odorhei, cuprinse în planul de măsuri privind combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în judeţ.

Potrivit sursei citate, din cei aproape 80 de mistreţi care trăiesc pe fondul de vânătoare afectat au fost împuşcate în luna decembrie, prin pândă şi dibuire, 12 exemplare, urmând ca vânătoarea să continue în ianuarie, „pentru a preveni răspândirea bolii în gospodăriile populaţiei şi în fondurile de vânătoare învecinate”. Mistreţii sacrificaţi de vânători au fost transportaţi în condiţii de biosecuritate, examinaţi de un medic veterinar oficial şi analizaţi. „De la fiecare dintre aceştia s-au recoltat probe pentru pesta porcină africană şi nu a fost evidenţiat nici un rezultat pozitiv. Se pare că exemplarul mort, găsit de un localnic din satul Ghipeş, este un caz izolat”, a precizat Cristina Antal.

În decembrie, după apariţia focarului, s-au intensificat şi controalele în trafic, fiind efectuate 67 de astfel de acţiuni şi aplicată o amendă contravenţională în valoare de 720 de lei.

Conducerea DSVSA Harghita şi medicii veterinari reamintesc că virusul pestei porcine africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, dar are un impact major la nivel social şi economic.

Până la mijlocul lunii decembrie anul trecut, Harghita se afla printre ultimele judeţe din ţară neafectate de maladie.

Conform statisticii DSVSA Harghita prezentată de directoarea executivă adjunctă Cristina Antal, în cursul anului 2019 au fost examinate 1.424 de probe de porci mistreţi împuşcaţi şi 175 de probe pentru pestă porcină africană. Din cei 9 mistreţi găsiţi morţi pe fondul de vânătoare Călugăreni 33, o singură probă a ieşit pozitivă.

La 31 decembrie 2019, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţa că pesta porcină africană (PPA) evolua în 237 de localităţi din 24 de judeţe, cu un număr de 626 de focare, în alte 12 judeţe fiind diagnosticate doar cazuri la mistreţi. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, la data de 31 iulie 2017 în judeţul Satu Mare, şi până în prezent au fost eliminaţi 543.621 de porci domestici afectaţi de boală şi au fost diagnosticate 2.447 de cazuri la mistreţi. ANSVSA dă asigurări că evoluţia bolii este monitorizată în permanenţă prin examene clinice şi de laborator.

Controale de sărbători: carne de pui confiscată şi amenzi pentru neconformitatea produselor

În perioada sărbătorilor de iarnă, specialiştii DSVSA Harghita au efectuat 98 de controale pe linia de siguranţa alimentelor şi pentru prevenirea toxiinfecţiilor alimentare, în urma cărora au fost aplicate două sancţiuni, în valoare totală de 1.800 de lei şi au fost confiscate 20 de kilograme de carne de pui.

Şi tot în decembrie, medicii veterinari au fost solicitaţi pentru efectuarea unui număr de 3.801 de examene trichineloscopice. Nici una dintre probele analizate nu a fost pozitivă. „Este un aspect foarte important, lumea a început să conştientizeze pericolul la care ar putea să se expună şi au venit la medicii veterinari, care au asigurat permanenţa, inclusiv sâmbăta şi duminica, în toate oraşele din judeţ, dar şi în comune, prin medicii concesionari, oferind populaţiei posibilitatea de a verifica carnea animalului sacrificat. Oamenii de aici sunt educaţi şi mă bucur că îşi verifică porcii din gospodării, pentru consumul propriu, faţă de cei din alte zone ale ţării, unde statisticile sunt îngrijorătoare. În anii precedenţi am avut cazuri pozitive şi, probabil, veştile circulă, iar oamenii devin precauţi. Progresăm şi este bine”, a mai spus Cristina Antal.

Spre deosebire de pesta porcină africană, trichineloza se transmite la om şi se manifestă cu dureri de cap, edeme faciale, febră persistentă, până la dureri musculare şi inflamaţii care pot determina complicaţii cardiace sau pulmonare severe, uneori decesul.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.