Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Resurse pentru dezvoltarea localităţilor judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » Resurse pentru dezvoltarea localităţilor judeţului
Resurse pentru dezvoltarea localităţilor judeţului

Resurse pentru dezvoltarea localităţilor judeţului

Şedinţa extraordinară a Consiliului Judeţean Harghita de joi, 3 iunie, s-a desfăşurat online, din municipiul Gheorgheni, unde se derulează mai multe proiecte de dezvoltare

Între acestea, „Amenajarea drumului de tranzit al municipiului Gheorgheni pentru DN 12, Nord-Sud”, modernizarea Spitalului Municipal şi a internatului Colegiului Tehnic „Battyányi Ignác”.

„Toate aceste proiecte sunt importante pentru municipiul Gheorgheni. Traficul greu creşte de la o zi la alta şi devine o problemă. Nu ar trebui să ducem traficul greu în zona oraşului, ci în cea industrială, să încercăm să legăm drumul naţional de la Lăzarea cu cel care duce spre Valea Strâmbă. Pentru noi este important să fie construit cât mai repede. (…) Acest proiect ne-ar putea mişca din punctul mort, pentru a putea porni într-o nouă direcţie”, a arătat primarul Csergő Tibor.

În urma votului consilierilor judeţeni, s-a aprobat asocierea UAT Judeţul Harghita cu UAT Municipiul Gheorgheni, pentru realizarea în comun a drumului de tranzit care ar urma să reducă traficul greu. Drumul de ocolire se va realiza în zona Staţiei Petrom – Gara CFR – ieşirea din oraş spre localitatea Valea Strâmbă.

O altă solicitare a municipalităţii a urmărit acordarea sprijinului necesar de către consiliul judeţean, în privinţa contribuţiilor proprii în cadrul proiectelor privind modernizarea spitalului municipal şi eficientizarea energetică a Colegiului Tehnic „Battyányi Ignác” şi a internatului. „Astfel, Gheorgheniul va avea un internat modern şi am dori să încheiem acest proiect anul acesta, ca elevii să poată beneficia cât mai curând de acest edificiu”, a adăugat edilul din Gheorgheni.

Pentru proiectele amintite, municipiului Gheorgheni i-a fost repartizată suma de 520.000 de lei din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit pe anul în curs, aflat la dispoziţia CJ Harghita.

Sprijin din cota de 6% din impozitul/venit

Din acelaşi fond, comunei Corbu i-a fost repartizată suma de 300.000 de lei, pentru cofinanţarea proiectului „Reabilitare şi modernizare DJ 174B”, aflat într-o stare de degradare accentuată, pentru comuna Lueta s-a aprobat suma de 470.000 de lei pentru cofinanţarea proiectului de extindere a reţelei de canalizare şi pentru realizarea unei staţii de epurare în localitate, comunei Feliceni i s-au repartizat 400.000 de lei pentru extinderea reţelei de apă şi canalizare în satele Arvăţeni şi Văleni, iar comunei Căpâlniţa 200.000 de lei pentru proiectul „Reabilitarea reţelei de apă potabilă şi extinderea reţelei de canalizare”.

Au mai fost aprobate sume din acelaşi fond comunei Tulgheş (200.000 de lei) pentru finanţarea amenajării şcolii gimnaziale, realizarea acceselor pietonale şi auto, a unei parcări, precum şi pentru realizarea de spaţii verzi şi de joacă, comunei Mereşti (60.000 de lei) pentru cofinanţarea proiectului „Modernizarea parţială a reţelei de drumuri de interes local”, comunei Gălăuţaş (200.000 de lei) pentru cofinanţarea proiectului de „Modernizare a drumului de legătură neclasificat spre cimitirul romano-catolic – sat Preluca”, precum şi comunei Subcetate, pentru cofinanţarea proiectului de înfiinţare a sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare.

În aceeaşi ordine de idei, oraşului Borsec i-a fost repartizată suma de 300.000 de lei pentru reabilitarea clădirii Dispensarului uman, comunei Ciumani i s-a aprobat cererea pentru 250.000 de lei necesară reabilitării sediului primăriei, iar localităţii Voşlăbeni suma de 100.000 de lei pentru cofinanţarea studiului de fezabilitate în vederea înfiinţării reţelei de distribuţie a gazelor naturale în comună, în satele Voşlăbeni şi Izvoru Mureşului.

Programe şi susţinere

În cadrul aceleiaşi şedinţe, forul decizional al Consiliului Judeţean Harghita a mai aprobat derularea Programului „Academia” al CJ pe anul 2021, şi a programului „Săpături arheologice în judeţul Harghita” pe anul în curs, cel din urmă cu un buget total în valoare de 131.500 lei, din care contribuţia consiliului judeţean este de 120.000 lei. Prin intermediul acestuia, se vor efectua în anul acesta săpături arheologice în comuna Racu, în colaborare cu Muzeul Secuiesc al Ciucului, în zona Odorheiu Secuiesc la Cetatea Székely Támadt, în zona Gheorgheni la Ditrău, iar în zona Cristur la Castrul roman de la Inlăceni.

„Este un program unic, nu cunoaştem să existe altul asemănător la nivel naţional”, a remarcat preşedintele Borboly Csaba.

Asociaţia Handicapaţilor Fizic din judeţul Harghita va fi sprijinită, la rândul ei, cu suma de 100.000 de lei, pentru finalizarea şi deschiderea noului Centru din Miercurea Ciuc, prevăzut cu ateliere destinate persoanelor cu dizabilităţi motorii.

Cea mai mare cotizaţie pe care şi-a însuşit-o consiliul judeţean pe anul 2021, ca membru fondator, este cea datorată Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „S.I.M.D. Harghita”, în sumă de 1,66 de milioane de lei. „Sper că este ultima oară când votăm o asemenea cotizaţie mare, deoarece am încredere că depozitul de deşeuri, care are cel mai mare buget, va avea un administrator şi nu va mai trebui să îl administrăm noi. Sper că la următoarea şedinţă administratorul judeţului va da un raport cu paşii care s-au făcut în acest sens”, a menţionat şeful administraţiei publice judeţene.

Programului de cooperare al Consiliului Judeţean Harghita în vederea derulării unor activităţi ale cultelor religioase, pe anul 2021, i s-a alocat o sumă de 300.000 lei din bugetul de venituri şi cheltuieli al judeţului Harghita pe anul în curs.

Iar în cadrul Programului de transport rutier contra-cost de persoane, prin servicii regulate la nivel judeţean, s-au aprobat trei noi trasee pe direcţia Ghimeş, în baza solicitărilor transmise.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.